GL Haarlem heeft de laatste jaren gepleit voor meer aandacht voor de kwetsbaarheid van de prostituees. De positie van de prostituees moet worden versterkt. Dat kan via een uitstapprogramma, maar ook via weerbaarheidstrainingen, taallessen, een informatiecentrum, invoering van een vertrouwenspersoon of opzetten van een belangenorganisatie voor de prostituees. Dat er geld vrijgemaakt moet worden voor maatregelen staat in Haarlem niet ter discussie, dat bleek ook uit de begrotingsbehandeling. Toen is raadsbreed de motie van GL aangenomen om de bestuurlijke aanpak te versterken. Ook is op initiatief van GL 65.000 euro vrijgemaakt voor het voortzetten van een uitstapprogramma.

De vraag is dus niet of we geld inzetten, maar hoe het geld wordt besteed? Het College heeft vier alternatieven op een rij gezet, waarbij voor GL twee realistisch zijn: 1. doorgaan met het Scharlaken Koord of 2. in zee gaan met PG292 uit Amsterdam. Om hierin een goede keuze te kunnen maken ben ik op bezoek gegaan bij PG292 in Amsterdam en daar een goed verhaal gehoord. Wel bleek nog niet helemaal duidelijk te zijn welk aanbod PG292 Haarlem kan bieden.

Voortzetting van de samenwerking met het Scharlaken Koord ligt gevoelig. En daar ligt één belangrijk motief aan ten grondslag: het is een christelijke organisatie die onderdeel is van de koepelorganiatie Tot Heil des Volks. Hun missie is evangelisatie, hulpverlening en een profetisch geluid. Tsja, daar worden de meeste GroenLinksers niet vrolijk van, ik ook niet. GLH was bij de start met het Scharlaken Koord dan ook huiverig, maar als raad hebben we ze een kans gegeven.

En die kans hebben ze goed genomen: Scharlaken Koord doet goed werk, komt goed uit de evaluaties naar voren en heeft een netwerk opgebouwd met ketenpartners binnen onze gemeente (en Amsterdam) en met de prostituees zelf. Dat laatste omdat ze met GGD mee gaan naar de clubs en prostituees bezoeken. Dat werkt erg goed, heb ik van GGD gehoord.

GroenLinks Haarlem neigt erg om, in ieder geval komend jaar, het contract met het Scharlaken Koord te continueren. Daarvoor hebben we de volgende vier argumenten:

1. Scharlaken Koord biedt een breed aanbod: uitstapprogramma, weerbaarheidstraining, maatschappelijk werk, etc

2. Het is algemeen bekend dat de kosten van het versterken van positie van prostituees sterk afhankelijk is van de reeds aanwezige samenwerking en hulpverlening. Het Scharlaken Koord heeft deze positie de afgelopen jaren ingenomen, waarom deze investering weggooien en geld steken in de opbouw van een nieuw netwerk met een nieuwe organisatie?

3. Het is ook een feit dat het erg belangrijk is om een vertrouwensband te creëren met prostituees en dat dat tijd kost: waarom de prostituees ‘verwarren’ door met een nieuwe organisatie en bijbehorende (overige kwalitatief goede!) maatschappelijke werkers te komen?

4. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft aan dat moraliserend werken contraproductief werkt, dus waarom zou Scharlaken Koord dat doen? Dat is niet goed voor hun relatie met de prostituees en is ook niet goed voor hun eigen continuïteit: het Scharlaken Koord weet donders goed dat de raad in haar nek hijgt en iedere neiging naar moraal direct aangrijpt om te stoppen met financiering. Er zijn tot nu toe geen klachten over de aanpak van Scharlaken Koord en hun christelijke achtergrond.

Kortom, moeten we de boel overhoop gooien en veranderen terwijl Scharlaken Koord heel goed werkt tot nu toe? En dat alles omdat we principiële bezwaren hebben waar in de praktijk geen tekenen van zijn? Dat gaat GL wel erg ver.

Dat neemt niet weg dat we alternatieven in het aanbod goed met elkaar moeten kunnen vergelijken. Het is nu te weinig inzichtelijk wat het Scharlaken Koord voor 65.000 euro kan bieden en wat PG292 kan bieden. Daar moeten wij wel eerst inzicht in krijgen. GL heeft het college gevraagd dat aanbod nauw aan te laten sluiten bij de vraag in onze motie die raadsbreed is aangenomen: welke overige activiteiten worden nu verricht in de bestuurlijke aanpak, hoe sluit deze aan bij strafrechtelijke aanpak? Met dat inzicht kunnen we een goede keuze maken in de nieuwe aanpak en welke partij hiervoor het beste aanbod kan leveren.

Cora-Yfke Sikkema