Afgelopen donderdag stond het beleidsplan 2010-2013 op de agenda van de gemeenteraad. Dit plan was december 2009 in concept opgesteld en werd dus ruim een jaar later aan onze raad voorgelegd. Bij de bespreking in de commissie bestuur hebben bijna alle partijen hun ongenoegen hierover uitgesproken. In de raad heeft GL dit ongenoegen over het proces vertaald naar een motie dat raadsbreed is aangenomen.

VRK

De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) is een zogenaamd ‘verlengd lokaal bestuur’. Dat wil zeggen dat de VRK taken uitvoert namens en voor de gemeenten. De gemeenten financieren de VRK en hebben beperkte invloed op de kaders waarbinnen de VRK haar taken uitvoert. Zo is de VRK verplicht het risicoprofiel van de regio te bespreken met de gemeenten en het beleid te baseren op dit risicoprofiel.

 

De VRK heeft het proces iets anders doorlopen. Het beleid is inderdaad gebaseerd op het risicoprofiel, maar dit profiel is sterk verouderd  (2007)  en wordt later dit jaar aangepast. GL vindt het slimmer om eerst het risicoprofiel te updaten, zodat het beleid zich ook richt op de meest actuele veiligheidssituatie in de regio. Zo staat het overigens ook beschreven in de Wet veiligheidsregio’s die sinds oktober 2010 van kracht is. Hieronder een korte opsomming van hoe het staat beschreven in de wet en hoe het is gegaan bij de VRK.

 

 

Volgens de wet

VRK

Risicoprofiel opstellen

Beleidsplan opstellen
(op basis van risicoprofiel 2007)

Risicoprofiel bespreken in gemeenteraden

Beleidsplan voorleggen aan de gemeenten

Raden kunnen risico’s toevoegen aan het profiel en beleidsprioriteiten naar voren brengen voor het beleidsplan

Beleidsplan definitief

Definitief risicoprofiel en op basis daarvan beleidsplan opstellen

Risicoprofiel opstellen

Beleidsplan voorleggen aan de gemeenten

Risicoprofiel voorleggen aan de gemeenten

Beleidsplan definitief

Risicoprofiel definitief en beleidsplan daarop aanpassen

 

GL heeft de motie ‘grip op het VRK beleid’ opgesteld om twee punten verzoeken in te dienen. Ten eerste het verzoek om de volgende keer tijdig het beleidsplan voor te leggen aan de gemeenten. Ten tweede het verzoek om de volgende keer de volgorde aan te houden zoals in de wet is opgenomen. GL vindt dit echt een belangrijk punt, omdat de invloed van de gemeenten al zo beperkt is. Die invloed moet volledig worden benut. Dat is niet mogelijk als het beleidsplan dat 2010 ingezet had moeten worden pas in 2011 aan de raad wordt voorgelegd. Dan loop je als raden achter de feiten aan.

 

Vervolg

De komende tijd wordt spannend, omdat er flink bezuinigd moet worden. Dat heeft invloed op de taken die de VRK gaat uitoefenen. Deze week krijgen wij een overzicht van de zogenaamde menukaarten. Daarin is opgenomen welke taken wettelijk verplicht zijn en welke taken niet. Ook is aan iedere taak een prijskaartje gehangen, zodat wij kunnen bepalen hoe wij de bezuiniging vorm willen gaan geven. Dat wordt een heel pittige en ingewikkelde discussie, want de belangen zijn groot: wij willen allemaal dat rampen en crises worden voorkomen en áls ze plaatsvinden, ze zo snel en effectief mogelijk worden aangepakt en de nazorg goed is. Op dit proces moet worden bezuinigd en dat wordt een hele lastige klus. Wordt vervolgd!

 

Cora-Yfke Sikkema