GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan het College over de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt. Volgens CBS-cijfers is meer dan 28 procent van jongeren met een niet-westerse achtergrond werkloos en daarmee het meest slachtoffer van de crisis. GroenLinks vraagt naar de Haarlemse cijfers, oorzaken en beleid. Bovendien wordt gevraagd naar het effect van extra subsidie van het Rijk voor bestrijding van Jeugdwerkloosheid en een aangenomen GroenLinks-motie uit 2009 om samen met alle wooncorporaties een plan van aanpak op te stellen om meer kwetsbare jongeren aan het werk te helpen.

Op de illustratie geeft de oranje lijn het percentage werkloze niet-westerse allochtone jongeren weer.

Bij de bespreking in de raad van overlastgevende jongeren in Schalkwijk heeft GroenLinks aangegeven dat het goed is dat die jongeren ‘Looser-25’ op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken maar ook dat hen perspectief moet worden geboden. Daarnaast moet er juist ook gefocust worden op de jongeren die nog aan de goed kant van de streep staan. Als bij hen jeugdwerkloosheid aan de orde is moet gevreesd worden voor de toename van sociale problemen.

In de Trouw van 8 februari 2013 staat te lezen: “Zorgen zijn er vooral over de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Maar het zijn de jongeren van níet-westerse afkomst die het meeste lijden onder de crisis. Meer dan 28 procent van hen is werkloos.” Als oorzaak hiervoor worden genoemd het “lagere opleidingsniveau, taalachterstanden, de flexibele arbeid die zij vaak verrichten wat hen kwetsbaar maakt bij reorganisaties, discriminatie bij werkgevers en het gebrek aan een netwerk.”
“ Autochtonen jongeren komen geregeld via familie en kennissen aan een baan. Allochtonen missen een” soortgelijk netwerk.

Uit de meest recente recessiemonitor van de gemeente Haarlem komt naar voren dat het aantal niet-werkende werkzoekenden flink is gestegen in het laatste kwartaal van 2012, ook onder jongeren.