Led-verlichting spaart zo’n 27% energie waardoor het leidt tot minder CO2-uitstoot.

5 maart 2014: Samen met deskundige ambtenaren en belangstellenden loopt GroenLinks wethouder Lukas Mulder door twee straten die worden verlicht met led-lampen. Er is verschil in lichtsterkte, in lichtkleur, in lenzen en het gebied dat verlicht wordt. Bekeken wordt of de huisnummers goed te zien zijn maar dat het licht niet de huizen inschijnt. Worden kleuren getrouw weergegeven?

In Haarlem staan 16.000 lichtmasten in woonstraten (in Haarlem totaal 25.867 armaturen).

Het streven is om in 2014 tussen de 600 en 800 armaturen te vervangen in de gebieden waar de meeste storingen plaatsvinden en waar de armaturen het oudst zijn. Het plan is om na de bouwvakvakantie te starten met de uitvoering van het project. De nieuwe armaturen en lampen zijn minder kostbaar in onderhoud. Op termijn worden alle oude armaturen (9600 stuks) vervangen door led-verlichting.

Haarlem wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn, maar voor de eigen bedrijfsvoering is dat doel gesteld op 2015. De overstap naar led-verlichting kan daarbij helpen. Led-verlichting biedt de mogelijkheid het licht te dimmen. Door het verlichtingsniveau tussen 23.00 uur en 5.00 uur met 50% te verlagen, wordt het energieverbruik nog lager.



Teststraten: Karel van Manderstraat, en Eysinkweg.