Op donderdag 27 mei heeft GroenLinks Haarlem de motie ' Beter ten Halve gekeerd...' in stemming gebracht. Met uitzondering van de VVD, D66 en Hart voor Haarlem hebben alle partijen in de Haarlemse gemeenteraad de motie gesteund

De motie roept het college op om een pas op de plaats te maken in de verwervingsstrategie Jeugdhulp in de regio IJmond/ Zuid Kennemerland en de gewonnen tijd te gebruiken om in een pre dialoog fase het gesprek met de aanbieders open aan te gaan om zo te komen tot een verwervingsstrategie die recht doet aan goede, betaalbare en voldoende jeugdhulp in de regio. 

Over de dialooggerichte aanbesteding zoals nu vormgegeven bestaan veel twijfels, zowel bij de aanbieders als bij de gemeenteraden. 

Eerder was opgeroepen het pre-selectie document dat verstuurd zou worden op 11 juni, niet te versturen. Met het versturen van het pre-selectie document gaat de verwerving een stadium in waarna het zo goed als onmogelijk is om nog bij te sturen in het proces. 

Aan die oproep werd door de colleges in de regio al gehoor gegeven.

 

Hieronder de bijdrage zoals uitgesproken door Ziggy Klazes als toelichting op de motie 

De titel van de motie is Beter ten halve gekeerd…

de volledige uitdrukking luidt : Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wijze woorden. Woorden die in dit geval slaan op het proces van aanbesteding van de jeugdhulp in de regio. Een proces dat uiteindelijk in 2023 moet leiden tot contracten met aanbieders voor een periode van 9 jaar en ter waarde van bijna een half miljard euro. Serieuze getallen dus.

En over het proces dat is ingezet is veel twijfel. Zowel bij deze raad als bij de aanbieders zelf. In de commissie samenleving van 12 maart tekende zich dan ook een duidelijke meerderheid af voor het aanhouden van het versturen van het pre-selectiedocument voor de verwerving van de jeugdhulp in de regio. Een pas op de plaats voordat het te laat zou zijn..

Er is simpelweg teveel onduidelijkheid : -

Over de positie van de hoofd- en onderaannemer,

over de administratieve lastendruk,

de positie van de vrijgevestigden in het uiteindelijke bestel,

de keuzevrijheid van de clienten,

de integraliteitseis,

de dialoogfase,

het systeem van bekostiging en het systeem van verantwoording…

Op vragen hierover kreeg de commissie geen of een onvolledig antwoord. Wel gaf de wethouder aan op veel vragen nog geen antwoord te hebben.

Intussen stroomden de verontruste berichten van de aanbieders binnen- ook zij hadden veel vragen en ook zij kregen geen duidelijke antwoorden.

Inmiddels is in overleg met de colleges in de regio besloten om te wachten met het versturen van het pre-selectie document tot september.

Onze motie vraagt om het uitstel te gebruiken om een pre-dialoog aan te gaan met alle betrokken partijen om te komen tot een verwervingsstrategie die niet alleen recht doet aan de noodzaak tot kostenbeheersing maar die ook de kwaliteit van jeugdzorg garandeert die onze jeugd verdient, en de aanbieders in staat stelt te doen waar zij goed in zijn-

van dat noodzakelijke vertrouwen in de professional , dat de basis vormt van elke dialooggerichte aanbesteding,  is op dit moment, volgens de professionals zelf, nog geen sprake. Ik citeer uit een brief die wij deze week  ontvingen en die is ondertekend door een groot aantal instellingen en vrijgevestigden :

‘Het huidige plan is niet gedeeld met de werkvloer, de contouren van het plan- strategische partners, hoofdaannemer, onderaannemer- leiden tot ongewenste machtsverhoudingen die haaks staan op een gezamenlijke aanpak van de jeugdzorg problematiek…’ einde citaat.

Verder vraagt de motie om duidelijkheid omtrent de positie van de vrijgevestigden, en om een verhelderende raadsmarkt die plaats moet vinden na de periode van uitstel maar voordat het pre-selectiedocument zal worden verstuurd.

Drie maanden uitstel is kort, zeker wanneer deze periode voor het grootste gedeelte valt binnen het reces. Er zal hard gewerkt moeten worden.

Maar wij willen de wethouder nu vast meegeven dat wanneer de tijd te kort blijkt om tot het gewenste resultaat te komen, er wat ons betreft meer tijd genomen kan en moet worden. De wethouder kan daarbij rekenen op een constructieve houding van zowel deze raad als de aanbieders. We denken graag mee.

Ik begreep dat dit onderwerp zojuist in de raad van Heemstede aan de orde is geweest en dat de wethouder aldaar blij is met het uitstel om nog bij te kunnen sturen.

Tot slot: Wij gaan ervan uit dat de wethouder het dictum van deze motie serieus neemt en dat het uitstel geen vinkje van de wethouder is om de raad tevreden te stellen ; het gaat om niets minder dan een lokale stelselwijziging, dat is wat ons betreft belangrijk genoeg.

Deze motie is mede ingediend namens SP, OPH en de Actiepartij