Bouwplan Tempelierstraat
Bouwplan Tempelierstraat

Vaststellen Bestemmingsplan Tempeliersstraat Raamsingel

Uitgesproken GroenLinks door Melissa Oosterbroek in de commissie ontwikkeling van 4 april 2019

 

Groenlinks is erg trots op het ontwerp wat er ligt. Als Haarlemmer zou je inprincipe elke dag wel willen zien dat ontwerpen voor belangrijke gebouwen in onze stad met echte Haarlemse ontwerpers worden ontworpen. We zijn erg blij met dit ontwerp en zien nog meer mogelijkheden om te excelleren op onze Haarlemse soevereiniteit.

Want Haarlemse ontwerpers kunnen ook gaan werken met Haarlemse materialen. De afdeling innovatie en duurzaamheid van onze gemeente is druk bezig met het ontwikkelen van een grondstoffenhub voor de bouw in de Waarderpolder. We hopen dan ook dat deze ontwikkelaars extra aandacht kunnen besteden aan het gebruik van circulaire materialen en gebruik gaan maken van onze nieuwe grondstoffenhub. Wethouder, kunt u ervoor zorgen dat deze Haarlemse ontwikkelaars op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op circulair gebied in Haarlem?
 

Ten tweede, het zou ook leuk zijn als we nu al kunnen waarborgen dat de materialen van de oude kegelclub een oormerk krijgen. Op die manier wordt het gebouw wel gesloopt maar blijven de materialen in de stad behouden. We staan achter het feit dat we een oud gebouw gaan slopen maar krijgen daar een energiezuinig/groen gebouw voor terug. Een gebouw wat past in onze toekomstige samenleving. Een gebouw wat past in ons coalitie akkoord Duurzaam Doen.

Duurzaam Doen, dat is ook de leefbaarheid in de Tempelierstraat waarborgen en hier is Groenlinks het een van de insprekers eens. Is het mogelijk om te zorgen dat de stoepen worden gebruikt voor voetgangers of rolstoelgebruikers en daarbij de toegankelijkheid waarborgen? We willen geen scooters voor de deur want we zijn voor een leefbare straat. Als het nodig is om daarvoor de bezorgdienst ondernemers uit te sluiten binnen het bestemmingsplan dan lijkt dat ons een goed idee. We willen namelijk een leefbare & toegankelijke straat.

In de commissie gaf wethouder Roduner aan dat hij zit met Bouwend Nederland en daarbij onze grondstoffen hub mee neemt in de gesprekken. Daarnaast gaat de wethouder ervoor zorgen dat er geen scooters komen in de openbare ruimte. Dit gaat binnen dit plan worden geregeld in de APV. Hierdoor zorgen we ervoor dat de toegankelijkheid verbeterd wordt.

 

Met hartelijke groeten,

 

Melissa Oosterbroek MSc