Onderwijs speelt een cruciale rol in preventie, vroegtijdige signalering en het bieden van hulp. Als iemand die in het onderwijs werkt, zie ik de belangrijke rol van scholen in het bevorderen van gendergelijkheid, feminisme, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, kunnen we schadelijke gendernormen doorbreken en jongeren bewust maken van de sociale structuren die hen omringen. Dit draagt bij aan een cultuur waarin geweld tegen vrouwen onacceptabel is en helpt bij het terugdringen van femicide.

Daarnaast is het van groot belang om de drempels voor hulp te verlagen en de toegang tot ondersteuning te vergemakkelijken, zodat scholen veilige havens kunnen zijn voor jongeren die hulp nodig hebben.

 

Femicide is een wereldwijd probleem dat alleen stopt als mannen besluiten geen geweld meer te gebruiken. Zwijgen maakt medeplichtig. Wie wegkijkt, draagt bij aan het probleem. Samen hebben wij de verantwoordelijkheid om dit geweld te stoppen.

Ook in Nederland sterven elk jaar, elke maand, elke week en elke dag vrouwen door geweld van hun (ex-)partner. Dit kunnen en mogen we niet langer negeren. Concrete maatregelen zijn hard nodig, en in Haarlem willen we het voortouw nemen. Door bewustwording te vergroten en vrouwen beter te beschermen, kunnen we samen verandering teweegbrengen, te beginnen in onze eigen stad Haarlem.