Bij het begin van de drie decentralisaties op sociaal domein in 2015, werd door GroenLinks de vrees uitgesproken dat cliënten door de nieuwe werkwijze wel eens de weg kwijt zouden kunnen raken in het systeem. De organisaties die door de gemeente zijn gecontacteerd om het werk uit te voeren hebben weliswaar allemaal een klachtenregeling maar wat als je er niet uitkomt? GroenLinks diende, samen met andere fracties in de regio een motie in, waarin gevraagd werd om het instellen van een regionale ombudsfunctie. Onafhankelijkheid stond hierbij voorop.
Hoewel de motie in Haarlem werd aangenomen, kwam het college niet met een bevredigende uitwerking van de motie. De commissie samenleving besloot dat de ombudsfunctie in deze vorm niet wenselijk was en daarmee verdween de motie.
Ook de PvdA maakte zich zorgen over de signalen die binnenkwamen over cliënten die niet optimaal geholpen werden. Daarnaast bleek dat ook de gemeentelijke organisatie zelf op zoek was naar een manier om haar nieuwe rol vorm en inhoud te geven. Dit leidde in eerste instantie tot een initiatiefvoorstel signaleerpunt' dat werd geschreven door de PvdA en GroenLinks Haarlem. Dit voorstel redde het niet. Na veel betrokken partijen gesproken te hebben kwamen de beide partijen uiteindelijk met een discussienota 'De Haarlemmer en het systeem' naar de commissie samenleving. Naar aanleiding van opmerkingen en kritiek tijdens de commissiebehandeling werden in de raad van 21 april drie moties ingediend. Twee daarvan: de vraag om een onderzoek naar aansluiting bij de gemeentelijke ombudsman Amsterdam en de motie 'Laat zien hoe je leert' werden aangenomen. De vraag om een vertrouwenspersoon werd net niet gehonoreerd.
Uitgesproken GroenLinks door Ziggy Klazes:
De gemeentelijke ombudsman. Een Amsterdams initiatief waar wij (GLH+PvdA) enthousiast over zijn geraakt. De gemeentelijke ombudsman heeft een pro- actieve werkwijze om problemen tussen bewoners en de gemeentelijke organisatie op te lossen en te voorkomen. Als onafhankelijke verbinder tussen de bewoners en de overheid staat het ‘LOL’ maken centraal. En dan staat LOL voor Luisteren Oplossen en Leren. We vragen middels deze motie aan het college om te onderzoeken of het mogelijk is, praktisch en financieel, om Haarlem te laten aansluiten bij de ‘Gezamenlijke Ombudsman metropool Amsterdam’.