De Haarlemse begrotingsbesprekingen voor 2010 zijn voor GroenLinks goed verlopen.
Onze moties zijn alle drie aangenomen en samen met de PvdA en de SP zijn er via moties veel kleine verbeteringen in de begroting aangebracht. Die gingen o.a. over fietspaden, speelplekken, duurzame maatregelen en meer kansen voor kwetsbare jongeren. (zie elders op de site).
Belangrijkste items waren de twee zaken die nu juist niet in de begroting stonden. Dat zijn de dreigende bezuinigingen en de grote schuldenlast van de gemeente die oploopt tot 500 miljoen over enkele jaren.

Ter vergelijking; in Haarlem gaat er per jaar ongeveer 420 miljoen om.

B&W komt na de begroting met een plan van aanpak voor als het rijk de uitkering aan de gemeente gaat verlagen. Gevreesd wordt dat het vele miljoenen per jaar minder gaat worden. Ook de rente die voor de uitstaande schuld moet worden betaald kan oplopen tot 20 miljoen per jaar, ernstig, vooral als de economie weer aantrekt ( en dat is nu al officieel het geval) en de rente omhoog gaat.

B&W besloot deze problemen niet in de begroting aan te pakken maar juist erna. Er zijn immers nog maar 4 maanden voor de verkiezingen en dan kan er een nieuw college komen dat alles weer anders ziet. Niet over je graf heen regeren, heet dat.GroenLinks heeft daar begrip voor, maar de andere oppositiepartijen, zoals CDA, D66 en Aktiepartij spraken er schande van.  Volgens de GroenLinksfractie merkwaardig omdat  áls het nu in de begroting was opgenomen dan had juist de oppositie er weinig invloed op uit kunnen oefenen. Bovendien is het wachten op mei 2010 als bekend wordt hoeveel de algemene uitkering van het rijk aan de gemeenten zal gaan dalen. Feitelijk weten we dus na de verkiezingen pas waar we in Haarlem financieel aan toe zijn.

 

Ook coalitiegenoot van SP en PvdA, de VVD, vond de naderende crisis zo belangrijk dat men totaal geen geld meer uit wou geven en aangaf niet mee te doen met moties die geld zouden gaan kosten, hoe weinig ook.

Dat vonden PvdA en SP niet leuk, want die hadden nu juist  3 ton gevonden in de begroting die nog niet bestemd was. Voorzichtig werd de onwillige VVD, waar het de laatste tijd toch al niet zo mee boterde, aan de kant geschoven en contact werd gelegd met GroenLinks. De meest natuurlijke partner. Er vond overleg plaats waarbij Groenlinks zijn eigen moties inbracht en moeilijke punten werden weggewerkt.

 

Zo was er van 9 tot en met 12 november (zolang duurde de begrotingsbehandeling) een linkse meerderheid aan de macht, omdat PvdA, GroenLinks en SP samen een meerderheid van 21 (van de 39) zetels hebben. Interessant omdat het beleid nu een klein beetje socialer, groener en duurzamer is geworden. Interessant ook omdat de linkse coalitie die aan het begin van deze bestuursperiode niet tot stand kon komen, nu, aan het einde toch nog 4 dagen geregeerd heeft.

 

Lukas Mulder