Voedsel Verbindt

Voedselvoorziening in de toekomst

Uitgeproken GroenLinks tijdens de commissie Beheer 11 oktober door Melissa Oosterbroek

Melissa heeft de wethouder meegegeven om met de Haarlemse Horeca na te denken over een toekomstige voedselvoorziening. Onderstaand leest u haar betoog tijdens de commissie beheer.

 

Hoe combineer je de verworvenheden van de schaalvergroting en de mondialisering met de uitdagingen die de maatschappij ons stelt op het terrein van gelijke kansen, duurzaamheid, milieu? Met andere woorden, wat is binnen het gegeven van mondialisering een Agro-Food systeem 2.0? Agri & food klinkt ver weg, het klinkt, meer iets voor Alkmaar dan voor Haarlem.

Maar dat is niet het geval. Duurzame voedselvoorziening bestaat onder andere volgens GroenLinks uit: Zo min mogelijk voedsel verspillen (goed voor het milieu), efficiënte voedselproductie dichtbij huis (economisch & duurzaam) en gezonde voeding voor iedereen (sociaal).

Graag schets ik u concrete voorbeelden van voedselvoorziening in de toekomst

· Grazen koeien straks in de wei? Of kweken we voedsel direct vanuit een stamcel?

· Lunchen de ambtenaren in de gemeente Haarlem alleen maar vegetarisch? Zijn voedingsstoffen waar we van groeien niet veel makkelijker te realiseren met groenten dan met vlees?

· Of groeien onze planten straks veilig en zonder last van externe weersinvloeden in een fabriek in de Waarderpolder? Duidelijk is dat het verbeteren van onze voedselvoorziening nieuwe economische kansen met zich mee brengt.

Voedselvoorziening is een breed onderwerp en GroenLinks vindt het ontzettend belangrijk dat we nú gaan nadenken over onze voedselvoorziening zodat we uit onze kracht kunnen handelen!

We moet vandaag beginnen met de zogenaamde 'glokalisering'. Haarlem is binnen de MRA goed in de horeca, we hebben ontzettend veel restaurants in ons mooie centrum. Het is één van de krachten van Haarlem waarin wij ons kunnen onderscheiden in de Metropool Regio Amsterdam. Wethouder bent u het met mij eens dat Haarlem een voorbeeldfunctie kan vervullen als het over horeca gaat?

Gebruiken straks alle horecaondernemers bijvoorbeeld de app TooGoodToGo? Of krijgt iedereen die in Haarlem uit eten gaat na afloop van het diner een Doggybag mee? Of wat dacht u van een vegetarische editie van Haarlem Culinair?

Afsluitend Wethouder; wat betekent deze duurzame voedselvoorziening voor Haarlem? En wilt u terugkoppelen welke ideeën de horeca ondernemers zien om bij te dragen aan een duurzame voedsel voorziening in onze mooie stad Haarlem?