Scheepmakerkwartier.
Rondom molen de Adriaan bij het Spaarne ligt een prachtig historisch wijkje met daarnaast een groot parkeerterrein, het Cavexterrein, en richting de Prinsenbrug een wat rommelig stuk met autohandelaren. De Gemeente heeft enkele jaren geleden ontwikkelaar De Principaal opdracht gegeven om samen met bewoners voor het hele gebied een mooi plan te maken. Dat kwam er, langs het Spaarne mooie herenhuizen, een jachthaven bij de Adriaan en ruime binnenhoven. Iedereen enthousiast totdat de ontwikkelaar aangaf vanwege de crisis het plan niet te kunnen waarmaken. De mooie binnenhoven waren om financiële reden op papier ineens volgebouwd met zo’n 40 extra woningen.

Die moesten de tekorten op het plan oplossen. In de Raad was aan de orde wat nu te doen. Dit nieuwe plan viel niet in goede aarde bij de Raad en ook de bewoners waren kwaad. Een optie was om het hele plan te vergeten, maar dat zou veel geld gaan kosten en een ander plan kost weer heel veel tijd. Daar wilde niemand meer op wachten. Uiteindelijk werd door de Raad besloten om extra geld uit te trekken om samen met de Principaal te gaan zoeken naar een voor alle partijen aanvaardbare oplossing. Wordt vervolgd dus.

Rood Asfalt.

Veel drukte was er in de Raad over een besluit om een fietspad langs de Parnassiakade uit te voeren in rood asfalt. Ooit heeft de Raad besloten om fietspaden zo uit te voeren vanwege de verkeersveiligheid en omdat het op asfalt zo lekker fietsen is. We willen in Haarlem immers het fietsverkeer stimuleren! De verschillende raadsfracties bleken daar nu in dit geval verschillend over te denken. Ook de kersverse nieuwe coalitiepartners! De een wilde wachten tot de gemeente Bloemendaal heeft besloten een aansluitende brug aan te leggen, de ander had liever klinkers vanwege het karakter van de buurt (net als de omwonenden) en de GroenLinksfractie wilde net als haar wethouder verkeer Rob van Doorn zich aan de roodasfalt-afspraak houden. Er moest zelfs geschorst worden om de neuzen een kant op te krijgen. Besloten is het collegevoorstel voor rood asfalt te volgen, maar het is aan Rob van Doorn om in Bloemendaal nog eens voor het bruggetje te pleiten en ook over de precieze inrichting wordt nog eens nagedacht. Wel rood asfalt dus voor de fiets, maar in het midden van de straat klinkers is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Bouwleges

Voor iedereen in de stad die iets wil bouwen gelden bouwleges. Die kunnen aardig oplopen, bij grote bouwprojecten tot 850.000 euro maximaal.  Maar ook de burger die zijn huis wil uitbouwen moet leges betalen. Velen vinden de leges in Haarlem te hoog hoewel het wettelijk bepaald is dat op leges geen winst mag worden gemaakt, ze moeten kostendekkend zijn. De Gemeenteraad heeft een paar geleden vastgesteld bij motie dat de bouwleges omlaag moeten. Dit betekent dus dat de kosten omlaag moeten. Er moet bijvoorbeeld efficiënter gewerkt worden. Deze motie is tot nu toe niet door B&W nagekomen en dat werd een probleem nu B&W voor 1 januari een nieuwe legesverordening wil vaststellen, zodat die in 2011 in kan gaan. Complicerende factor is dat sinds 1 oktober de Wabo geldt. (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) Voor allerlei voorheen losse vergunningen zoals kapvergunning, sloopvergunning en ook bouwvergunning hoeft nu nog maar een zgn. omgevingsvergunning te worden aangevraagd. Op de vraag van o.m. GroenLinks waarom de leges nog steeds niet omlaag zijn antwoordde B&W dat eerst eens een jaartje moet worden aangezien hoe de Wabo uitwerkt. Pas dan is er inzicht in de kosten voor bouwvergunningen, die nu dus deel uitmaken van een meer omvattende vergunning. De Raad vond dit acceptabel, ging akkoord met de nieuwe verordening, maar sprak uit niet te vergeten om over een jaar opnieuw aan de B&W-bel te trekken.

Lukas Mulder