Ingesproken bij Vaststellen Beeldkwaliteitsplan Schalkwijk-Midden op 12 mei door Melissa Oosterbroek in de commissie ontwikkeling
GroenLinks heeft vragen gesteld voor dit adviespunt. De impressie ziet er erg mooi en groen uit, 50 procent groen dat is een erg mooie afspraak en het is fijn dat we dat hebben afgesproken. Het idee om te wonen in een bos dat zouden we graag overal zien! Hadden we maar geld en ruimte in de ondergrond om van heel Haarlem een bos te maken!
1.- Ik ben er verder nog niet helemaal uit want kortgezegd dit beeldkwaliteitsplan geeft vooral een impressie en is wat mij betreft nog geen plan, het lijkt ook erg op het stuk wat in 2017 is vastgesteld, wat is er nu nieuw? Waarom staat er wel een inhoudelijk stuk bij de ingekomen stukken en is die niet gewoon toegevoegd? Hoezo weten we van sommige bomen wel welke we gaan behouden maar niet welke bomen we gaan kappen? Ik constateer dat de PvdA het kappen van bomen niet zo bezwaarlijk vindt. GroenLinks zit écht anders in die wedstrijd. Een gekapte boom kan niet meer op een boomstronk worden teruggeplaatst. In dat soort sprookjes geloof ik niet.
GroenLinks wilt graag weten waar we staan met betrekking tot het noodlot van de bomen die worden gekapt naar aanleiding van dit plan. En dat is heel moeilijk vast te stellen vanuit mijn stoel als raadslid. Terwijl u wel wilt dat dit beeldkwaliteitsplan - wat een plan is om bij ons aan te geven hoe er om wordt gegaan met het groen - akkoord krijgt van de raad. Ik moet voor de groenparagraaf terug naar de ontwikkelstrategie, plotregels van Schalkwijk-Midden en het Handboek, inrichting stad tussen de bomen uit 2017. De plotregels heb ik nog niet kunnen vinden… kunt u mij die sturen?
In de antwoorden op technische vragen lees ik ook dat; waar het gaat om particuliere bomen, u vindt dat het niet de taak van de gemeente is om deze inventarisatie uit te voeren. Daar is de eigenaar/initiatiefnemer voor verantwoordelijk. De gemeente heeft hierin ook geen specifieke bevoegdheden, omdat wij geen eigenaar van de boom zijn. Daar hebben we wat mij betreft een verschil van inzicht, als het gaat om een vergunningverlening dan kan de gemeenteraad bijvoorbeeld dit plan goed of afkeuren want we stellen niet voor niets een beeldkwaliteitsplan vast. Dus is het voor de raad belangrijk te weten welke bomen zullen worden gekapt en daarom willen we graag een groenparagraaf. (Juist ook omdat bomen belangrijke problemen riooloverbelasting/ hittestress; waar wel zeker onze verantwoordelijkheid ligt, kunnen oplossen). Kortom GroenLinks vindt de groenparagraaf echt belangrijk en essentieel bij onze controlerende taak.
2.- Ik heb nog twee kleine technische punten omdat ze ietsje beter kunnen; graag een afvalbak mét klepje, tegen zwerfvuil. Wellicht zijn er mogelijkheden voor ondergrondse-afval-container-tuintjes en nóg meer klimaat adaptieve bestrating in plaats van gele stenen.
3.- Ook ben ik benieuwd naar de mogelijkheden van de omgevingswet. Met de Omgevingswet is er een mogelijkheid om groen als afwegingskader mee te nemen in de beoordeling en vergunningverlening van een project. Het omgevingsplan zal hiervoor dan regels moeten bevatten. Wordt dat voor ons opgesteld naar aanleiding van de bomenverordening of komt dat op een ander moment naar de raad?
Naar aanleiding van de bijdrage heeft de wethouder geen toezegging gedaan. Bij de bomenverordening die volgende week op de agenda staat zullen we ook letten op de mogelijkheden met de nieuwe omgevingswet. Dit onderwerp zullen we verder in de fractie bespreken. Input is welkom via melissa@groenlinkshaarlem.nl