Het was warm in het grote Vredenburggebouw te Utrecht Leidsche Rijn en het werd almaar warmer. Het debat over de keuze van de fractie vóór de Kunduz-politie-missie was vanaf 11 uur aan de orde. Er waren 7 actuele moties ingediend over dit onderwerp. Karel van Broekhoven kreeg het woord, namens veel indieners, over de eerste motie “tegen instemming” een motie van afkeuring. Karel zette kalm en rationeel op een rijtje dat de missie niet civiel is maar militair. De tweede motie was een motie ronduit tegen de missie. Een derde motie vroeg om een internationaal vredesakkoord. Motie 4 was een motie van “treurnis, eenheid en vertrouwen”. Deze concentreerde zich meer op gebrek aan overleg van de fractie met de achterban, sprak het vertrouwen uit in de fractie maar verwachtte dat de fractie in de toekomst de leden meer betrekt, de steun aan de missie intrekt als daar reden voor is, en dat de fractie actief de vinger aan de pols houd in Kunduz. De eerste motie is met 262 stemmen voor en 793 tegen verworpen. Motie 2 en 3 werden ook verworpen. Motie 4 werd met 551 tegen 496 aangenomen. Motie 5 en 6 werden aangenomen.
Motie 5 “van respect en waakzaamheid”, van o.a. Haarlemmer Patrick Bijvoet, sprak respect uit voor de fractie en riep op om de voorwaarden voor de missie voorafgaand en tijdens de missie met grote waakzaamheid te controleren en in te trekken als de missie niet meer voldeed en daarvoor duidelijke criteria van slagen en falen op te stellen. Motie 6 was een motie van het partijbestuur om de communicatie en netwerken te versterken. Motie 7 wilde de zeggenschap van partijleden op ‘het politieke leven’ voortaan beter garanderen maar werd niet aangenomen.
Na de verdediging van de moties kwam Jolande Sap uitgebreid aan het woord met haar eerste speech, zij werd met een zeer groot applaus en grotendeels staande ovatie begroet. Zij legde verantwoording af over de gang van zaken. Zij vertelde dat de fractie al besloten had om tegen te stemmen en dat zij Mark Rutte dat nee ging uitleggen toen bleek dat er ruimte was om eisen te stellen- 18 maanden-onderhandelen met de Taliban-garanties dat bij falen de stekker er uit gaat o.a. Zij stelde “deze missie is echt civiel’ (Dat laatste werd, in een reactie later door Karel, bestreden.) De fractie wil dit kabinet niet steunen, maar er was op dit dossier geen kans om het naar huis te sturen. Jolande gaf aan pijn te voelen over de mensen die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Spreker Fennema stelde dat GL op deze manier 'de context' steunt van oorlog en regimebevestiging. Andere sprekers volgden, waarvan een aantal de fractie steunden en aangaven dat de fractie een integere afweging heeft gemaakt. Dat onderhandelen bij politiek hoort en dat er een verantwoordelijkheid is om het land op te bouwen en te werken aan vrede en recht voor burgers. Dat politie het stenigen tot de dood van een overspelig stel moet tegenhouden. De partijvoorzitter stelde dat de fractie aan de slag is gegaan met het punt uit het boodschappenlijstje dat Verkiezingsprogramma heet. MarikoPeeters die in Afghanistasn gewoond heeft stelde dat je vrede en gerechtigheid niet zonder slag of stoot krijgt en dat buitenlandbeleid niet aan rechts moet worden overgelaten. Vooral het emotionele verhaal van Farah Karimi dat de bevolking van Afghanistan niet in de steek moet worden gelaten maakte indruk. Dit zal veel weifelende leden er toe hebben overgehaald het standpunt van de fractie niet af te keuren.