Uitgesproken GroenLinks in de raad van 26 januari door robbert Berkhout

Op 26 januari behandelt de gemeenteraad het agendapunt “Haalbaarheid University College in de Koepel vaststellen en AB-BC constructie in uitvoering brengen.” GroenLinks is voorstander van universitair onderwijs in Haarlem dat een kans krijgt als de Koepel niet door het Rijk verkocht wordt op de vastgoedmarkt aan de meest biedende. De Koepel moet aan de uitverkoren stichting Panopticon (met bouwer HBB) worden verkocht met als voorwaarde dat er een University College komt die relatie heeft met een reguliere universiteit.

De constructie wordt dan: A=Rijksvastgoed verkoopt aan B=Gemeente; B=Gemeente verkoopt aan C=Panopticon voor de gelijkblijvende prijs van 6,4 miljoen.

Schaduwraadslid Jasper Drost en Robbert Berkhout hebben zich ingespannen om, via bespreking met andere partijen, de risico’s van de doorverkoopconstructie op een rijtje te krijgen. Daarna zijn allerlei (juridische) voorwaarden benoemd die de risico’s zoveel mogelijk moeten uitsluiten en vastgelegd in een amendement, dat wordt ingediend samen met D66, Actiepartij, CU en OPH.

In de bespreking door de Raad blijkt dat het er om spant of een meerderheid het collegevoorstel steunt.

 

Na meer dan twee uur behandeling wordt geschorst. Na de schorsing komt het college met het voorstel om het voorgenomen besluit terug te nemen en langer de tijd te nemen om met een dichtgetimmerd juridisch voorstel te komen. Hiermee is de raadsbehandeling voorlopig beëindigd. 

GroenLinks heeft voorgesteld om bij het nieuwe voorstel het amendement als leidraad te gebruiken. 

 

Voorzitter, 



 

Ons doel, het doel van GroenLinks is om Haarlem een Universiteitsstad te maken. We snakken er als stad al honderden jaren naar. En vanavond kan die stap gezet worden. 

Die wens is overigens breed gedragen. Niet in de minste plaats door de raad zelf. Nog in 2015 heeft D66 de motie University College Haarlem ingediend samen met GroenLinks VVD en het CDA. Op de AP en De CU na werd deze motie raadsbreed gesteund. 

En hoe bijzonder is het hoe de stad deze week zijn steun uitspreekt. De bewoners de wijkraad, de 8 culturele instellingen, De Koninklijke Hollandse Maatschappeij der Wetenschappen, Alexander Rinnooij Kan. Het is indrukwekkend. 

Het geeft een goed beeld van hoe gewenst een universiteit in onze stad is. 

 

En voorzitter. Let wel. Deze universiteit is niet mogelijk op een andere manier. Niet via de rijksroute. Daar is immers het hoogste bod doorslaggevend. En woningbouw zal het altijd winnen van een universiteit qua opbrengsten. 

Maar laten we dat nu voor altijd duidelijk hebben. En vandaar een klip en klare vraag aan de wethouder. 

Hoe groot is de kans dat het plan van Panopticon als winnaar uit de bus komt in een Rijksprocedure?

Wat ons betreft is het al duidelijk die kans is nul. 

 

Maar wat mogen wij ons als stad gelukkig prijzen. Andere steden snakken naar een universiteit. En De steden waar een university college staat hebben hier veel geld voor moeten neertellen. En Haarlem, Haarlem krijgt deze universiteit op een dienblaadje aangereikt. Wat een luxe.

Waarom dan toch zo moeilijk doen? Waarom dan toch de weerstand zou je denken. Nou voorzitter ergens begrijp ik dat wel. We zijn namelijk gekke Gerritje niet. De raad is door schade en schande wijs geworden zullen we maar zeggen. We hebben nou eenmaal niet zon goeie ervaring met grote projecten. 

Dus de kernvraag is hoe voorkomen we ellende als het panopticon niet lukt. 

En dat is exact waar wij de afgelopen week druk mee bezig zijn geweest. En daar wil ik graag mijn waardering uitspreken voor schaduwraadslid Drost en alle tijd en energie die hij hierin gestoken heeft. Middels het amendement Universiteit in de Koepel - harde voorwaarden zorgen we ervoor dat we simpel gezegd niet gepiepeld worden. Dat de financiële risico's voor de gemeente tot een absoluut minimum beperkt worden. Het is het slot achter de deur. 

In het kort want het is nogal een boekwerk gaat het uit van het volgende. 

 

1.De stichting krijg 9 maanden de tijd om een academische partner te vinden

 

2.De ontwikkelaar achter de stichting staat garant.

 

3.Lukt het Panopticon niet een academische partner te vinden dan houdt het voor hen definitief op. 

 

4.In dat geval kiezen we voor een terugkoopregeling die de minste kosten en risico's voor de gemeente met zich meebrengt. De Koepel blijft in bezit van Panopticon mocht het Panopticon niet lukken een Universiteit te vinden. Panopticon verkoopt vervolgens de Koepel door aan de winnaar van de Haarlemse tender. Met andere woorden wij kopen de koepel niet meer terug.

 

Daarnaast hebben we ook geluisterd naar de wensen vanuit de raad.

We willen hier een breed toegankelijk universitaire instelling. We gaan hierover het gesprek met de stichting aan middels een verklaring van toegankelijkheid

We willen in de toekomst dat het van een UC een volwaardige universiteit wordt en ook masteropleidingen worden aangeboden. Dat dit kan toont University College Leeuwarden aan. 

Dit zijn de verkoopvoorwaarden die wij noodzakelijk achten. Het klinkt streng en het is ook streng. 

 

Dus voorzitter, We geven Panopticon de kans omdat we de toegevoegde waarde van een Universiteit ten zeerste onderschrijven. haarlem verdient een universiteit! 

Maar voorzitter, we hebben ook een verantwoordelijkheid naar de stad. Een verantwoordelijkheid om het beste voor de stad te doen en financiële risico te beperken..

Met dit amendement doen wij beide. 

 

We hebben een harde deadline, de kosten zijn voor de ontwikkelaar en we nemen het niet terug in eigen bezit. Dit heet dichttimmeren. 

En let wel. Met panopticon weten we wat in huis halen En kunnen we afspraken maken. Bij de rijksroute weten we dat niet en staan we buitenspel. 

 

Kortom wij weten het wel. Wij willen een universiteit. Dankuwel.