Kandidatenlijst 1e Kamer, wijziging statuten, afscheid Femke, begroting en moties en workshops waren ook onderdeel van het congres naast het actuele punt Afghanistanmissie.
Een workshop over de toekomst van GroenLinks liet de geografische concentraties zien van GroenLinks stemmers, een kaart van het wetenschappelijk bureau en Josse de Voogd (Dus niet van onze eigen rekenmeester Fer Daalderop die een dergelijke kaart ook heeft gemaakt). Er is sprake van een ‘stedenbelt’ die de ‘bijbelbelt’ kruist. Opgemerkt werd dat de SP ook conservatief is (ook al ontkennen ze dat) en daarmee links naast de PVV staat, waar ze kiezers weg kan halen.

Op basis van de cijfers en eigenschappen werd vastgesteld dat kiezers houden van scherpe kantjes aan politieke partijen en dat een links blok daarmee niet logisch is, er worden dan kiezers verloren aan de liberalen.

In de bespreking van de cijfers kwamen gelukkig de linkse en groene idealen aan de orde. De goedgebekte Dwarsvoorzitter stelde dat we niet het kleine zusje van de PvdA zijn hoewel veel potentiële GL-kiezers op de PvdA stemmen vanwege de machtsfactor.  Zij snapte niet “waarom anderen niet snappen dat GroenLinks zulke goede ideeën heeft.”

 

Zoals wel vaker kwam op het congres aan de orde dat sommige regio’s niet vertegenwoordigd zijn in belangrijke politieke- en partijfuncties. Het is de bedoeling dat statenleden zich bij de keuze voor de Eerste Kamer houden aan de lijstvolgorde zoals die is vastgelegd door het congres. Een motie riep op om dat los te laten zodat er regionale voorkeur kan worden uitgesproken door de Statenleden die getrapt gaan kiezen. Deze motie haalde het niet.

 

Stemkastjes zouden op dit congres een ander beeld geven dan het verwarrende gewapper met briefjes op het CDA congres. Die triomfantelijke aankondiging kon echter niet overeind blijven na enkele klungelige fouten.

 

Landelijk, provinciaal en plaatselijk kent GL de termijnenregeling die neerkomt op maximaal 12 jaar zitting hebben met nog mogelijkheid tot één verlenging. M.n. om doorstroming en vernieuwing te garanderen. Het partijbestuur stelde voor de toestemming niet te leggen bij het ledencongres of Algemene Ledenvergadering, maar bij het bestuur, met een beroepsregeling.( Zodat het niet pas bij de kandidaatstelling aan de orde is). Het voorstel is aangenomen.

 

De kandidaten voor de eerste Kamerfractie hebben zich gepresenteerd met elk een eigenzinnig verhaal. ‘Onze’ favoriet Harmen Binnema was beschikbaar vanaf plaats vijf en begon met een leuke grap over de spannende tijd……vanwege transfer Dost.

Harry Borghouts kandideerde vanaf plaats 3 maar trok zich na plaats 8 terug. Tof Thissen was overigens de enige kandidaat voor plaats 1. De lijst ziet er als volgt uit:

 

1. Tof Thissen, man, 53 jaar, Roermond
2. Tineke Strik, vrouw, 49, Oosterbeek
3. Marijke Vos, vrouw, 53 jaar, Amsterdam
4. Ruard Ganzevoort, man, 45 jaar, Utrecht
5. Margreet de Boer, vrouw, 46 jaar, Amsterdam
6. Yolan Koster-Dreese, vrouw, 58 jaar, Harmelen
7. Harmen Binnema, man, 31 jaar, Amsterdam
8. Cees van Eijk, man, 52 jaar, Utrecht
9. Jan Laurier, man, 61 jaar, Leiden
10. Brechtje Paardekooper vrouw, 46 jaar, Utrecht.

De 15 kandidaten werden op het podium luid toegejuicht.

 

De anti-blokken motie, de wijze van stemmen op kandidaten in groepen in een blok werd tegen het advies van het bestuur aangenomen.

De motie om de 2de Kamerfractie de ruimte te geven voor het wetgevingstraject referenda werd aangenomen evenals de motie om Open Source software nadrukkelijk aandacht te geven, te laten meewegen bij aanbestedingen en kennis daarover te vergroten. De moties mensenrechtensituatie in Nederland (aandacht vragen voor bedreigingen mensenrechten) en Kleurrijk platform (aandacht vragen voor dreiging sociale cohesie) werden eveneens aangenomen.

 

De motie Linkse Samenwerking wilde dat partij en fractie met PvdA en SP een agenda en strategie gaan opstellen voor oppositie. De motie was o.a. van Karel van Broekhoven en Cees van Dijk. Ineke van Gent (daverend applaus) sprak zich ‘namens de hele fractie’ uit tegen de motie waardoor de motie het niet haalde

Een motie om bezuinigingen op het GLMagazin terug te draaien werd met 46 stemmen verschil verworpen. Ook de motie uitspraken Islam (genuanceerd beeld geven en voorzichtig te zijn met stigmatiserende uitspraken) haalde het niet na tegenpleidooi van Tofik Dibi evenals de motie anti-racistisch protest (steun ze alle).

 

Femke Halsema, zag er uitgerust uit, met nieuwe haarcoupe, kreeg een lange staande ovatie voor en na haar afscheidsspeech.

Bekijk en/of  lees haar speech:  http://organisatie.groenlinks.nl/speech+femke+halsema+5+februari  

Speech van Jolande Sap:

http://tweedekamer.groenlinks.nl/Toespraak+Jolande+Sap+op+congres+5+februari

 

Het congres zag er audio-visueel goed uit. In een grote zaal is het prettig als in groot beeld de spreker in Close-Up te zien is. Ietwat storend kan het zijn dat er twitterberichten bovenaan het scherm verschijnen, lang niet alle berichten zijn relevant en sommige zijn zelfs beledigend.

Deelnemers die voor het eerst een Congres bezochten vertelden dat het de deelnemers inspiratie geeft en het GroenLinks gevoel versterkt ondanks de tegenstellingen. Het bijwonen van een congres is vermoeiend omdat je je goed moet concentreren op de toespraken en zeker op inhoud van moties en het stemproces.