Haarlem is de 4e meest aantrekkelijke stad van het land. GroenLinks wil, dat Haarlem in de toekomst in de top-5 blijft en daarom willen we in deze kadernota een paar extra kaders meegeven. We hebben in Haarlem afgesproken om als gemeentelijke organisatie in 2015 klimaatneutraal te zijn. Op dit moment wordt het energieverbruik gerealiseerd door groene certificaten. GroenLinks vindt, dat we ook keuzes moeten durven maken en verder gaan .. We vragen om voor het energieverbruik van de gemeente zo snel mogelijk over te stappen naar een 100% duurzame energieleverancier. Een leverancier, die geen gebruik maakt van fossiele brandstof of kernenergie
Vraag 1? We willen van het college weten hoe en wanneer, maar dit vooral zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.
==================================================================
Haarlem bouwt aan de toekomst
Wat GroenLinks betreft; is de toekomst van Haarlem Groen; is de lucht er schoon; leeft iedereen, door elkaar en in harmonie met elkaar; en kunnen een beroep doen op ondersteuning wanneer dat nodig is. Enkele GroenLinks uitgangspunten zijn al jaren bekend: GA uit van het bestaande groen, kom niet aan monumentale bomen en parkeer op eigen terrein of beter nog ondergronds. Wij zullen hier ook voor blijven waken. En projecten die hier niet aan voldoen in de toekomst harder afrekenen.
We voegen er hier een uitgangspunt aan toe: Circulair bouwen. Oftewel duurzaam omgaan met materialen. Waar haal je het vandaan en hoe kun je zoveel mogelijk hergebruiken.
Vraag 2? We vragen het college om ons te laten weten hoe we dit mogelijk nu al kunnen vastleggen in de aanbestedingsvoorwaarden. In het kader van een klimaatneutrale stad dienen we de (2) motie Circulair bouwen als gunningscriterium aan aanbestedingsvoorwaarden in.
En het bouwen in de toekomst: Later dit jaar stelt Haarlem de woonvisie vast. Een eerste schot voor de boeg werd begin dit jaar al gegeven. Volgens GroenLinks is het huidige aantal sociale huurwoningen niet voldoende. GroenLinks wil een ongedeelde stad en we roepen het college op om hier samen met de corporaties werk van maken. Een goed voorbeeld is de Gonnetstraat waar toch sociale huur in het centrum wordt gerealiseerd.
En als er dan in Haarlem gebouwd wordt kiest GroenLinks voor 0 op de meter, zodat daarmee energielasten gereduceerd worden tot 0. En we begrijpen, dat project ontwikkelaars zeer positief staan tegenover dit soort toekomstgerichte duurzame specificaties, zoals 0 op de meter en groene daken. Hiermee draagt deze voorwaarde bij aan het gemeenschappelijke doel om Haarlem in 2030 klimaatneutraal te maken. En dan nog een punt over energievoorziening in Nederland, we moeten er rekening mee houden, dat het gas om meerdere redenen steeds minder een goede toekomstige energiebron is…
De Provincie is bezig met plannen om samen met gemeenten pilots op te starten om bouwprojecten te ontwikkelen zonder gasaansluiting. GroenLinks roept het college op om als Pilot gemeente aan de slag te gaan met de Provincie.
Vraag 3? Graag horen we van het college hoe snel we kunnen aanmelden voor een dergelijke pilot.
In een groeiende stad heb je ook te maken met wat GroenLinks noemt herbruikbare grondstoffen of (uiteindelijk) afval. Wij zijn blij in deze kadernota een hoge afvalscheidingsambitie vast te stellen. Wat ons betreft mag die nog hoger. En moeten we dit ook goed faciliteren. Vorig jaar dienden we de motie Niet langer het vuilste jongetje van de klas is. En die heeft nu richting gegeven aan een strategisch plan afvalbeheer. Maar wij willen meer.. Investeer daarmee in meer voorzieningen om afvalscheiding te vergemakkelijken, door bv. restafval containers te vervangen door plastic containers. Want daarmee kun je echt investeren om de afvalstoffenheffing echt structureel te laten dalen. Vandaar dat GroenLinks ervoor pleit gebruik te maken van een deel van het bedrag, dat vrijvalt bij afvalstoffenheffing
Vraag 4? We vragen het college ons te laten weten of dit uitgevoerd kan worden.
==================================================================
GroenLinks vindt dat Haarlem moet bouwen aan een sociale/ongedeelde toekomst, waarbij zoveel mogelijk mensen het heft van hun leven in eigen hand hebben.
GroenLinks zet zich in voor een sociale stad. Waar ieder zo optimaal mogelijk mee kan doen en een zo volwaardig mogelijk leven kan leiden. De vier decentralisaties in het sociaal domein krijgen nu steeds meer vorm, hoewel er zich weinig grote problemen voordeden bij deze transformatie, blijft waakzaamheid geboden. Het zijn de meest kwetsbare Haarlemmers voor wie de veranderingen in het sociaal domein het meest effect hebben. De minima, de mensen met schulden, de ouderen, de mensen met psychische problemen, jongeren die in de knel komen. Allemaal Haarlemmers die niet vanzelfsprekend zelfredzaam zijn.
Deze fase vraagt om compassie en empathie, inlevingsvermogen. GroenLinks wil dat Haarlemmers een leven kunnen leiden, dat ze voor ogen hebben.
In Nederland gaan we ervan uit dat we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Om mensen lang thuis te laten wonen is veiligheid uiteraard een randvoorwaarde. We willen dat zelfstandig thuis wonen zo veilig mogelijk gebeurt. Vandaar dat we namens PvdA, CDA, Actiepartij, SP,OPH en ChristenUnid de (3)motie Veilig Thuis indienen. Hierbij stellen we voor om bij ouderen en kwetsbare mensen brandmelders te plaatsen. Hiervoor reserveren we een bedrag van het budget voor de VRK dat bij de jaarrekening 2015 vrijviel.
Verder zijn er in Haarlem o.a. de Sociale Wijkteams aan het werk om mensen te helpen snel en eenvoudig maatschappelijke ondersteuning te krijgen. De wijkteams kennen een bepaalde samenstelling. GroenLinks zou graag zien dat er bv. meer medische kennis, zoals een wijkverpleegkundige uit het team, betrokken wordt bij het opstellen van het ondersteuningsplan voor de huishoudelijke ondersteuning. De verpleegkundige heeft kennis van zaken als het gaat om wat een cliënt wel en niet kan met een bepaalde medische indicatie. We realiseren ons, dat dit niet zomaar kan, maar we vragen het college hoe de kwaliteit van de Wijkteams verbeterd kan worden om deze ondersteuningsplannen beter te laten aansluiten.
Vraag 5? We vragen het college hoe de kwaliteit van het Sociale wijkteam te verbeteren met de deskundigheden die nodig zijn. Kan de wethouder daar op reflecteren ? (Motie samen o.a. met PvdA ‘onderzoek het nu fundamenteel’)
En dan Werk en inkomen strekt verder dan alleen die baan en het inkomen. Zeker nu we een transformatie doormaken naar een samenleving die uitgaat van eigen kracht en zelfredzaamheid. De huidige participatie samenleving wordt gekenmerkt door een tweedeling in kansrijke en kansarme mensen. Deze tweedeling die vaak onopzettelijk plaatsvindt heeft grote gevolgen, ook op de arbeidsmarkt: Hoger opgeleide tegenover lager opgeleide werknemers en jongere tegenover oudere werknemers, waarbij de jongere hoogopgeleide werknemers wat betreft zelfredzaamheid hoger scoren op de arbeidsmarkt.
Ook een naam op je sollicitatie brief kan effect hebben op je kansen om uitgenodigd te worden voor een vacature. Daarom pleit GroenLinks, samen met PvdA voor gelijke kansen, ook voor deze mensen. (De Motie samen met o.a. PvdA ‘anoniem solliciteren ‘… )
En als we uitgaan van de huidige economische en technologische ontwikkelingen ziet het er niet naar uit dat de doelstelling ‘volledige werkgelegenheid’ nog gehaald zal worden. Bij de vorige behandeling van de kadernota heeft GroenLinks het College opgeroepen om te onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan om het basis inkomen in te voeren. Er ligt sinds kort een koersdocument. GLH ziet hoopvolle ontwikkelingen die ons weer een stapje dichter bij het basis inkomen brengen.
Minima regelingen
Het gebruik van de voorzieningen voor met name de jeugd in Haarlem, kent een stijging van 16% in vergelijking tot 2014, dat is een mooie en positieve ontwikkeling, de jeugd heeft de weg beter gevonden, en maakt meer gebruik van deze voorziening. GroenLinks kijkt uit naar de rapportage die ons inzicht moet geven in het gebruik van de rest van de minimaregelingen.
Wat betreft jeugdwerkloosheid:
Samen met D66 en PVDA heeft GroenLinks Art. 38 vragen gesteld over de Jeugdwerkloosheid. Wij willen onder andere weten hoe het gaat met de aanpak “Samen naar de toekomst” en hoeveel jeugd nu staat ingeschreven als werkzoekende etc.. We kijken met belangstelling uit naar de beantwoording van de vragen en de aanpak voor deze groep Haarlemmers.
GroenLinks is benieuwd naar het geactualiseerde plan van aanpak
En dan beschermd wonen:
GroenLinks maakt zich zorg over de toename van verwarde mensen in Haarlem, we hebben hier eerder vragen over gesteld. We zien dat woonruimte in Haarlem nog zeer onder druk staat. Het college wil na het reces met de commissie hier verder over spreken. GroenLinks wil het college vragen haast te maken met de huisvesting voor mensen die begeleiding nodig hebben. Wanneer wordt dit in de commissie besproken? GL verwacht een gedegen plan van aanpak.
GroenLinks is groot voorstander van de kracht van de Haarlemmers, oftewel bewonersinitatieven. Het succes van ‘Samen doen’ valt of staat bij het faciliteren van de ideeën van bewoners. Maak het hen (zo makkelijk) mogelijk als zij iets willen in hun buurt of wijk. Biedt ze bijvoorbeeld een ontmoetingsplek aan, Wethouder een leegstaand pand op een centrale plek in Haarlem om de changemakers uit de stad een ontmoetingsplek te geven.
?Vraag 8: Kan het college de changemakers aan een centrale ontmoetingsplek helpen ? Hiervoor heeft GLH een motie ‘Maar dan echt samen doen’.
Er ontstaan mooie dingen in de stad; zo hebben we nu al 3 keer een leefstraat in Haarlem en staat er een buurtcamping gepland. GL wil drempels voor dit soort initiatieven zoveel mogelijk verlagen.
Vraag 6? Vandaar dat we het college vragen om een voorstel te doen om bij niet-commerciële initiatieven geen leges te heffen. We dienen hiervoor een (2) amendement legesvergoeding advies algemeen belang voor. Met als doel geen leges voor gemeentelijk advies over niet-commerciële initiatieven.
Daarnaast is het volgens GroenLinks van belang om de nieuwe initiatieven op weg te helpen in plaats van af te remmen. Vandaar dat we (samen met de Pvda?) alles op alles zetten om kleine en maatschappelijke initiatieven verder te helpen. Hiervoor is De Motie: versneller ingediend.
Wat GroenLinks betreft is de rol van de Wereld Kinder Theater van groot belang in onze stad. Het Theater wordt apart vermeld in het jaarverslag bij de ontwikkelkansen van de jeugd. Cultuur moet voor iedereen toegankelijk blijven. GroenLinks meent, dat Het Wereld Theater op eigen benen geholpen moet worden, zodat we ook hen op deze manier te behouden voor Haarlem.
Vraag 8? Mogelijk kan de motie versneller hierbij behulpzaam zijn. We vragen het college om te onderzoeken hoe organisaties als het WKT geholpen kunnen worden bij hun bedrijfsvoering.
======================================================================
Haarlem een Open Stad
Haarlem is wat GroenLinks betreft een stad waar iedereen welkom is
Met ‘hotel de koepel’, waarbij Haarlemmers zich mobiliseerden om de oorlogsvluchtelingen in Haarlem thuis te laten voelen en later de ‘taskforce’ voor tijdelijke huisvesting is Haarlem voortvarend aan de slag gegaan om nieuwe Haarlemmers een plek te geven in onze stad. Door middel van het sociaal programma statushouders zorgt Haarlem ervoor dat deze mensen zo snel mogelijk worden opgenomen in de stad. GroenLinks is daar blij mee. Samen met de internationale taalklas, en met diverse andere initiatieven daarmee hoopt GroenLinks dat de statushouders snel kunnen integreren in de Haarlemse samenleving.
Daarom dienen we de motie Haarlem Shelter City in. Deze motie sluit aan bij een groeiend aantal Nederlandse steden waarin mensenrechtenverdedigers welkom zijn en drie maanden op adem kunnen komen. Verschillende steden kiezen voor verschillende manieren van financieren. Bij voorbeeld deels uit sociaal domein, deels uit veiligheid, We vragen om hier voor de begroting de mogelijkheden te onderzoeken.
In het verlengde hiervan ziet GroenLinks een positieve rol voor Haarlem om aan te sluiten bij de nieuwe Millennium doelen van de Verenigde Naties, ‘Global Goals for Sustainable Development‘. Kort samengevat: Armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aanpakken binnen vijftien jaar: dat is het doel van de Global Goals.
Vraag 7? We vragen het college hierover aan de raad de mogelijkheden te schetsen.
GroenLinks heeft oog voor de dieren. Het zorgen voor zwerf-huisdieren is een wettelijke plicht. Tegelijkertijd verwacht de overheid ook voor de in het wild levende dieren professionele zorgverlening. Dat heeft het Vogelhospitaal de afgelopen twee jaar in de steigers gezet en vraagt nu een bijdrage bij de exploitatie. GroenLinks vindt, dat deze organisatie, die al 60 jaar de zieke en gewonde vogels heeft verzorgd en weer heeft losgelaten, een ondersteuning verdient. Hierbij zou een prestatiecontract heel goed kunnen werken.
Vraag 9? Afgelopen decennia heeft het hospitaal een ‘in natura’ subsidie gekend, nl. het gebruik van de kassen en de grond in de Kweektuin. Met dit in gedachten kan het college hen tegemoet komen ? Wij dienen de motie Geef het Vogelhospitaal haar vleugels terug in waarin we een bedrag reserveren EN het college verzoeken regionaal contact te leggen om hier te komen tot een stevig financieel kader voor de komende jaren.
======================================================================
Beheer en onderhoud
In een stad als Haarlem is er altijd werk aan de winkel. Het onderhoudsniveau is voortdurend een onderwerp van discussie, en begrijpelijk.
Ook hier wordt voordurend gewerkt aan optimaal beheer en onderhoud binnen beperkte budgetten. En GLH pleit ervoor dat, zodra het economisch mogelijk is, om weer extra te investeren in het beheer en onderhoud in Haarlem.
Verder heeft GLH jaren geleden vragen gesteld over het aantal bomen, dat niet in de openbare ruimte staan, maar op de terreinen van Vastgoed en SRO staan. Deze zijn nu eindelijk in kaart gebracht en we zijn tevreden, dat er in deze kadernota het beheer en onderhoud voor deze bomen financieel geregeld is.
Inmiddels wordt er ook een wijkbegroting ontwikkeld, die inzicht moet geven aan de operationele planning. GroenLinks pleit ook nadrukkelijk voor een koppeling met demografische kenmerken van wijken. Dus in een wijk, waar mensen in een bepaalde levensfasen met bv. veel kinderen leven:. brede stoepen om te spelen, veilige oversteekplekken, leuk speel groen, een andere wijk met naar verhouding meer oudere mensen, goed rekening houden met de inrichting van straten en wijken, bv. de mogelijkheid om met scootmobiel of rollator naar een winkel of voorzieningen te komen.
======================================================================
Haarlem: een bereikbare stad
Een nieuwe kijk op stedelijke mobiliteit hoort ook bij de toekomstvisie en komt tot uitdrukking in de SOR De structuurvisie openbare ruimte. Deze visie kijkt 25 jaar vooruit en gaat uit van een autoluwe stad, met autoluwe wijken. Een visie die past bij GroenLinks en bij Haarlem.
Ruim baan voor de fiets, voor ov. Hiermee zetten we dit jaar de kaders uit voor de komende 25 jaar. Minder drukte, minder fijnstof uitstoot en meer leefbaarheid, waarin Haarlem zorgt voor sociale cohesie en de mens weer centraal staat.
=================================================================
Voorzitter,
We horen graag de reactie op onze vragen van het college.
=================================================================