Bij de afgelopen begrotingsbehandeling is een motie van de PvdA ingediend die versmalling van de Amsterdamse Vaart in het vooruitzicht stelt zodra de fly-over naar de Waarderpolder open gaat. GroenLinks heeft die motie, samen met D66 en de Actiepartij, gesteund. Aangezien hier vragen over zijn gekomen, willen we graag een toelichting geven.
Vanaf het begin af aan is duidelijk geweest dat bij de opening van de fly-over, de Amsterdamse Vaart zou worden “afgewaardeerd” en dat op termijn op die plek in de toekomst woningen en water terug zou kunnen komen. Die gedachte willen we vasthouden, en daarom wordt de Oudeweg de nieuwe toegangsweg richting het centrum/bolwerken. Concreet betekent het nog steeds dat je de Amsterdamse vaart af kunt, maar in beide richtingen gaat er 1 baan af.

Verdubbeling overbodig

Sommige mensen zijn bang dat dit voor veel “problemen” en druk verkeer gaat leiden en er gaan al stemmen op om de Oudeweg alvast maar te verbreden. Maar wat zou dat dan “oplossen”?

Hoe ziet GroenLinks dat dan?

De werkelijke reden van de drukte is niet het aanbod van asfalt, maar de vraag naar mobiliteit.

Haarlem is geen Utrecht, maar Haarlem is eindpunt van de Westelijke randstad. Een dubbelbaanse verbinding aan de Oostkant bij de Vondelweg is overbodig, en zou alleen maar aantrekkelijker maken (bijvoorbeeld de A9 te omzeilen) voor verkeer, wat zou resulteren in meer fijn stof, meer geluidsoverlast, waardedaling van huizen aan de Vondelweg en zeker, niet in de laatste plaats, aantasting van ons aller dierbare Hekslootpolder.

Wij hebben, samen met D66 en de PvdA, bij de vaststelling van de zogeheten regionale bereikbaarheidsvisie in februari 2011 voor de toekomst voor eens en altijd vastgelegd dat verdubbeling van de Vondelweg bij Haarlem Noord nooit zal plaatsvinden.

Geen geld voor over

het soms druk? Zeker. Is dat een groot probleem? Nee. Is een verbreding een oplossing? Nee (zie eerder). Slibt Haarlem dicht? Welnee.

Er zijn bovendien belangrijkere zaken waar we, nu en in de toekomst, Haarlems geld aan willen besteden, nog maar niet te spreken over de rijksbezuinigingen van dit asociale kabinet die we heel soms met moeite hier kunnen opvangen, niet in de laatste plaats op sociaal vlak.

Verbetering en duurzame mobiliteit is onderweg

Zijn er alternatieven? Zeker. Op termijn gaat HOV, Hoogwaardig Openbaar Vervoer, een nog belangrijkere rol spelen voor ontlasting van het wegennet dan het nu al doet.

Dan gaat het niet alleen over het doortrekken naar Velsen, al dan niet via de Rijksstraatweg, maar

dan gaat het ook over een extra HOV lijn naar de ZuidAs bij Amsterdam (splitst zich af bij Schipholweg en zou via de afslag Haarlem-Zuid moeten rijden) , waardoor een uitstekende verbinding ontstaat die veel automobilisten uit de file zal trekken en het wegennet ontlasten.

Dan gaat het om het NS station Haarlem- Spaarnwoude waar straks 4 x per uur een stoptrein stopt.

Dan gaat het om een nieuw station NS bij Halfweg dat december 2012 gereed komt.

Dan gaat het om het aanleggen van een fietssnelweg tussen Amsterdam en Haarlem.

Vervolgens kijken we nog even verder in de toekomst: hoe groot zal de mobiliteitsbehoefte in de toekomst zijn gezien de razendsnelle ontwikkeling van Het Nieuwe Werken? Lees eens wat ING erover schrijft:

http://www.vastgoedwereld.nl/helft-kantoorruimte-mogelijk-leeg-door-het-nieuwe-werken/

Wat GroenLinks betreft is dit een heldere, reële, en toekomstgerichte lijn waardoor we onze prachtige stad bereikbaar houden, onze woonomgeving op een kwalitatief hoog niveau blijven houden, onze natuur in en om de stad enigszins op peil houden en daarmee met durf de toekomst aan kunnen.

Hessel Kruisman