Aan het begin van de raadsvergadering van 30 oktober maakt D66 Wethouder Ewout Cassee bekend dat hij aftreedt vanwege de vele aanvallen op zijn integriteit. Hij vermeldt dat hij na zijn aftreden de raadsleden schriftelijke passages zal sturen uit het gesprek met dhr van D. (Land in Zicht). D66 Maaike Pippel maakt daarna bekend dat zij aftreedt en vermeldt het moment waarop Louise van Zetten de motie van wantrouwen tegen D66 wethouder Cassee steunde. Ook Pascal Spijkerman noemt dit voorval in zijn verklaring van aftreden. Gertjan Nederbragt doet dat niet. Daarna verlaten de raadsleden de zaal waarbij ze langs veel handenschudden, omhelsingen en zoenen van andere raadsleden gaan. Daarna is de stemming somber. Louise van Zetten echter loopt met een brede glimlach door de raadszaal.

De Nieuwe Fractievoorzitter Dilia Leitner stelt later dat D66 het coalitieprogramma wil blijven uitvoeren.

Later in de vergadering reageert Fractievoorzitter GroenLinks Daphne Huysse: "We zijn verrast en teleurgesteld met het besluit van de Wethouder. We wensen hem veel succes toe in zijn toekomstige activiteiten. Ook de beslissing van de collega raadsleden heeft ons verrast en het lijkt ons een persoonlijke tragedie. We vinden het jammer, dat jonge talentvolle mensen zich hebben teruggetrokken. Ook hen wensen we veel succes toe bij hun verdere activiteiten. GroenLinks heeft, ondanks alle suggesties en modder gooien, voldoende vertrouwen gehouden dat Wethouder Cassee altijd het beste met de stad voorhad.

In de coalitie heeft GL zich hard gemaakt voor een nieuwe bestuursstijl binnen het college en de Haarlemse raad. De afgelopen maanden is er een andere  stijl getoond, Een stijl van suggestie, interpretatie en insinuatie. die GroenLinks niet waardeert. We hopen, dat we de komende tijd weer al onze tijd kunnen gaan besteden aan de stad, Haarlemmers en de belangrijke zaken die onze aandacht vragen.