Vastgoed Verduurzamen
Vastgoed Verduurzamen

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed op de rit

Uitgesproken GroenLinks in de commissie Ontwikkeling op 4 februari door Melissa Oosterbroek

Toen ik mijn huis ging verduurzamen keek ik op de website energielabelatlas.nl. Ik zag dat de gemeente het vastgoed nog niet in kaart had gebracht. En dat onze monumenten nog niet zijn geregistreerd. Dat is weinig ambitieus maar wel belangrijk als gemeentelijke organisatie hebben wij een voorbeeldfunctie. Wij moeten de verduurzaming van ons gehele gemeentelijk vastgoed echt serieus nemen.

Het is fijn dat er nu een stap wordt gezet en dat u dat ook doet wethouder. De planning is vrij ambitieus,, hoe kijkt u hier tegen aan? Verwachten we dat we in een half jaar ons vastgoed hebben geïnventariseerd en twee labels hebben geüpgraded, nog net even voor 2020?

Met deze gang van zaken voldoen we mogelijk niet aan onze wettelijke verplichting om energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar of 15 jaar zijn terug verdiend toe passen. We weten immers niet welke energiebesparende maatregelen we hadden kunnen nemen.

Wie houden we hier voor de gek door de regelgeving zo te ontwijken? Onze eigen begroting! Onze houtkachel in het stadhuis stookt overuren omdat we nog geen tochtstrippen in de kozijnen en radiatorfolie tegen de buitenmuren hebben. En ruim 3 jaar na het verbod op de gloeilamp brandt er in onze gebouwen nog steeds neonlicht.

Wethouder, wil u met het toepassen speciaal letten op alternatieven voor gas voor duurzame energie voorziening zoals PVT / zonnecollectoren / waterpanelen / gevelpanelen en groene daken?

Ook wil ik u vragen om als gemeente een voorbeeld te zijn en alle mogelijkheden te onderzoeken. We hebben als gemeente helaas te weinig ruimte om alle energiebesparingskansen toe te passen

Groenlinks wil bijvoorbeeld graag dat het wel mogelijk is om dubbelglas toe te passen in monumentale kozijnen. En we willen ook een voorbeeld zijn als je kijkt naar goed dakgebruik. Is het mogelijk om het eerste gemeentelijk monument te worden met een geïntegreerd zonnepanelen dak? Eentje waarmee we een blauwdruk vormen voor de rest van de gemeentelijke monumenten in Nederland, eentje waarbij je de zonnepanelen weliswaar ziet vanaf de openbare ruimte maar dat het wel goed is ingepast? We kunnen nog zoveel verschil maken in de energietransitie. Laten we daar met ons eigen vastgoed mee beginnen.

Wethouder Botter gaf in de commissie aan graag een presentatie te organiseren om meer informatie over de verduurzaming van de gebouwen te geven. De rapporten voor de meer dan 400 gebouwen zijn immers al gemaakt, alleen nog niet geregistreerd in de database dus ook nog niet zichtbaar op energielabelatlas.nl. Ook informeerde hij ons dat de gemeente Haarlem koploper is op het gebied van het maken van een integraalplan waarin het gehele vastgoed is geïnventariseerd. Groenlinks kijkt erg uit naar het werkbezoek over de verduurzamingsplannen. De wethouder heeft verder aangegeven dat ook inwoners van Haarlem die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van de woning worden uitgenodigd om deze informatie tot zich te nemen.

We zullen extra letten op de ruimte die de welstand geeft aan het verduurzamen van gebouwen en kijken uit naar de dag waarop er dubbelglas in het stadhuis wordt geïmplementeerd.

Melissa Oosterbroek

Leest u nu dit bericht en wilt u graag bij het werkbezoek over de verduurzamingsplannen zijn? Stuur dan een bericht naar melissa@groenlinkshaarlem.nl en dan houd ik u persoonlijk op de hoogte.

+31 622156167 Twitter: @MelissaHaarlem; nl.linkedin.com/in/melissaoosterbroek/