In de (te) kleine zaal van het Mondiaal Centrum kwamen 30 leden bijeen om o.a. het jaarverslag en het financieel verslag te bespreken. Het bestuur heeft in 2009 uiteraard veel tijd gestoken in de organisatie rond de verkiezingen. Bovendien is er altijd 1 vertegenwoordiger van het bestuur bij de fractievergadering (en andersom een fractielid bij de bestuursvergaderingen). Secretaris Cees van Dijk en lijsttrekker Tenda Hoffmans legden uit wat de lijstverbinding met SP en PvdA inhoudt : restzetels in het linkse kamp houden, niet meer en niet minder. (zie eerdere artikel)
Het bestuur is uitgedund en zoekt uitbreiding. Gevonden is in ieder geval Ruud Mesman (foto-links) die voorgedragen werd en benoemd, hij zal de penningmeestertaak van Gijs Kort overnemen. Gijs gaf toelichting op financieel verslag en begroting. Aanvankelijk smeekte hij om vragen die hij, mede daarom, ook ruimhartig kreeg. Uiteindelijk gaf de kascommissie hem decharge met een voorbehoud van het eindsaldo (met “dank” aan ING).
Fer Daalderop legde verantwoording af over het ledenblad en bedankte de vrijwillige fietskoeriers die het blad bezorgen.
Het bestuur wil dit jaar gericht jongeren werven en in ieder geval 2 politieke cafés organiseren. Ook zullen de Provinciale- en Tweede Kamerverkiezingen worden voorbereid (de laatste misschien zelfs vervroegd, dat zou zomaar kunnen).
Fractie
Tenda vertelde namens de fractie de hoogtepunten van 2009 zoals het zuidtangenttunnel debat. Het aanzwengelen van de verdichting versus groen discussie. Het initiatiefvoorstel Dierenwelzijn (niet naar tevredenheid). Het initiatiefvoorstel GeDIFerentieerde TARiefen Afval (tot woede uitgesteld), de kritiek op de aanpak en inhoud van het GroenStructuurPlan. Het succes van de door GroenLinks aangezwengelde Klimaatneutraal-aanpak. Het behoud van meetpunten Schiphol. De linkse meerderheid tijdens de begrotingbehandeling met goede moties. In het vat zit nog het ontwikkelen van een DuurzaamheidsCentrum.
Tenda roemde de goede samenwerking met de ‘oude’ fractie en was verheugd over de integratie met de ‘nieuwe’ fractie.
Wethouder en Onderhandelingen
De wethouderskandidaten werden besproken, in zoverre dat weliswaar bekend is dat Lukas Mulder, onze nr. 2, wethouderskandidaat is, maar er zijn nog 10 kandidaten aangemeld en gescreend. De kandidatencommissie beveelt binnekort 3 kandidaten aan, aan beoogde fractie en delegatie bestuur die gezamelijk de volgorde bepalen. Formeel zou de ALV (na een ledenraadpleging) een uitspraak moeten doen over- en een keuze moeten maken uit- de kandidaten, die als leidraad voor fractie en onderhandelaars zou gelden. Maar de overige wethouderskandidaten willen niet dat breed bekend wordt dat ze “solliciteren”. Dat het bestuur/de kandidatencommissie, daardoor dus het Huishoudelijk Reglement niet volgt, werd begripvol aanvaard door de leden. Men vertrouwt het in eerste instantie de kandidatencommssie toe. Uiteindelijk is het de onderhandelingsdelegatie Collegeonderhandeling; zijnde de bestuursvoorzitter Mirjam en de lijsttrekker Tenda, die een kandidaat aan de fractie en het bestuur voorstelt en die, na akkoord door een meerderheid, aan de ledenvergadering een voordracht wethouder doet. (In de onderhandelingsfase is er regelmatig contact door de onderhandelaars met een klankbordgroep bestaande uit nieuwe fractie, delegatie bestuur en enkele deskundigen/oud fractieleden/beoogd schaduwraadsleden, deze geeft advies, commentaar en toetst aan de GroenLinks uitgangspunten.)
Voor het onderhandelingsresultaat geldt dat de onderhandelingsdelegatie de resultaten voorlegd aan fractie en bestuur, als die in meerderheid akkoord is, stemt de delegatie naar de partners in met het resultaat, onder voorbehoud van goedkeuring door de ledenvergadering. De ledenvergadering beslist over het onderhandelingsresultaat (Ja of Nee).
Procedureel moet het voor een volgende keer wel beter geregeld worden in het reglement stelde de vergadering.*
Tenda en Mirjam, die een onderhandelcursus gevolgd hebben, vertelden, in vertrouwen, het één en ander over de onderhandelingen en de voorbereidende acties.
Partijraad
Karel van Broekhoven heeft afscheid genomen van de Partijraad oude stijl. Deze partijraad heeft in het verleden wel eens een fractiestandpunt bijgesteld. De Partijraad- nieuwe stijl- zal meer het debat aanzwengelen en dankzij een amendement van de oude partijraad toch ook wel de fractie controleren.
Karel's opvolger Marcel Heeremans (foto-rechts) staat te trappelen om te beginnen en werd onder applaus benoemd.
(* Binnenkort zal op de site het Huishoudelijk reglement worden gezet.)