Omdat bij voorbaat duidelijk is dat de vergadering laat zal eindigen haalt GroenLinks de Motie Vreemd over ID-banen van de agenda. Op de vragen van Hessel Kruisman betreffende het Drostemannetje antwoord het college positief. Eigenaar van het Drostemannetje is de gemeente. 10 locaties zijn onderzocht voor plaatsing, maar vereniging van eigenaren zijn bang voor waardevermindering van hun pand of vinden het esthetisch niet juist. Mogelijk kan er op het Nieuwe Energieterrein een plek gevonden worden. Wethouder Heiligers neemt het mee in de nota kunst in de openbare ruimte.
Lukas Mulder heeft, met steun van de coalitie een amendement ingediend op bestemmingsplan Slachthuisbuurt Zuidstrook. Het amendement zorgt er voor dat het college de bestemming van het nu groene hoekje Prins Bernhardlaan-Schipholweg niet alleen kan wijzigen van kantoren naar woningen, maar ook naar groen.
Het amendement en bestemmingsplan worden goedgekeurd.
In deze vergadering wordt er door de raad flink geklaagd over laat ontvangen informatie. De raad heeft ook op het laatste moment een brief ontvangen van Luigie Prins van Cobraspen. Lukas analyseert dat dhr. Prins via de raad probeert te onderhandelen met het College. Onderhandelingen van college met woningbouwverenigingen en Prins over het Slachthuisterrein zijn namelijk stukgelopen. Dat er mogelijk aan de Schipholweg minder dan 85% sociale woningbouw komt is geen onderdeel van een bestemmingsplan, maar kwam wel aan de orde.
Lukas Mulder noemt de Koninginnebuurt de mooiste buurt van Haarlem, waar al lange tijd groepen bewoners steeds harder voor hun gelijk strijden voor of tegen een onderdeel van het bestemmingsplan. Lukas stelt dat het proces lang genoeg heeft geduurd en dat de raad nu knopen moet doorhakken. Ook al vind hij de plannen bij de Raamsingel te massaal, er liggen toezeggingen aan Kenamju en het oorspronkelijke plan is iets ingeperkt, na afweging van belangen gaat GL akkoord. Er ligt een kwestie van een servituut (erfdienstbaarheid of last op naastgelegen erf) dat dansschool Schreuder heeft. Dat zou tot aanpassing kunnen verplichten, en er zijn verschillende scenario’s denkbaar maar dat is een privaatrechtelijke kwestie en een schikking of mogelijk rechterlijke uitspraken moeten worden afgewacht. Het is niet van belang voor het bestemmingsplan, wel voor invulling van het bouwplan. Ook de Bos en Vaartschool unilocatie kent voor en tegenstanders. Er is een lokaal minder ingepland dat een redelijk plan oplevert aldus Lukas.
Deze opstelling en visie van Lukas Mulder wordt daarna door een aantal sprekers aangehaald en gesteund. Wethouder Casee antwoord op de vraag van Lukas naar behoud van speelterrein op de Vaart-locatie dat hij daarnaar zal kijken. Hij stelde; dat uiteraard met Schreuders wordt geprobeerd in de minne te schikken.
Er speelde zich nog een vreemde discussie af waarbij CDA raadslid van Driel de wethouder wilde laten zeggen dat het een goed Ruimtelijke Ordeningplan was waar hij verantwoordelijk voor is. Lukas wees hem terecht en stelde dat de Raad na goedkeuring de eindverantwoordelijkheid neemt.
Het bestemmingsplan werd goedgekeurd.
Bij de gebiedsvisie Oostradiaal waarschuwde Dik Bol tegen een scenario waarbij de, in dit ambitieuze plan, leuke makkelijk te realiseren winstgevende zaken, worden gerealiseerd, maar de leuke zaken, water leefomgeving niet. Wethouder Casee nam deze waarschuwing ter harte en stelde dat hij zal zorgen dat dat niet gebeurt. GroenLinks is tegen bebouwing van het Talud van de Camera Obscuraweg (Dik: we willen kennelijk weer een stadmuur.) Met D66 en rest coalitie werd een motie ingediend dat weliswaar bebouwing niet voorkomt, maar de ontwikkeling rond het NS station Spaarnwoude telkens aan de raad laat voorleggen.
De Waterkansenkaart is aangenomen. Of GL ook voor een motie stemde, die sowieso een meerderheid haalde, betreffende dit punt was vanaf de publieke tribune niet goed te zien.
De extra bezuinigingen die nodige waren en waarvoor het college keuzes had gemaakt zijn, via een aangenomen amendement, bijgesteld door de coalitiepartijen waarin GroenLinks op veel onderdelen haar zin heeft gekregen.
GroenLinks was tegen een verplicht samengaan van SAMS en WMO raad, afgesproken is dat de adviesraden zelf moeten bekijken waar ze op bezuinigen. De bezuiniging fietsvoorzieningen zijn geschrapt. Topsport hoeft minder te bezuinigen, maar Tenda Hoffmans waarschuwde dat het potje waar dat uit wordt betaald, oa. bedoeld voor gehandicaptensport, niet mag worden uitgeput. Weliswaar wordt er, tegen de zin van GL bezuinigd op TMK (Toegepaste Monumentale Kunst) maar daar staat tegenover dat wethouder Heiligers heeft beloofd om de 1% regeling, bij bouwprojecten, voor kunst, weer in te voeren. Het abonnement op geluidsmetingen van Schiphol door Geluidsnet, dat op voorstel van GL is aangenomen wordt in 2012 betaald uit het niet doorgaan van de rotonde Raaks. Een korting op de podia voor 2012 gaat niet door.
Merijn Snoeks van het CDA verweet het college, vreemd genoeg, geen keuzes te maken. Hij noemde het zelfs gênant maar transparant dat de coalitiepartijen over de keuzes in openheid van mening verschilden.