Femke Halsema sprak op 18 november 2009 over haar opvattingen over deze tijd met als leuze dat het tijd is voor progressieve politiek. 150 mensen waren door onguur weer toch naar de Groenmarktkerk gekomen om haar verhaal te horen.
Zij begon haar lezing met een beschrijving van de drie crises. Daarna gaf zij haar visie op de oplossing van de problemen en de aanpak van de oorzaken. Dat deel van haar lezing is te zien en horen op bijgaande video, zij het sterk ingekort.
Na haar lezing ging zij in gesprek met de aanwezigen.
De lezing was georganiseerd door ‘Stem in de Stad’ De Grote kerk en de afdeling GroenLinks Haarlem.
Klik hieronder op “1 video” en scroll naar beneden tot onder de tekst en start.
Femke stelde dat er sprake is van 3 crises:
1. De financiële economische crisis
Veroorzaakt door banken en hypotheek verstrekkers. Weliswaar trekt de economie weer aan, maar de komende jaren zal de werkloosheid stijgen. Het rijk heeft grote investeringen gedaan waardoor bezuinigd moet worden wat een aanslag zal zijn op de publieke sfeer. Bovendien wordt de derde wereld nog meer getroffen.
2. De Klimaatcrisis
De verandering van het klimaat heeft een veel groter tempo aangenomen. Het ‘turningpoint’ zit rond 2015, dan wordt het onbeheersbaar en onomkeerbaar. Smelten van het ijs, verhoogde zeespiegel, verwoestijning. Er is wel wereldwijde erkenning van de problemen, maar bereidheid tot maatregelen en politieke moed is kleiner dan de urgentie.
3. De Voedselcrisis
Met name in de derde wereld neemt honger toe. Kinderen worden in honger opgevoed en hebben nauwelijks perspectief.
Femke stelt dat het niet mogelijk, nog verstandig is om de ene crisis op te lossen terwijl de andere crisis verergerd.
Nu geen kortstondige oplossing voor economische crisis zonder oplossing van klimaatcrisis, anders wordt het een boemerang.
Als nu de klimaatcrisis wordt aangepakt kost dat minder dan het over 30 jaar zal kosten. Nu niet aanpakken klimaatcrisis leidt tot economische krimp over een aantal jaren.
De klimaatcrisis leidt tot vluchtelingenstromen. Verwoestijning, stijging zeespiegel leidt tot Geopolitieke spanningen tussen staten en etnische groepen. De diepere oorzaak van Dafur is de oorlog om schaarse landbouwgronden als gevolg van klimaatverandering. Kortzichtigheid en nationalisme is een gevaar, want we leven in een internationale omgeving. Oplossingen moeten we zoeken voor de lange termijn, we moeten internationaal solidair zijn.
De diepere oorzaak is onze levensstijl
In Amerika is er een run op massaconsumptie, zonder inkomen te hebben om het te betalen. Het begon als een creditcardcrisis. De wedren genoemd “keeping up with the Joneses” .De levensstijl is ook de oorzaak van de CO2 uitstoot. Opkomende economieën nemen onze levensstijl over. Diepere oorzaak is hyperconsumptie. Onvervulde begeerte naar nieuw bezit. (Voorbeeld nieuwste telefoon willen hebben.)
Wordt het verlangen vervult is de lol er af en wordt iets nieuws gezocht. We denken dat het ons gelukkig maakt, maar is dat wel zo. Daarnaast speelt maatschappelijk status (ophouden) een rol.
Geluk wordt mede bepaald door het land waarin we leven en hoe hard we moeten werken, dat is onderwerp van politiek.
Er is een groei van het aantal auto’s per kind, maar speelruimte wordt steeds kleiner. Groen wordt minder. Economische groei kost ruimte. Frisse lucht wordt minder.
Door harder werken komen de sociale verhoudingen onder druk te staan. Zorg komt onder druk, weinig tijd, minder voorzieningen.
Onze publieke sfeer raakt uitgehold.
Bij Hyperconsumptieve sfeer worden private bestedingen gestimuleerd vanuit de politiek: geld dat over is gaat naar lastenverlichting waardoor de koopkracht omhoog gaat, maar relatieve investeringen in onderwijs en zorg afnemen. De cultuur is noodlijdend. Energie, Electra, water worden schaarser en duurder. De allerarmsten zullen daar het eerst last van krijgen, er worden nieuwe sociale tegenstellingen gecreëerd.