Met een motie proberen VVD en SP een in 2005 genomen en in 2007 herbevestigd raadsbesluit om terug te draaien. Zij willen de Waarderbrug weer openstellen voor het autoverkeer. Terwijl deze na het gereed komen van de Schoterbrug, nog geen half jaar geleden, is afgesloten vanwege de fijnstofproblematiek. Dit was in 2005 een harde voorwaarde van GroenLinks (gesteund door D66, CDA en PvdA) om akkoord te kunnen gaan met de bouw van de Schoterbrug.
Er lijkt zich een meerderheid af te tekenen die deze motie gaat steunen. Hier is de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur in het geding volgens de fractie. Het besluit om de Waarderbrug af te sluiten is na 2005 nog diverse malen bekrachtigd.
In 2007 nog toen de gemeente een vrijstelling aan vroeg voor de bouwvergunning van de Schoterbrug (de brug paste niet in het bestaande bouwplan) zij stelden toen dat de extra uitstoot van fijnstof en CO2 gecompenseerd zou worden door het afsluiten van de Waarderbrug. Mede op grond van dit argument is de vrijstelling toen verleend.
Ook de bezwaren van Waarderhaven bewoners tegen de bouw van de “Rode Baronnen” en Shurgard goederenhotel werden door de rechter ongegrond verklaard o.a. vanwege de afsluiting van de Waarderbrug voor het autoverkeer.
De gemeente loopt volgens de fractie het risico dat door diverse belanghebbende met succes wordt geprocedeerd tegen het terugdraaien van die afsluiting.
Dit alles staat nog los van de vraag of de inhoudelijke argumenten van 2005 voor afsluiting nu plotseling niet meer gelden. Wat is er dan in die paar jaar veranderd? Protesterende automobilisten misschien?
De motie zal tijdens de raadsvergadering van 24 september in stemming worden gebracht.