Wie een beetje het Haarlemse nieuws bijhoudt en/of voetballiefhebber is, zal de ontwikkelingen rondom het nieuw te bouwen stadion in de Zuiderpolder niet zijn ontgaan. Na jarenlange politieke discussie, plannenmakerij en verzet van omwonenden, gaf projectontwikkelaar Fortress in oktober vorig jaar aan dat het project voor hen waarschijnlijk niet haalbaar is (kredietcrisis enzo, u kent het wel…). Vervolgens ontspon zich een ware soap met in de hoofdrollen een projectontwikkelaar die met nieuwe eisen het onderste uit de kan probeerde te halen, een gemeente die (Godzijdank) voet bij stuk hield, een voetbalclub die de grond onder z’n voeten voelde wegzakken en een mysterieuze anonieme redder met een plan dat uiteindelijk een zeepbel bleek. Eindresultaat: geen nieuw stadion in de Zuiderpolder. We kunnen overnieuw beginnen.

GroenLinks was er niet helemaal rouwig om. Wij waren nooit voorstander van het nieuwe stadion op die locatie, in de groene rand van Haarlem. Voor HFC zijn de druiven echter zuur. De vergevorderde plannen voor hun nieuwe stadion liggen in de prullenbak. Dit heeft als bijkomend gevolg, dat een aantal grote sponsoren geen sponsorgeld meer willen betalen. En daarmee kwam de voetbalclub, die altijd z’n eigen broek op heeft kunnen houden, alsnog in accute financiële problemen.

 

Dat er een nieuw stadion moet komen, is evident. Het huidige stadion aan de Jan Gijzenkade in Haarlem noord is sterk verouderd. Daar komt bij dat er, vanwege de plannen voor het nieuwe stadion, de afgelopen jaren geen onderhoud is gepleegd. Het stadion is in ronduit slechte staat, zo heb ik zelf mogen aanschouwen tijdens een rondleiding. Zo langzamerhand komt de veiligheid in het geding en loopt HFC het risico dat de KNVB besluit geen licentie meer te verstrekken. Vrijwel de gehele gemeenteraad heeft er daarom op aangedrongen dat het college zo snel mogelijk met HFC om tafel gaat zitten om nieuwe plannen te maken. HFC heeft zelf al een plan klaar liggen voor een nieuw stadion op de huidige locatie. Wat GroenLinks betreft een kansrijke optie, waar we snel mee aan de slag moeten.

 

Maar daaarmee zijn we er niet. Tijdens de commissievergadering heeft HFC in een vurig pleidooi aangegeven dat zij zonder éénmalige financiële steun van de gemeente op korte termijn failliet zullen gaan. Zij hebben, behalve vooruitzicht op nieuwe plannen voor een stadion, zo’n 450.000 euro nodig om hun zaakjes weer op orde te krijgen. En dat is natuurlijk een lastige: een professionele voetbalclub is immers een commercieel bedrijf, en die moeten zich zonder overheidssubsidie kunnen redden. Aangezien HFC echter altijd zijn financiën op orde had, buiten zijn schuld in de problemen is gekomen en de gemeente jarenlang niet heeft geïnvesteerd in het onderhoud van het stadion, vindt GroenLinks echter ook dat we HFC niet in de kou kunnen laten staan en hen een handreiking moeten bieden. Wel onder voorwaarden: er moet iets van waarde tegenover staan (bijvoorbeeld de kantine die HFC zelf heeft gebouwd) en het geld mag niet in een bodemloze put belanden.

 

Vrijwel de gehele gemeenteraad was het hier over eens. En dus duikt het college momenteel in de boeken van HFC en is voor hen, even, de druk van de ketel.

Tenda Hoffmans