Maar veranderen is moeilijk en kost inspanning. Helemaal als je niet weet waarom of als je het gevoel hebt dat je keuzemogelijkheden worden ontnomen. Veranderen gaat dus niet vanzelf: het begint bij bewustwording. De coronapandemie heeft ons laten zien dat we, wanneer wij de urgentie begrijpen en voelen, tot grote dingen in staat zijn.

Maar niet alleen bewustwording is belangrijk, ook handelingsperspectief: wat kan je als Haarlemmer doen? Hoe wordt een Haarlemmer deel van de oplossing in plaats van deel van het probleem? En wat is de rol van de Gemeente Haarlem hierbij?

Duurzamer wonen, werken, reizen en ontspannen vraagt om verandering. Soms vraagt de verandering een hoge eenmalige investering. Soms vraagt een verandering het creëren van andere gewoontes. Veel Haarlemmers vinden dat we duurzamer moeten leven, maar ernaar handelen is lastiger.



Onderzoek van de Universiteit van Utrecht en de TU Delft heeft laten zien dat 75% van de Nederlanders een ambitieuzer klimaatbeleid steunt als er aan vier voorwaarden wordt voldaan:

 

  1. Klimaatmaatregelen die de persoonlijke levenssfeer van burgers direct raken zijn pas acceptabel als andere maatregelen zichtbaar maximaal zijn toegepast en de overheid een streng beleid voert tegen grote vervuilende sectoren;
  2. Bescherm lage inkomens en voorkom dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt;
  3. De vervuiler moet betalen;
  4. De baten van een maatregel moeten hoger zijn dan de kosten en er mag geen beter alternatief zijn.



Dit zijn voor GroenLinks Haarlem de uitgangspunten voor een groener en duurzamer beleid dat werkt voor alle Haarlemmers, want alleen samen kunnen we de broodnodige veranderingen uitvoeren.

Belangrijk vinden wij dat Haarlemmers hier ook zelf over mee kunnen beslissen en dat hun initiatieven waar mogelijk ondersteund worden door de gemeente.



De maatregelen die GroenLinks Haarlem voorstelt zijn daarom groen én sociaal.

We stellen de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van Haarlemmers voorop.

We beschermen onze flora en fauna en breiden het groen in Haarlem uit.

We kiezen voor slimme en innovatieve oplossingen: voor het besparen en opwekken van energie, voor het klimaatbestendig maken van onze omgeving, het bereikbaar maken en houden van de stad, en voor het vergroenen van de Haarlemse stadseconomie.

We zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen: mensen met of zonder een eigen woning, bewoners van alle buurten en wijken, ondernemers, bedrijven, en natuurlijk de gemeente zelf.

We vragen iedereen om mee te denken en mee te beslissen.

En we zorgen ervoor dat we alle plannen, en de resultaten daarvan, monitoren zodat we onze voortgang meetbaar maken. Het resultaat van maatregelen moet ‘klimaatpositief’ zijn. Hiermee bedoelen we dat iedereen ernaar moet streven om meer broeikasgassen uit de lucht te halen, dan uit te stoten. Positief heeft nog een andere dimensie: het gaat uit van kansen, mogelijkheden, hoop en kracht, want falen is geen optie.