In een duurzame samenleving past afval eigenlijk niet meer. Als we willen proberen niet steeds nieuwe grondstoffen te verbruiken, moeten zoveel mogelijk gebruikte grondstoffen, worden hergebruikt. Komen tot een volledig circulaire wereld zal moeilijk zijn, maar alles wat we kunnen doen om de afvalberg terug te dringen en het gebruik van nieuwe grondstoffen te beperken, is een stap in de goede richting.
Op tal van momenten kunnen we kiezen voor circulair of nieuw. Bij de aanleg van wegen, bij het bouwen van een huis, maar ook bij het kopen van kleding en spullen voor in huis. Door daarin de juiste keuzes te maken kunnen we allemaal ons steentje bijdragen en kunnen we proberen de hoeveelheid niet herbruikbaar afval zo klein mogelijk te maken.
Een van de dingen die we als inwoners van Haarlem allemaal kunnen en moeten doen, is zo min mogelijk restafval produceren. Restafval immers wordt verbrand en levert dan misschien restwarmte op, maar ook veel CO2 en andere stoffen in de lucht. Gescheiden afvalstromen kunnen worden hergebruikt. De gemeente heeft, om het afval scheiden te ondersteunen en stimuleren in 2016 het Strategisch Plan Afval scheiden in het leven geroepen. Dat plan streeft naar een percentage gescheiden inzameling van afvalstoffen van 68% in 2023. Helaas gaan we dat niet halen. In de commissie is besproken hoe dat komt en wat we moeten doen om nóg beter afval te gaan scheiden.
Het college legde de keuze voor om:
- te stoppen met afval scheiden en alleen door de afvalinzamelaar nascheiding te laten doen;
- over te gaan op een systeem van het belonen van afvalscheiden, door minder te laten betalen voor een kleinere hoeveelheid restafval (Diftar);
- een pakket van maatregelen te steunen om te proberen alsnog tot een betere afvalscheiding door het publiek te komen.
Hoewel in ons verkiezingsprogramma staat dat wij vóór Diftar zijn, achtten we de tijd daarvoor niet rijp op dit moment. In de eerste plaats is het duur (€ 40,-- extra per huishouden), terwijl onze afvalstoffenheffing al zo hoog is. Dat komt omdat we onze inzamelcontainers allemaal moeten aanpassen. Ten tweede is er het grote risico van afvaldumpen. Als je niet wil betalen zijn er veel andere mogelijkheden om je restafval kwijt te raken: in de natuur, in de container voor PBD, GFT of kleding. Allemaal plekken waar we het restafval helemaal niet willen hebben. Daarom hebben wij het plan gesteund om extra maatregelen te nemen om de Haarlemmers beter te laten scheiden.
Gebleken is dat vooral het scheiden van GFT problemen geeft. Het is niet de in omvang grootste stroom afval, maar wel in gewicht de zwaarste. En het lastigste is natuurlijk dat het snel gaat stinken en mensen, die geen eigen groencontainer hebben het daarom niet willen opsparen om eens in de paar dagen in een verzamelcontainer te gooien. Dat is heel jammer, want die stroom is juist heel goed te recyclen. GFT wordt compost, wordt mest en grond om de bodem te veredelen.
We moeten dus met elkaar zoeken naar mogelijkheden om de mensen, die geen eigen afvalcontainer hebben, te stimuleren hier toch aan mee te werken. Bijv. door in wijken waar het zou helpen de schillenboer weer te laten rijden ? Of door brood- en groenafval naast elkaar in te zamelen ? En in elk geval door nog meer en betere informatie aan bewoners, hoe belangrijk het is voor de maatschappij om afval te scheiden en hoe belangrijk het voor de eigen portemonnee kan zijn om niet te veel te kopen en daardoor minder afval te maken. En ook het voorkomen van afval door minder verpakkingsmaterialen te kopen of aan te nemen, kan enorm helpen. Mocht u goede ideeën hebben om onze Haarlemse afvalstroom nog circulairder te maken, ik houd mij aanbevolen!