Omgekeerd afval inzamelen

GroenLinks denkt, dat afval scheiden eigenlijk zou moeten lonen. Helaas is dat nog niet zo.

Hoe meer afval gescheiden wordt opgehaald of aangeleverd, hoe beter het gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe productie en dan levert het ook echt geld op. Het is dus van belang, dat er aan die bewustwording wordt gewerkt. Want het wordt  ‘lonend’ voor Haarlemmers op den duur.

In Haarlem gaan we ‘omgekeerd afval inzamelen’. Wat betekent het nu om omgekeerd afval in te zamelen? Tot nu toe is er voor de meeste Haarlemmers een restafval-container niet verder weg dan 125 meter van de voordeur. De containers waar Haarlemmers de herbruikbare grondstoffen als glas, papier of plastic kunnen afgeven zijn meestal op een centrale plek in de wijk, en/of bij een winkelcentrum. Uit onderzoek en ervaring blijkt, dat wanneer het makkelijker wordt om gescheiden afval in te leveren, mensen geneigd zijn om meer te doen. De komende jaren wordt de afstand tot de inleverpunten verkleind voor het afval/de ‘grondstoffen’. De komende tijd krijgen mensen de mogelijkheid om plastic en papier in een rolcontainer bij hun huis te deponeren, die aan de straat geleegd zal worden. Binnenkort wordt hier in een aantal wijken mee gestart.

(Foto: Groene Mug)

Wanneer mensen in een flat of appartement wonen, waar er weinig ruimte is om de afvalverzameling op een praktische manier in te richten, (er is geen plek voor rolcontainers) zal dat lastiger zijn. Er moet voor maatwerk gezorgd worden in wijken waar sommige voorzieningen, zoals ondergrondse containers, nog niet aanwezig zijn.

Afval is grondstof.

Verder ziet GroenLinks de mogelijkheden van het betalen voor de hoeveelheid restafval - hoe minder restafval: hoe minder je betaalt- diftar, op termijn als reëel.  Misschien gaan mensen zonder deze maatregel hun afval goed scheiden, zodat er veel meer grondstoffen hergebruikt kunnen gaan worden. Als het streefpercentage van afvalscheiding, of nog hoger, behaald wordt dan zal dat niet nodig zijn. Het zou nog mooier zijn, wanneer Haarlemmers ook letterlijk beloond kunnen worden voor het afval scheiden, omdat deze grondstoffen geld opleveren. De afvalstoffenheffing, of -belasting kan dan omlaag.

GroenLinks raadt het college aan om dit onderwerp ook in het onderwijs terug te laten komen. Dan is de nieuwe generatie goed geïnformeerd en kunnen de kinderen hun ouders helpen bij de bewustwording. GroenLinks hoopt, dat we 68% afvalscheiding minimaal gaan halen, liever streven we naar meer. We wensen het college en haar partners veel succes bij het invoeren van ‘omgekeerd inzamelen’ in Haarlem.