Tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling van 23 juni stond de koepel op de agenda. Het agendapunt viel uiteen in 2 delen:
- De randvoorwaarden waaronder de Koepel verkocht gaat worden via de zogenaamde 'rijksroute'. In dit traject blijft het Rijksvastgoedbedrijf de verkopende partij. De partij met het hoogste bod mag uiteindelijk de koepel kopen. In zo'n traject is het maar zeer de vraag of de partij die Haarlem het meest te bieden heeft gaat winnen.
- Maar er is een alternatief, door het college voorgelegd aan de commissie. Er is een partij, stichting Panopticon, die Universitair onderwijs wil toevoegen aan Haarlem. Een langgekoesterde wens. Het rijk is bereid de Koepel te verkopen aan de gemeente, gericht op directe doorverkoop aan stichting Panopticon. Een zgn. AB-BC constructie. Nadeel is wel dat het lastiger is in zo'n constructie andere partijen in het proces mee te nemen. Een AB-BC constructie kan namelijk alleen voor publiek maatschappelijke initiatieven gebruikt worden.
Tijdens de bespreking van dit onderwerp bleken meerdere partijen het lastig te vinden een keuze te maken, omdat nog niet duidelijk was welke andere initiatieven er zijn en op welke manier die eventueel meegenomen kunnen worden in het proces. Daarom kwamen GroenLinks Haarlem en PvdA Haarlem met een alternatief voor wethouder van Spijk: maak voor de commissie inzichtelijk of er nog andere partijen zijn die voor een AB-BC constructie in aanmerking kunnen komen, mochten die er niet zijn ga dan in gesprek met Panopticon, zijn die er wel, ga dan ook met die partijen in gesprek. De wethouder gaat aan de slag met dit alternatief.
Namens GroenLinks Haarlem sprak Jasper Drost de volgende tekst uit over dit onderwerp: