Op woensdag 23 november presenteerden 8 GroenLinks-kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zich tijdens de ALV in Grand Café Brinkmann.
De kandidaten kregen volgens een strak schema enkele minuten de tijd zich voor te stellen en lieten zich ondervragen door de Haarlemse GroenLinks-leden. Hoe profileerden de kandidaten zich?
Kathalijne Buitenweg (2): de oud-Europarlementariër wil - na jaren op te komen voor betere kinderopvang - terug in de landelijke politiek om de GroenLinks-idealen te verwezenlijken. Ze wil zoveel mogelijk mensen meekrijgen in het verhaal van de partij.
Bart Snels (8): de financieel-econoom en adviseur van de fractie wil een antwoord geven op de toenemende onvrede en ongelijkheid in de samenleving, de rechtste dogma’s bestrijden en een groene economie realiseren o.a. door fiscale maatregelen. De Klimaatwet is in zijn ogen een 'must'.
Suzanne Kröger (9): de programmadirecteur van Greenpeace is geschrokken van de Nederlandse prestaties op het gebied van duurzaamheid en wil een snelle transitie naar een duurzame samenleving. Dat moet gebeuren via een energietransitie, lokae initiatieven en een groene industriepolitiek,
Christiaan Kwint (niet voorgedragen): het bestuurslid van de afdeling Noord-Holland wil vooral verbeteringen doorvoeren in de (jeugd)zorg, het gehandicaptenbeleid, de pgb, de dagopvang en het passend onderwijs.
Nevin Özütok (11): de Amsterdamse stadsdeelbestuurder en FNV-bestuurder zet in op meer gelijkwaardigheid en gelijkheid en wil een alternatief bieden voor mensen die de grip op hun leven kwijt zijn of dreigen te verliezen.
Ilias Mahtab (20): de jurist internationaal recht, nu werkzaam bij de gemeente Amsterdam, zet zich breed in voor diversiteit, LHBT-rechten en vluchtelingen en denkt de oplossingen te vinden op lokaal niveau.
Arno Bonte (24): de oud-woordvoerder voor de FNV en Milieudefensie en Rotterdams raadslid gelooft in veranderingen van onderop door groene ondernemers en activistische bewoners.
Michel Klijmij-Van der Laan (35): de fractievoorzitter in Gouda en onderwijzer wil zich sterk maken voor gelijkere kansen in het onderwijs en de positie van docenten.
Laura Bromet: de wethouder in Waterland wil dat GroenLinks weer leidend wordt op alle groene en duurzame thema's, maar zet zich met evenveel enthousiasme in voor de 'linkse' thema's.
Liesbeth van Tongeren (niet voorgedragen): het Kamerlid kreeg veel bijval nadat bleek dat ze niet op de lijst stond en wil zich terug knokken in de fractie omdat er nog groene klussen te klaren vallen, zoals de Klimaatwet en de energietransitie.
Tussen 1 en 15 december kunnen leden zich per referendum uitspreken over de samenstelling van de definitieve kieslijst. Die wordt dan direct daarop vastgesteld.
Kijk ook op de volledige conceptkandidatenlijst.