GroenLinks Haarlem is enthousiast over dit bewoners initiatief.

Wij zijn dat ook voor het regie-scenario (keuze 2) als in de stukken staat omschreven en de voorkeur heeft van het college.

Een prachtig initiatief vanuit de bewoners om via elektrische deelauto’s met een sociale basis het autobezit te verminderen, de straten te vergroenen en de CO2 terug te dringen. Kortom: De leefbaarheid van de straten en buurten te vergroten en de mobiliteitstransitie vorm te geven.

Het initiatief stamt uit 2016 en er is een pilot geweest tot en met 2019. Dat we het nu pas behandelen in 2021 komt door ons, de politiek zelf om het alsmaar voor ons uit te schuiven.

De straten van Haarlem staan vol blik, zover het oog reikt. Straat na straat, wijk na wijk. In sommige straten is er nauwelijks nog ruimte voor de voetgangers of spelende kinderen. Ook daar wil dit initiatief verandering in brengen. Niet door de auto weg te wensen maar door een goed alternatief van elektrische wagens voor en door de bewoners aan te bieden. Om het autobezit te verminderen en oa de kinderen weer de ruimte te kunnen geven op straat te kunnen spelen.

Met het sociale component, samen de zorg voor de lease auto, leren de bewoners elkaar beter kennen en wordt de sociale cohesie én de veiligheid vergroot! Men kent elkaar, kan elkaar daardoor eerder aanspreken en informeren.

Spaarnelanden is een gedroomde partner vanwege haar expertise van de stad en verantwoordelijkheden met betrekking tot de laadpalen infrastructuur.

Dit wordt uiteraard niet ondergebracht in de NV, maar in een zelfstandige BV, zodat het risico zeer beperkt blijft voor de NV. Er wordt verder geen overheidsgeld gevraagd, maar financiering op de markt gezocht.

De markt lost het op dit moment niet op. Als de markt daartoe in staat was om elektrische deelauto’s aan te bieden op verzoek van bewoners, dan had de markt sinds 2016 het kunnen oppikken. En daar is geen sprake van.

De zeer benodigde omslag in mobiliteit komt niet vanzelf, maar vraagt heel veel werk en een langdurige inspanning. Ook, of juist van de gemeente.

Dit project is nu typisch zo’n project dat het verschil zou kunnen maken!