Uigesproken GroenLinks in de commissie ontwikkeling van 17 juni
Ik vond de ‘Verstedelijkingsvisie MRA’ een interessant stuk en was ook blij met de beantwoording van de vragen omtrent technische verbeterpunten inzake de Waarderpolder: 1.onze windmolen toevoegen en 2. de oplossing voor het stikstofprobleem houtbouw toe voegen. Mijn vraag aan de commissie, zijn jullie het daarmee eens?
Dan lees ik toch mijn verbazing dat de circulaire economie nu nog niet moet. Dat is niet waar. Circulaire economie moet juist nu als we op deze economische trein mee willen.
Ik heb begrepen dat een goede toevoeging hiervoor zou kunnen zijn om Circulaire Economie explicieter te maken doordat naast de grote regionale opgaven ook elke grote gemeente een lokale bouwhub nodig heeft om circulair te kunnen opereren. Dat lijkt me een goed begin maar dat is nog niet genoeg. Haarlem heeft de MRA hier nodig om ketenafspraken tussen partijen te faciliteren. Commerciële partijen willen heus samenwerken maar hebben daar wel een verbinder en concrete afspraken voor nodig. Ik lees daar niets over.
Als voorbeeld wil ik een rioleringsbedrijf nemen, zij hebben een installatie om zand uit het slib te halen wat weer kan worden gebruikt voor cement voor onze woningen. Dit bedrijf moet nu betalen om het zand af te voeren en heeft geen controle op de locatie van de bestemming. Met ketensamenwerking kan dit zand in onze regio benut worden. Het zand kan juist worden bestemd aan grondstoffenhubs waar veel woningen in de buurt worden gebouwd.
Dit zand halen we op dit moment op zijn best van de bodem af in de Noordzee, de kans is echter groot dat we dat zand voor het huidige cement weggraven in Afrika waardoor Afrika nog meer last krijgt van overstromingen door de klimaatcrisis. Het is dus erg belangrijk om snel aan de slag te gaan met de circulaire economie want het red mensenlevens.
Onze bijdrage sloot niet persé aan op de bijdrage van de rest van de commissie die vooral wil pleiten in het stuk voor OV oplossingen. Daar is GroenLinks het natuurlijk ook mee eens dus dat punt zal voornamelijk worden beschreven in de zienswijze van de Haarlemse raad. De technische vragen die GroenLinks heeft gesteld over het stuk worden doorgezet naar de organisatie zodat er goed rekening wordt gehouden met onze windmolen(s) op Schoteroog & onze circulaire economie.