Op voormalige stortplaats Schoteroog, in de Waarderpolder staan vier windmolens maar ze wekken geen duurzame energie op want ze staan al drie-en-een-half jaar stil.  Ze zijn technisch aan hun eind en aan vervanging toe. Maar regels van de provincie Noord-Holland (VVD, D66, PvdA en CDA) verhinderen vervanging. Bovenop landelijke regels heeft de provincie NH nog een aantal eigen voorwaarden gesteld aan vervanging van windmolens. De provincie eist dat het aantal gelijk of minder is en dat de windturbines eenzelfde, vergelijkbare of geringere ashoogte, rotordiameter en verschijningsvorm hebben. Er zijn al twee keer plannen voor vervangende molens ingediend.

Liander is eigenaar van de huidige molens maar mag wettelijk geen molens exploiteren. Dat zou kunnen gebeuren door een beheerder die namens aandeelhouders bestaande uit bedrijven en bewoners in de postcodegebieden rond de molens de elektriciteit produceert. De Stichting Kennemer Energie zou dat wind-postcoderoos-project willen gaan uitvoeren.

Vervangende molens kunnen wel vier keer zoveel duurzame energie opwekken dan de oude. Op jaarbasis kunnen nieuwe windmolens circa 7,5 miljoen kiloWattuur (kWh) aan elektriciteit produceren. Gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.500 huishoudens.

De 40 meter hoge molens staan er al lang en zijn niet omstreden. De gemeenteraad wil graag dat de molens weer gaan draaien en wethouder Sikkema heeft er vorig jaar bij de Provincie voor gepleit. Er is een voorstel om ze te vervangen door molens die uit West-Friesland komen. De provincie wijst een ontheffing echter af omdat de ‘verschijningsvorm’ van de molens afwijkt van de huidige ‘verschijningsvorm’; de huidige windmolens hebben namelijk drie rotorbladen en de voorgestelde windmolens hebben er maar twee. Ook dat nieuwe plan is afgewezen door de provincie, waarop het Haarlems college, begin dit jaar, nogmaals om ontheffing heeft gevraagd en aangeeft dat Haarlem snel vervanging wil en de plannen van Liander en de Stichting Kennemer Energie ondersteunt.