En het geldt ook voor Nederland, met het klimaatakkoord uit 2019 waarin we 49% uitstoot moeten reduceren en niet in de laatste plaats door de Urgendazaak die aangaf dat we 25% uitstoot gereduceerd moeten hebben in 2020. Dit zijn geen idealen meer. Dit zijn vastgelegde (rechterlijke) uitspraken. De rechter was glashelder; de overheid heeft de taak haar inwoners te beschermen.



En zo ziet GroenLinks Haarlem dat ook. Wij nemen onze verantwoordelijkheid op het niveau van onze stad Haarlem. Haarlem is een prachtige stad: 777 jaarstadsrechten, barstensvol monumenten, vlakbij de Noordzee. Het is een sociale stad, waarin we daklozen niet op straat laten slapen en vluchtelingen uit oorlogsgebieden opvangen. Dat hebben we samen opgebouwd en dat laten we niet verloren gaan.



Wij maken van Haarlem een gezonde stad, samen met de Haarlemmers. We zijn trots op de inwoners van onze stad die hun straten vergroenen, zwerfafval uit het water halen, hun wijken verduurzamen, ontmoetingen organiseren en statushouders een thuisgevoel geven.

Het zijn de inwoners, die van Haarlem de sociale, groene stad maken waar we
van houden. Daarom geven we Haarlemmers een prominente rol in de verandering die nodig is, met initiatieven en burgerraden om het  gemeentebestuur te steunen en te adviseren in de opgave die voor ons ligt.

Als GroenLinks zijn we er trots op dat we de afgelopen jaren de eerste stappen naar verduurzaming hebben gezet. Die ingeslagen weg blijven we volgen. We kiezen voor gezond, beweging en schone lucht door openbaar vervoer, fietser en voetganger centraal te stellen in de mobiliteitstransitie.



We kiezen voor de afbouw van onze aardgasvraag als onderdeel van de energietransitie, bijvoorbeeld met warmtenetten in de buurten waar draagvlak is en de plannen klaarliggen; Ramplaankwartier, Meerwijk en de Waarderpolder. Daarnaast helpen we Haarlemmers door deze - vaak complexe - keuzes simpel en betaalbaar te
maken. Wij accepteren
geen energiearmoede of ongelijkheid.

Een grote zorg is de betaalbaarheid van wonen in onze stad. De huizenprijzen en wachttijden voor sociale huurwoningen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarom hebben we in 2018 ingezet op een voor Haarlem ongekend woningbouwplan: 10.000 woningen erbij in 2025. De plannen zijn klaar, de subsidies van het rijk zijn binnen. We moeten nu zo snel mogelijk gaan bouwen. Daarnaast kiezen we voor het weren van beleggers en speculatie op de woningmarkt. Wonen is een recht en in Haarlem moet iedereen een betaalbare woning kunnen vinden.



De komende jaren staan in het teken van het oplossen van deze grote uitdagingen. Haarlem kan en moet daarin haar verantwoordelijkheid nemen. Het is geen
ambitie: het is noodzaak. Het is de basis. Als we nu niet handelen om uitstoot en ongelijkheid terug te dringen, zullen de kosten oplopen en loopt onze mooie stad gevaar.



Wij weten wat er nodig is en zijn er klaar voor. Wij durven die keuzes te maken. Samen
met jou. Voor Haarlem. Voor de toekomst!