Het klimaat verandert. In de toekomst zullen stortbuien, langdurige droogte en hitte vaker voorkomen. Haarlem werkt aan doelen voor een duurzame en klimaatneutrale stad maar dat betekent niet automatisch ook klimaatbestendig. Klimaatbestendig is proactief klimaatschade door klimaatveran­dering voorkomen en verminderen, middels adaptatiebeleid (adaptatie = aanpassing). B en W heeft besloten om de komende maanden een Klimaatadaptatie-Agenda uit te werken n.a.v een stresstest.

Haarlem is een dichtbebouwde stad ingeklemd tussen duinen en polderland. Dat maakt dat Haarlem extra gevoelig is voor hitte, droogte en hevige regenbuien.

In een stresstest zijn de effecten van weersextremen op de stad en haar inwoners globaal in kaart gebracht. De hoge bebouwingsdichtheid zorgt er voor dat de stad op hete zomerdagen snel opwarmt. Hitte heeft een negatief effect op de arbeidsproductiviteit en veroorzaakt gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen zoals ouderen.

In een stad met veel bebouwing en weinig groen kan het water bij hevige regenval niet overal voldoende worden afgevoerd. Dit kan leiden tot waterschade in winkels en huizen, verkeershinder en uitval van elektriciteit en telecommunicatieverbindingen. Haarlem heeft veel woningen die zijn gefundeerd op houten palen en langdurige natte en droge periodes beïnvloeden de grondwaterstanden waardoor de kans op funderingsschade toeneemt. De versteende buurten in Haarlem met weinig groen, veel thuiswonende ouderen en vooroorlogse woningen zullen kwetsbaarder voor klimaatschade zijn dan ander buurten in Haarlem.



Mogelijke maatregelen zijn o.a. meer groen in de stad om hittestress tegen te gaan en verdiepte pleinen om tijdelijk regenwater te bergen. Komend voorjaar wordt de agenda ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.

In goed contact en in samenwerking met burgers, zullen op wijkniveau concrete knelpunten en kansen per wijk expliciet worden gemaakt. Via een pilot in één van de wijken kan verkend worden welke wijkaanpak het beste werkt.

Zie voor meer informatie over de resultaten van de stresstest het rapport Haarlem en het Klimaat – Onderzoek klimaatbestendigheid Haarlem (pdf, 37 MB).

Wethouder Sikkema c.q. het College was reeds bezig met dit onderwerp in Klimaatateliers toen de Rekenkamercommissie in haar rapport “Meer waarde met groen” aandacht vroeg voor de relatie groen en hittestress in de stad en een stresstest aanbeval.