World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Elk jaar coördineert de Plastic Soup Foundation deze dag in Nederland.

Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day 2021, samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven.

In Haarlem wordt in verschillende wijken, (zoek de folders en affiches in de buurt, ook in het centrum schoonmaakacties georganiseerd. Kijk op Cleanup Earthlabel Haarlem en op Schoon.

Het centrale informatie- registratie- en afhaalpunt voor afvalprikkers en handschoenen is OCEANS Haarlem: Gonnetstraat 26, 2011 KA in Haarlem.

Een greep uit de diverse activiteiten tijdens de HAARLEM CLEANUP DAY: met SUPmission het water op om afval te verzamelen, koken zonder afval bij Mama Gaia, een natuurwandeling met boswachter voor kinderen, iets nieuws maken van oude kleding bij SÛR ATELIER. Bij Oceans is er een talkshow met gesprekken met onder andere lokale ondernemers en organisaties die Haarlem samen willen verduurzamen.

Download de Litterati app

Met de Litterati-app maak je een foto van het soort afval dat je vindt en geef je daar een ‘tag’ aan. Met de data die de Plastic Soup Foundation verzamelt, kunnen relevante inzichten verstrekken aan iedereen in Nederland die kan helpen om het zwerfvuilprobleem bij de bron te aan te pakken. Zorg dat je tags toevoegt over het product (bijv. flesje), het materiaal (bijv. plastic) en het merk (bijv. CocaCola). Dan kunnen ze de data makkelijker analyseren.

Brouwerij Uiltje in de Waarderpolder nodigt uit om in hun omgeving op te ruimen ze faciliteren en belonen opruimers