Wonen

#WONENINHAARLEM

1. Betaalbare, toekomstgerichte woningen  

GroenLinks investeert in het toekomstklaar maken van wijken en buurten. We zorgen dat nieuwbouw woningen duurzaam gebouwd worden, bij voorkeur van natuurlijke materialen, maar ook dat bestaande woningen – huur én koop – verduurzaamd kunnen worden. Toekomstgerichte wijken zijn autoluw, rolstoeltoegankelijk, met veel ruimte voor groen en met een goede balans tussen wonen, voorzieningen om te kunnen sporten of elkaar te ontmoeten, winkels en goede verbindingen van openbaar vervoer en regionale fietsroutes. In principe worden alle grote nieuwbouwprojecten  opgeleverd met 40% sociale huur, 40% middeldure huur en middeldure koop en  20% vrije sector koop. Zo zorgen we voor woningen voor alle Haarlemmers en een mogelijkheid om door te stromen. 

#woneninhaarlem

 

Bereikbaarheid

2. Uitstekende bereikbaarheid

In plaats van denken in soorten vervoersmiddelen, wil GroenLinks dat Haarlemmers gaan denken in bereikbaarheid. Waar wil ik heen? Hoe laat wil ik daar zijn? Wie of wat gaat er mee? Hoe kom ik terug? Deze vragen kunnen leidend zijn in het kiezen van de mobiliteit. Standaard de eigen personenauto als uitgangspunt nemen is verleden tijd, alternatieven zijn voorhanden; de snelfiets, deelauto’s en het openbaar vervoer zijn goede alternatieven. Want slimmer omgaan met middelen, daar kan niemand tegen zijn. Het uitgangspunt van verkeersbeleid moet zijn om luchtvervuiling te minimaliseren. Hierbij moet maximale veiligheid en bereikbaarheid centraal staan, ook voor mensen zonder auto. Wij willen een stad waarin alle mensen op een duurzame manier essentiële bestemmingen kunnen bereiken.

#woneninhaarlem

Speeltuin-Groen

3. Veel groen en speel- en ontmoetingsplekken

Meer groen in de stad maakt de wijken gezonder. GroenLinks stimuleert Haarlemmers die actief aan de slag gaan met meer groen en speel- en ontmoetingsplekken in de wijk. Dit heeft ook een positieve uitwerking op op de samenhang en de gezondheid in de wijk. Er is gelegenheid om buren beter te leren kennen en kinderen kunnen in het groen spelen. Kortom: groen draagt bij aan welzijn en welvaart van mensen. GroenLinks kiest daarom voor groen, voor iedereen.

#woneninhaarlem

 

Schone Lucht

#KLIMAATPOSITIEF

3. Schone lucht, een uitstootvrij Haarlem

Uitstootvrij betekent voor GroenLinks Haarlem, meer vervoer met (elektrische) (bak)fiets of elektrische (deel)auto. Ook in de periode 2018 - 2022 hebben we ons ingezet voor het verder autovrij maken van de binnenstad en is er een milieuzone in Haarlem ingesteld voor het vervuilendste vervoer. We maken de lucht in Haarlem steeds schoner, want rijden door fossiele brandstoffen te verbranden dat is echt niet meer van deze tijd. Om de milieuzone nog effectiever te maken willen wij meer geld vrij maken voor het weren van vervuilend vervoer. We gaan houtstook tegen en vechten voor het behoud van groen en voor opnieuw creëren daarvan. In de afgelopen periode hebben we hiertoe het Schone Lucht Akkoord getekend(https://www.schoneluchtakkoord.nl/).

 

Groen Zoom

5. Behoud van de Haarlemse natuur ook als het gaat om bouwen

GroenLinks staat voor het behoud van het groen dat er in Haarlem is en stimuleert het uitbreiden ervan in de vorm van geveltuinen, parkeertuinen, boomtuinen en stoeptuinen. Elke wijk wordt hiervoor een zo optimaal mogelijk resultaat over geraadpleegd.

De groene randen van Haarlem moeten wat GroenLinks betreft groen blijven. Dat betekent dat bouwprojecten nooit ten koste gaan van die natuur (we hebben succesvol tegen projecten voor bouwen in het groen gestemd: Tjaden en Boerderij Noord Akendam) en dat de mogelijkheden worden benut om juist groen en natuur te integreren. Denk daarbij aan groene daken, geveltuinen en het gebruik van natuurlijk materialen. In het Rozenprieel is een woningblok opgeleverd met gevelstenen die de groei van klimplanten ondersteunen.

Door de motie Natuurinclusief bouwen zijn pilots uitgevoerd met Natuurinclusief bouwen. Alle ontwikkelaars hebben ook kennis genomen van de richtlijn Duurzaam Bouwen die op verzoek van GroenLinks is opgesteld. De volgende stap is het verplichten van natuur- inclusieve maatregelen. Veel ontwikkelaars doen dit gelukkig al uit zichzelf zoals bij Spaarnesprong.

 

Eerlijke Energie

6. Een ambitieuze en eerlijke energietransitie

Haarlem gaat de komende jaren volop verder met de warmtetransitie. De CO2 uitstoot van de gebouwde omgeving moet zoveel mogelijk naar nul. GroenLinks ziet de noodzaak en de kansen om het tempo van de transitie op te schroeven. Er komen 'warmteschappen' die samen met bewoners een plan maken voor de wijk. Ook komen er energieteams die bewonerscollectieven helpen en bij individuele bewoners langsgaan voor een adviesgesprek over isolatie, besparing en de warmtetransitie. De gemeente zoekt bovendien een oplossing voor de financiële kant, zoals een warmtefonds, zodat huiseigenaren een lening voor verduurzaming kunnen krijgen die ze aflossen met de besparing van hun energiekosten.

 

Innovatie

7. Afval wordt grondstof: de circulaire economie /Urban mining / Innovatie

GroenLinks zet in Haarlem de spreekwoordelijke stip op de horizon (2040) daar waar afval niet meer bestaat en elk restproduct gecomposteerd kan worden of kan dienen als grondstof. Dit doen we door bedrijven te stimuleren om circulair (samen) te werken en door het stimuleren van circulair kopen, afval scheiden en consuminderen. We zetten in op het vergroten van de bewustwording en maken het daarnaast gemakkelijk én aantrekkelijk om gebruikte producten te kopen. Uiteraard geeft de gemeentelijk organisatie hierin het goede voorbeeld.  

Productiebedrijven met een omgevingsvergunning wordt verzocht om circulair in te kopen en restafval te reduceren en er komt een verplichting in de Metropoolregio Amsterdam om met ketenpartners te werken, zodat commerciële bedrijven elkaar kunnen versterken in de circulaire economie. In de bouwsector stimuleren we het efficiënt gebruiken van materialen, zowel bij nieuwbouw als verbouw en renovatie. Materialen moeten herbruikbaar en gezond zijn. Alle fastfoodketens, horecagelegenheden en supermarkten worden verantwoordelijk om binnen een straal van 150 meter al het zwerfvuil op te

ruimen.

We willen dat in 2026 Haarlemmers meer van hun afval kunnen scheiden. We stimuleren composteren en willen Haarlemmers die hun afval goed scheiden belonen. Er is speciale aandacht voor plastic dat eenmalig gebruikt wordt. Heel Haarlem moet zonder wegwerp plastic kunnen. We handhaven op het dumpen van afval en nemen maatregelen om mensen te verleiden geen vuilnis te dumpen.

Al in 2026 koopt de gemeente Haarlem voor 50% circulair in. Dit omvat alle inkoop, van pennen en uiterlijk 2024 komt er een nieuw, actueel stadsbreed ‘Handboek Inrichting

Openbare Ruimte’ (HIOR) waarbij circulair gebruik van materialen en klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte centraal staan.

Minimabeleid

#IEDEREENDOETMEE

8. Haarlem is een solidaire stad

In Haarlem is plaats voor iedereen. Dat betekent dat we solidair zijn met elkaar en oog houden voor Haarlemmers die, tijdelijk of blijvend, kampen met problemen op het gebied van inkomen, gezondheid of huisvesting. We staan voor sociale minimaregelingen als fundament en willen dat alle Haarlemmers mee kunnen doen. De ‘Haarlemse Maat’  staat voor GroenLinks centraal. Dat betekent dat beleidsregels nooit in beton gegoten zijn maar dat er altijd ruimte moet zijn om de Haarlemmer zo goed mogelijk te helpen. Beleid is er voor de Haarlemmer, niet andersom. 

GroenLinks vindt vrijwilligerswerk niet minder waardevol dan een betaalde baan. Om armoede tegen te gaan pleiten wij voor een ophoging van 120% naar 130% van het minimuminkomen voor gebruik van de minimaregelingen.

Solidariteit

9. Inclusief Haarlem

Op papier is iedereen gelijk, maar in de praktijk is dit niet altijd zo. GroenLinks komt op voor de rechten van gemarginaliseerde groepen en voor een inclusieve samenleving. Wij willen dat Haarlem een gemeente is waar plaats voor iedereen is, waar je mag zijn wie je bent. Wij pleiten voor blijvende aandacht voor het tegengaan van discriminatie en racisme, ook binnen de gemeentelijke organisatie. Het actief tegengaan van antisemitisme, moslim-, vrouwen-, homo- en vreemdelingenhaat in alle delen van de Haarlemse samenleving blijft noodzakelijk.

Onderwijs

 10.Kansengelijkheid begint bij het onderwijs

De corona crisis heeft de ongelijkheid in het onderwijs nog eens pijnlijk blootgelegd. Ineens zijn zaken zoals de kwaliteit van je wifi-verbinding of van je laptop bepalend voor de mate waarin scholieren mee kunnen komen. Een versterkte samenwerking met de ‘Gelijke Kansen Alliantie’ zorgt voor meer aandacht voor het terugdringen van ongelijkheid binnen het onderwijs. We zien dat de achtergrond van leerlingen een belangrijke rol speelt in de toegang tot onderwijs en dat segregatie in het onderwijs toeneemt. Wij willen dat scholen maximaal inzetten op gelijke kansen en passend onderwijs voor elke leerling zodat er oog is voor ‘afwijkende’ talenten en eigenschappen. Extra aandacht voor kinderen die dat nodig hebben vanaf het begin van de schoolcarrière is belangrijk, bijvoorbeeld door vroege, voorschoolse educatie.

Sport

11. Een gezonde geest in een gezond lichaam sport

Zorg valt slechts beperkt onder de verantwoordelijkheid van een gemeente maar preventie des te meer. Een prettige, groene, schone en sociale leefomgeving kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en welbevinden en de gezondheid positief beïnvloeden. Een gezonde geest in een gezond lichaam, mogelijk gemaakt door een gezonde leefomgeving, is daarbij ons uitgangspunt en bewegen een belangrijk middel. GroenLinks wil dat sporten en bewegen meer gestimuleerd wordt. Kinderen zijn hier een belangrijke doelgroep. Jong geleerd, oud gedaan.

Jeugd

12. Passende ondersteuning voor de jeugd

Een goede start blijft in het hele leven een belangrijke rol spelen. Maar een veilige en probleemloze jeugd waarin een kind zich optimaal kan ontplooien is helaas niet voor elk kind weggelegd. Voor gezinnen en kinderen die hulp en ondersteuning nodig hebben, moet dit altijd beschikbaar zijn -dichtbij en laagdrempelig. Wij zetten dan ook  in op wijkgerichte ondersteuning voor de jeugd. Maar natuurlijk moet ook zwaardere ondersteuning snel beschikbaar zijn wanneer dit nodig is.  

Het vak van jeugdhulpverlener moet aantrekkelijker worden dat moet volgens GroenLinks door minder bureaucratie en meer zelfsturing zodat de professionals weer kunnen doen waar ze voor opgeleid zijn.

Cultuur

13.Haarlem is een cultuurstad Cultuur

Kunst en cultuur zijn onmisbaar met de Haarlemmers verbonden. Cultuur maakt ons tot wie en wat we zijn, brengt leven in de brouwerij, verbindt en bevraagt ons. Daarom is het van belang dat alle Haarlemmers ervan kunnen genieten en eraan kunnen meedoen. Niet alleen op de bekende, maar het liefst ook op onverwachte plekken. GroenLinks wil dat het aanbod aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen.

Corona heeft laten zien dat de cultuursector kwetsbaar is. De sector bestaat ook uit een fijnmazig netwerk van veelal kleine makers en zelfstandigen. Door de maandenlange lockdown zijn velen van hen ander werk gaan zoeken. Het is maar de vraag of zij
allemaal, inclusief de vele vrijwilligers, weer terug zullen keren naar de cultuursector. Dit vraagt van de gemeente de komende jaren een pro-actief cultureel beleid.

Burgerberaad

14. Burgerberaad 

GroenLinks Haarlem gelooft in de kracht en de inventiviteit van de Haarlemmers vandaar dat zij het burgerberaad omarmt en het als instrument inzet om haar beleid vorm te geven en uit te werken. Wijkbewoners weten over het algemeen goed hoe zij bepaald ideeën in hun omgeving kunnen inpassen.

DonutModel

15. Donut Economie



 GroenLinks Haarlem heeft zich voor haar verkiezingsprogramma laten inspireren door de ‘donut’ gedachte van Kate Raworth. Het idee dat de inrichting van de maatschappij binnen een bepaald bandbreedte zal moeten plaatsvinden waarbij het zakken door de ondergrens (bijvoorbeeld armoede of uitsluiting) en het uitstijgen boven de bovengrens (bijvoorbeeld overproductie of teveel uitstoot) als onwenselijk kan worden beschouwd spreekt ons erg aan. Daarnaast maakt het goed inzichtelijk dat bepaalde oplossingen meerdere problemen het hoofd kunnen bieden. Zo kan het opzetten van een buurttuin goed zijn voor de leefbaarheid van de stad en kan de samenwerking die de buurttuin verondersteld tot meer sociale cohesie leiden.