De begroting is niet alleen een stuk met voornamelijk cijfers; we zetten de koers uit voor een duurzame en sociale stad. Het zijn de gemeenten waar de problemen van ons land echt kunnen en worden aangepakt. Het aanpakken van de klimaatcrisis, het vergroenen van de stad en tegengaan van ongelijkheid. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daar hebben we bijvoorbeeld consistent en niet zwalkend beleid uit Den Haag voor nodig. Wat je ook vindt van de spreidingswet, een situatie waarin: de wet wordt aangenomen door 2e kamer, 1e kamer wel behandelt, niet behandelt, toch aanneemt, wel wet is, wordt teruggetrokken, toch niet, toch pas over 2 jaar, wel een asielcrisis, geen asielcrisis, ik ben beleid, wel borden, geen borden daar heeft echt niemand wat aan. En daarbij, wie staat er weer in sporthallen of achterafzaaltjes het beleid te verdedigen? Dat zijn wij, de lokale politici.
Het klimaat verandert en Haarlem doet alles wat mogelijk is om haar klimaatdoelen te halen. Het bleek deze week dat we goed op koers liggen om deze doelen te halen. Lokaal dus wel. Allereerst door minder co2 uit te stoten door bijvoorbeeld het isoleren van huizen en het gebruiken van minder vervuilende materialen en materieel. Binnenkort is er meer duidelijkheid wat per wijk de strategie wordt om verder te verduurzamen, we nemen daarna snel de vervolgstappen. We bereiden ons ook voor op een veranderend klimaat door onze openbare ruimte groener in te richten om beter om te gaan met hittestress en extreme buien. De transitie naar een circulaire economie is een kans om Haarlem als voorbeeldgemeente neer te zetten, bijvoorbeeld door ontwikkeling van een circulaire grondstoffenhub. We willen daarbij concrete stappen blijven zetten om ons restafval omlaag te brengen. We kijken uit naar de resultaten komend jaar waarin Haarlemmers betrokken gaan worden bij de oplossing middels digipanel of burgerberaad. Over burgerraad gesproken, dat brengt me op het p-woord: en dat is natuurlijk de prullenbakkenvergoeding. Om zwerfafval tegen te gaan is deze vergoeding beschikbaar gekomen. GroenLinks wil dat dit bedrag het liefst voornamelijk wordt ingezet voor preventie. We dachten eerst aan een amendement, maar het leek ons passender dit via een motie te doen. Daarom de motie Gebruik vergoeding voor afval voor bestrijden afval, samen met D66, CDA en Actiepartij.
Daarin vragen we het college om:
• De SUP en prullenbakkenvergoeding in Haarlem te bestemmen voor het voorkomen en opruimen van afval, en zo lang dit nog nodig is ook voor het intensiveren van ongediertebestrijding die veroorzaakt wordt door zwerfafval;
• Na 2 jaar te evalueren of het nog nodig is om deze middelen nog langer voor de intensivering van ongediertebestrijding te blijven inzetten;
Het vergroenen van Haarlem heeft topprioriteit. Dat was het al en is het al helemaal geworden nadat flink wat bomen om zijn gegaan na storm poly. College, we horen graag hoe het met de herplant gaat en zien graag een flinke bijplantronde dit na-/ voorjaar. In Haarlem zijn we niet alleen bezig met het planten van bomen of het aanleggen van meer groen, we kijken ook naar de duurzame inrichting van onze openbare ruimtes. Denk aan de prins Berhardlaan, Europaweg maar ook Bisschop Bottemanneplein die komende jaren zichtbaar vergroend gaan worden.
Haarlem is een sociale stad. We zijn blij dat het college de jeugdzorgmoties, ingediend bij de kadernota met een flink aantal partijen, voortvarend heeft opgepikt. Komend jaar zal er daarbij meer aandacht uitgaan naar preventie, we kijken uit naar de concrete invulling hiervan vanuit het college. Ook kijken we uit naar een voortvarende aanpak van kinderarmoede, het belangrijkste onderwerp binnen commissie samenleving. Samenwerking is hierbij essentieel, bijvoorbeeld door de inzet van multidisciplinaire gebouwen waar alle hulp samen kan komen.
Goed en toegankelijk openbaar vervoer is belangrijk. Daarom dienen we samen met Pvda ‘Motie: De bus in, de eenzaamheid uit’ in, om ons OV toegankelijker te maken voor ouderen.
Zonder een rijk en veilig nachtleven en een grote verscheidenheid aan evenementen is Haarlem maar een saaie doorsnee provinciestad. Het geeft je stad kleur. Wel vragen we van het college blijvende inzet voor de veiligheid van vrouwen in de nacht, en zoals gezegd in de commissie, richt je hierbij op mannen. Het nieuwe evenementenbeleid bespreken we liever gister dan vandaag, het wordt hoog tijd dat we keuzes maken in welke evenementen we subsidiëren en waarom.
Wij kiezen voor een programmabegroting die niet alleen cijfers en doelen opsomt, maar die een verhaal vertelt. Een verhaal van hoop en van progressie. Een begroting waarin niet alleen welvaart, maar ook welzijn centraal staat: zo werken we toe naar het nemen van besluiten op basis van brede welvaart. Komend jaar gaan we met elkaar in gesprek over de nadere invulling van dit begrip voor Haarlem en verwachten we ook concrete stappen te zetten als input voor onze duurzaamheidsbegroting.
De uitdagingen waar we voor staan zijn niet gering. De druk op de woningmarkt, de klimaatcrisis, en de sociale ongelijkheid zijn thema’s die ons allemaal raken. Maar juist omdat we lokaal opereren, hebben we de mogelijkheid om effectief en direct te reageren. Ook komend jaar kiest GroenLinks dus voor actie!