Er zijn drie belangrijke wegen om de mobiliteit te verduurzamen:
- Het verminderen van het gebruik van vervuilende (vracht)auto’s en brommers/scooters;
- Het veranderen van het gebruik van middelen voor mobiliteit van vervuilend naar schoon;
- Het verschonen van de gemotoriseerde middelen van mobiliteit.
Op de eerste twee onderdelen hebben we als GroenLinks al veel bereikt. Door het autoluwe gebied in de stad (dat steeds groter wordt) beperken we het gemotoriseerde verkeer in de binnenstad. Door betere HOV en andere busverbindingen kiezen steeds meer mensen voor het OV en door de mooie fietsenkelders onder het station, de goede routering van de bussen van en naar het station en de verbetering van de looproute naar de stad via de gezellige Kruisstraat, is ook de trein erg in trek bij de Haarlemmers en de mensen die onze stad bezoeken. Belangrijk voor verminderen en tegelijkertijd voor het verschonen is het gebruik van deelauto’s. Wij stimuleren dan ook deelauto-initiatieven. GroenLinks Haarlem is dan ook zeer teleurgesteld in de afhoudende houding van andere partijen in de Gemeenteraad , die de voortzetting van het mooie project iZoof willen tegenhouden.
Wat wel goed gaat is dat er hard gewerkt wordt om te zorgen dat we veel meer goede fietsparkeerplaatsen in het direct rond het centrum krijgen, zodat de keuze om met de fiets naar de stad te gaan nog beter wordt gefaciliteerd. Fietsroutes door en om het centrum, richting Amsterdam en Velsen, worden verbeterd. Stoepen worden in herinrichtingsplannen steeds verbreed, terwijl het autoluwe centrum voor voetgangers zowiezo al veel meer ruimte geeft.
De derde weg blijft nog een beetje achter. Daarover hebben we laatst gesproken in de commissie beheer, nadat wij als GroenLinks dat punt hadden geagendeerd. Het faciliteren van elektrisch rijden.
Er staan al veel meer laadpalen in de stad, de achterstand bij de aanvragen om een laadpaal te plaatsen is ingelopen, dus er is wel voortgang. Volgens het college is de spreiding van de laadpalen in de stad nu ook volledig. Maar een strategische visie op de laadinfrastructuur is er nog niet. Daarin moet het gaan om de verspreiding van de laadinfrastructuur over de stad, het vormen van laadpleinen, waar op termijn ook een teveel aan opgewekte elektriciteit kan worden opgeslagen in op dat plein geplaatste waterstofbatterijen. Dat voorkomt dat het elektriciteitsnet straks overbelast wordt als iedereen zonnepanelen op zijn dak heeft liggen.
Op de korte termijn wil GroenLinks wel vast een paar verbeteringen proberen door te voeren:
- Het creëren van een mogelijkheid om thuis te laden voor mensen, die dat niet op eigen terrein kunnen doen. Het probleem is dat je dan een kabel over de stoep moet leggen, waar stoepgangers (vooral de minder mobiele voetganger) last van kan hebben. Wij willen dat de gemeente voorwaarden stelt waaronder deze wijze van laden vanuit huis toch mogelijk wordt, bijv. alleen ’s nachts en met een goede, brede mat over de kabel.
- Het plaatsen van laadpalen in parkeergarages. Die zijn er nu veel te weinig en daar gaan we volgende maand met een motie proberen verandering in te brengen.
- De wethouder heeft wel al toegezegd uit te zoeken wat er te doen is aan het feit dat in particuliere garages onder appartementencomplexen verenigingen van eigenaren geen laadpalen willen.
We zitten niet stil en er gebeurt veel. Soms gaat het langzamer dan we zouden willen.