Tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling van 23 juni stond de koepel op de agenda. Het agendapunt viel uiteen in 2 delen:

  1. De randvoorwaarden waaronder de Koepel verkocht gaat worden via de zogenaamde 'rijksroute'. In dit traject blijft het Rijksvastgoedbedrijf de verkopende partij. De partij met het hoogste bod mag uiteindelijk de koepel kopen. In zo'n traject is het maar zeer de vraag of de partij die Haarlem het meest te bieden heeft gaat winnen.
  2. Maar er is een alternatief, door het college voorgelegd aan de commissie. Er is een partij, stichting Panopticon, die Universitair onderwijs wil toevoegen aan Haarlem. Een langgekoesterde wens. Het rijk is bereid de Koepel te verkopen aan de gemeente, gericht op directe doorverkoop aan stichting Panopticon. Een zgn. AB-BC constructie. Nadeel is wel dat het lastiger is in zo'n constructie andere partijen in het proces mee te nemen. Een AB-BC constructie kan namelijk alleen voor publiek maatschappelijke initiatieven gebruikt worden.

Tijdens de bespreking van dit onderwerp bleken meerdere partijen het lastig te vinden een keuze te maken, omdat nog niet duidelijk was welke andere initiatieven er zijn en op welke manier die eventueel meegenomen kunnen worden in het proces. Daarom kwamen GroenLinks Haarlem en PvdA Haarlem met een alternatief voor wethouder van Spijk: maak voor de commissie inzichtelijk of er nog andere partijen zijn die voor een AB-BC constructie in aanmerking kunnen komen, mochten die er niet zijn ga dan in gesprek met Panopticon, zijn die er wel, ga dan ook met die partijen in gesprek. De wethouder gaat aan de slag met dit alternatief.

Namens GroenLinks Haarlem sprak Jasper Drost de volgende tekst uit over dit onderwerp:

Ja voorzitter, ik ga in mijn termijn allereerst in op de brief van wethouder van Spijk om vervolgens in te gaan op de nota van ambities en de randvoorwaarden voor het verdere proces.

Want voorzitter, wat betreft GroenLinks staan we op een cruciaal punt in het hele verkoopproces van de koepel. Nu is het moment om te kiezen. En daar draait immers politiek uiteindelijk om, keuzes maken. En een duidelijke keuze maken vergt soms lef.  

Vorig jaar heeft GroenLinks de motie University college Haarlem, waarin we het college oproepen de mogelijkheden tot universitair onderwijs in Haarlem te onderzoeken, niet voor niks mede ingediend. Mijn voorganger Ali Oass heeft niet voor niks jarenlang gepleit voor universitair onderwijs in Haarlem. En het is allemaal mooi hoor, pleiten voor, mogelijkheden, onderzoeken, maar het moment is daar dat nu ook echt de mogelijkheid er is. GroenLinks is dan ook groot voorstander van het voorstel van de wethouder om en let wel! In onderhandelingte gaan met st Panopticon. In die onderhandeling kan de gemeente nog alle openstaande punten en vraagtekens bespreken en onderzoeken in hoeverre het bod van Panopticon haalbaar is. 

Dat wij voor dit pad willen kiezen, heeft ook de maken met de huidige leidraad tot verkoop van de koepel. Wij vinden het bizar dat in de voorgestelde verkoopprocedure het okee is als een plan op een bepaald onderdeel een 4 scoort, zwaar onvoldoende, zolang het gemiddelde maar een 6 scoort. Sinds wanneer is een 4 okee? Sinds wanneer hangt er een 4tjescultuur bij het rijksvastgoedbedrijf? We zien het nergens verantwoord. In onze optiek zal zo zeker de partij met de grootste zak geld winnen. Dus daarom is het voor GroenLinks duidelijk. Kiezen we voor de partij met de grootste zak geld zoals de geldwolven van het Rijksvastgoedbedrijf willen, of kiezen we voor een functie die we al 3,5 eeuw aan onze mooie stad Haarlem willen toevoegen? 

Wethouder, onze zegen heeft u.

 

 

Jasper Drost