GroenLinks heeft het initiatief genomen om in Haarlem een zonnepanelen-kaart voor beschermd stadsgezicht online te krijgen. Daarop zal gemeentelijke informatie te vinden zijn of op een huis zonnepanelen of zonnecollectoren mogen liggen en welke (vernieuwde) regels gelden.
Beschermd Stadsgezicht
Het predicaat beschermd stadsgezicht heeft ongeveer een derde van de Haarlemse huizen en gebouwen. Voor deze huizen en gebouwen gelden beperkende regels voor het plaatsen van zonnepanelen vanuit het welstand-en erfgoedbeleid. Met name geldt dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare ruimte.
De initiatiefnemers willen het beleid verruimen. In de nieuwe regels wordt dan onderscheid gemaakt tussen soorten daken (monumentale / beeldbepalende waarde), mate van zichtbaarheid van deze daken vanuit de openbare ruimte en de vormgeving van de zonnepanelen (kleur, legpatroon, rand, materiaal, aansluiting bij dakvorm).
Plaatsing van zonnepanelen in het zicht worden in de nieuwe beleidsregels onder voorwaarden mogelijk. Daarvoor is maatwerk nodig om te zorgen dat het niet ten koste gaat van het aanzien van de stad.
GroenLinks raadslid Melissa Oosterbroek ” Naast het opwekken van eigen energie, leidt het tot extra energiebesparing doordat men zich meer bewust wordt van het eigen energiegebruik, mogelijk volgt isolatie van de woning en aansluiting op een warmte-koude pomp, dat kan de energietransitie naar Haarlem Aardgasvrij 2040 ondersteunen. Wij willen heel veel meer zonne-energie producerende huizen in Haarlem.”
Zonnepanelenkaart
Op een plattegrond van beschermd stadsgezicht-gebieden is per huis te zien welke regels er gelden voor zonnepanelen op het eigen dak en of dit vergunning plichtig of vergunningsvrij is. In deze zogeheten Zonnepanelenkaart worden ook de regels voor Rijksmonumenten geïntegreerd zodat er voor bewoners één vindplek is voor alle regels rond zonnepanelen.
Legplannen openbaar
Voor architectonisch bouwkundige eenheden (gelijksoortige huizen) waar volgens de Zonnepanelenkaart toepassing van zonnepanelen mogelijk is geldt in beschermd stadsgezicht één legplan. De eerste aanvrager dient dit legplan voor te leggen bij de vergunningaanvraag. De gemeente stimuleert dat buren dit legplan gezamenlijk opstellen. Buren die op een later moment zonnepanelen willen plaatsen dienen dit legplan bij hun eigen vergunningaanvraag te volgen. In het legplan worden ook voorwaarde gesteld aan de vormgeving van de zonnepanelen (blauw, zwart, met of zonder rand of uitgevoerd als dakpan). Bij de gemeente kunnen deze legplannen online worden opgevraagd zodat het aanvragen van een vergunning zo eenvoudig mogelijk is.
De planning
De gemeenten Leiden, Gouda en Amersfoort hebben reeds een soortgelijk beleid zodat Haarlem niet het wiel hoeft uit te vinden en beleid kan overnemen.
Het initiatief is afkomstig van GroenLinks, D66, CDA, Actiepartij en ChristenUnie. Voor het opstellen van het initiatief hebben zij hulp gekregen van ambtenaren. Het College gaat reageren op het voorstel waarna het behandeld wordt in de commissie Beheer. Daarna zal het College het beleid uitwerken en het beleid voor inspraak aan de burgers van Haarlem voorleggen waarna een eventueel op onderdelen gewijzigd beleid door een meerderheid van de gemeenteraad wordt vastgesteld. De indieners van het initiatiefvoorstel roepen op tot snelheid en willen het liefst voor de zomer al een zonnepanelenkaart online tezamen met een voorlichtingscampagne.