De Gemeente Haarlem heeft zo’n 400 gebouwen in zijn bezit. De helft daarvan is als strategisch bestempeld met als doel om langdurig in eigen bezit blijven. Vaak zijn deze panden overigens weer verhuurd aan maatschappelijke instellingen. Deze panden zijn bij lange na nog niet energieneutraal. In de commissie Ontwikkeling werd donderdagavond een eerste stap in die richting gezet.

Het college verzoekt de raad om een bedrag van zo’n 8,5e ton ter beschikking te stellen om in kaart te brengen hoe we ons strategisch vastgoed moeten gaan verduurzamen. Wat GroenLinks betreft een hoog bedrag maar een nuttige investering. Wel moeten we het dan ook meteen zo goed mogelijk doen. Wij verzochten dan ook om een verdieping van de beoogde inventarisatie van ons vastgoed. Waarin onder meer de volgende twee zaken meegenomen worden:

-de mogelijkheid om gemeentelijke daken te gebruiken voor en door zonnecooperaties.

-de mogelijkheid om de aardgasaansluiting van dit vastgoed te vervangen voor een schone energiebron.

Daarnaast weten we allemaal dat de afdeling Milieu bezig is met het uitwerken van een nogal ambitieuze opdracht; namelijk het realiseren van een Klimaatneutraal Haarlem in 2030 middels de zogenaamde Routekaart. Hierbij speelt uiteraard de verduurzaming van het eigen gemeentelijk vastgoed een belangrijke rol. En wat ons betreft wel om 2 redenen:

 

-de voorbeeldfunctie die het gemeentelijk apparaat in deze heeft; het is onze ambitie, dan moeten we hier ook het goede voorbeeld in geven.

-het delen van kennis; de gemeente is in de positie om budget beschikbaar te stellen om maatwerkadviezen voor haar gemeentelijk vastgoed te verkrijgen. Hier komt ongetwijfeld veel kennis uit naar boven die zeer relevant kan zijn voor ondernemers en/of particulieren die ook overwegen hun pand of woning te verduurzamen.

We zien grote voordelen van kennisdeling met de stad op dit vlak. Helemaal gezien de recente discussie over de balans van beschermd stadsgezicht en duurzaamheid. GroenLinks ziet hier een gezamenlijke missie, geheel in het teken van Samen Doen, om onze stad te verduurzamen.

Om dit te concretiseren verzochten we de wethouder een gemeentelijk pand als voorbeeldpand of startproject toe te wijzen om op korte termijn energiezuinig te verbouwen en zodoende kennis op te doen die als kennisbron kan dienen voor de rest van de stad. We zien dan voor ons dat de Stadskweektuinen hierbij de locatie worden waar deze kennis gedeeld wordt met de stad. Zo doen we het Duurzaamheidscentrum dan toch nog eer aan.

We waren zeer tevreden met de toezeggingen van wethouder Botter tijdens de bespreking:

  • de inventarisatie werd uitgebreid met de mogelijkheid van gebruik voor collectieve zonnedaken en gasloze alternatieven,
  • de wethouder steunde het voorstel voor een voorbeeldpand / startproject en noemde daarbij zelf het Stadhuis als voorbeeld,
  • de oproep om opgedane kennis breed te delen werd door de wethouder omarmd.

We stemmen dan ook in met de kredietverlening en zien uit naar de vervolgstappen.

 

Robbert Berkhout