Tekst+Video Ontwikkelingen Winkelcentrum Schalkstad

Uitgesproken GroenLinks - Jasper Drost in Commissie Ontwikkeling 18 mei 2017

Tijdens de eerste vergadering van de commissie ontwikkeling die door GroenLinks raadslid Ziggy Klazes werd voorgezeten, is de voortgang besproken van de ontwikkelingen rond winkelcentrum Schalkwijk. Het idee is om winkelcentrum Schalkwijk op te waarderen tot een multifunctioneel stadsdeelcentrum. Het bestaande winkelcentrum zal gemoderniseerd worden, maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen.

Rond het zogenaamde Floridablok komen supermarkten, detailhandel, garage en woningen. Aan de zuidkant van de Nicepassage komt een bioscoop met 6 zalen en een nieuwe commerciële ruimte. Eind van dit jaar zal er begonnen worden met de bouw. Maar ook buiten de gemeente om vinden er ontwikkelingen plaats rond het winkelcentrum. Zo zal het VNU-kantoor worden omgevormd tot woningen en rond de voormalige V&D vinden ook allemaal ontwikkelingen plaats.

GroenLinks Haarlem is blij dat binnenkort toch echt iets zichtbaar gaat worden van alle ontwikkelingen die achter de schermen plaats vinden.

Wel zal GroenLinks in het hele traject aandacht blijven vragen voor voldoende fietsvoorzieningen en aandacht voor de openbare ruimte. Zodat niet pas weer helemaal aan het eind van het traject aan het groen wordt gedacht. Verder is de wethouder verzocht zo spoedig mogelijk alle Schalkwijkers in alle ontwikkelingen mee te nemen.

Namens  GroenLinks Haarlem sprak schaduwraadslid Jasper Drost in de commissievergadering uit:

“Wat GroenLinks betreft is het van cruciaal belang dat we weer een stap nemen in dit proces. Een stap vooruit, om te zorgen dat winkelcentrum Schalkwijk als een prachtige phoenix uit haar eigen as zal herrijzen. Elke keer als we over Schalkstad hebben kunnen we het niet genoeg benadrukken: actie is geboden. Investeringen zijn nodig, ook zeker in de openbare ruimte voor het groen en de fietsvoorzieningen. Actie is geboden, zo zei GroenLinks ook een jaar geleden tijdens een bespreking van dit onderwerp. En er zijn ook ontwikkelingen. De voormalige V&D wordt herontwikkeld. Met deze aankoop kan er een bioscoop worden neergezet. Allemaal ontwikkelingen, maar de mensen in Schalkwijk zien er nog zo weinig van. GroenLinks krijgt regelmatig dezelfde vraag uit Schalkwijk: wanneer. Gaat. Er. Nou. Wat. Gebeuren?

Wethouder, er staan wel wat aanwijzingen wat betreft planning in de stukken, eind 2017, dus de vraag wanneer gaat die schop in de grond lijkt beantwoord, maar hoe zeker is deze? En op welke manier nemen we de Haarlemmers in Schalkwijk hierin mee?”