Aan de orde was de Regionale visie bereikbaarheid Kennemerland opgesteld onder verantwoordelijkheid van wethouder Rob van Doorn. Kennemerland is overigens beperkt tot Zuid Kennemerland: Bloemendaal, Zandvoort Heemstede en Haarlemmerliede Spaarnwoude Haarlem; dus zonder Velsen en Haarlemmermeer. Door de opsteller van de nota Peter Schouten oneerbiedig en onvoorzichtig ‘Groot Haarlem’ genoemd. Het blijkt dat deze samenwerking zeker bedoeld is om als gemeenten samen “met één mond te spreken” richting Rijk, Provincie en MRA zodat men sterker staat om projectgeld te claimen. De sterke focus op autoknelpunten en enkele concrete projecten kregen kritiek vanaf de publieke tribune.
De druk bezochte raadsmarkt werd ingeleid door twee sprekers. Dhr. Kersloot van Onderzoek en Statistiek had algemene cijfers verzameld. Qua bevolking en autobezit is er sprake van weinig groei vergeleken met Amsterdam, Almere en IJmond. Ongeveer 60.500 auto’s waren in bezit van Haarlemmers. Een schatting is dat de groei tot 2020 tussen de 1600 en 9000 zal liggen. Haarlem is een compacte stad en heeft ‘maar’ 436 km wegen. Een cijfer uit 2004 geeft aan dat een automobilist in Haarlem qua reisminuten auto per 10 km in de spits 32 minuten kwijt is. (Maastricht 28 en Haarlemmermeer 19). Was de uitgaande pendel in 1998 33,2 (x 1000) in 2004 36,1 en in 2005 35,9.
Opvallend was een staatje met de groei van het aantal dagelijkse treinreizigers in Haarlem zoals op de bijgaande afbeelding is te zien.
Kritische vragen kreeg dhr Kersloot en dhr Schouten over het feit dat een groot aantal cijfers behoorlijk oud zijn. GL Hessel Kruisman wees op het ontbreken van relevante cijfers. Mevr Schopmans PvdA betreurde dat ook. Dhr. Schouten antwoordde dat het handel in onzekerheid is.
Schouten Consult van Peter Schouten (voormalig D66 wethouder verkeer van Haarlem) is ingehuurd voor het samenstellen van de nota. Hij zette op een rij:
De Regio moet aanhaken bij a. de betere doorstroming corridor A9, b. verbetering A200/N200 inclusief passage Halfweg c. een trein die dóór Amsterdam gaat (zonder overstap).
Omcirkelen wil de nota een 6-tal projecten
1 Echte HOV in de binnenstad
2. Eerste stappen Mariatunnel (te duur maar je moet er nu over nadenken)
3. Corridor A9 – doorstroming auto en m.n. OV bevorderen
4. HOV Haarlemmermeer West
5. Weg bezuiden Bennebroek
6 Doorgetrokken Prins Bernhardlaan onder spoor naar Oudeweg
De vraag naar de kosten van al deze maatregelen werd beantwoord met “veel te veel”. Hessel Kruisman wilde een kritisch betoog houden maar werd onderbroken door de voorzitter die een politieke discussie in de commissie wil. Dik Bol vroeg naar de effecten van voorgestelde maatregelen op de uitstoot van fijnstof. Daar moest dhr. Schouten het antwoord op schuldig blijven. Dhr Schrama vroeg naar binnenstadmaatregelen maar Schouten stelde dat de buitenring de binnenstad moet ontlasten. Mevr. Schopman vroeg hoe de maatregelen zich verhouden tot Haarlem Klimaatneutraal, stimuleren Ov en vertrammen Zuidtangent. Het antwoord was dat deze punten in het coalitieakkoord staan. Op de vraag van Dik Bol naar het verschil met het Haarlems Vervoer Plan (HVVP) 2003 antwoordde ambtenaar Pau Tjioe Kho dat dit het benoemen van de buitenring is. Fer Daalderop namens de GL afdelingwerkgroep Mobiliteit stelde dat de nota compleet in strijd is met de eerder genoemde HVVP. Dat er bovendien te weinig aandacht is voor OV en Fiets. Dat laatste werd door de voorzitter van de Fietsersbond onderstreept en deze wees er op dat je OV kunt stimuleren door de weg er naar toe met de fiets te stimuleren. Hij vroeg om maatregelen en geld. Schouten antwoordde dat dit komt in de uitwerking. IVN en een Erfgoedstichting hielden en fel betoog tegen de Bennebroeker variant die de natuur en een polder en een stuifduinbos ernstig aantast. Namens de wijkraad Parkwijk werd kritiek geuit op het doortrekken van de Pr. Bernhardlaan met immers aan beide zijden een woonwijk. Twee raadsleden van Zandvoort vroegen om maatregelen voor strandverkeer waarop dhr. Schouten zei dat de pieken van het strandverkeer nooit op te lossen is. Later antwoordde hij op vragen naar Park &Ride dat mogelijk bij de Waarderpolder/Spaarnwoude een transferia zou kunnen komen.
Het is de bedoeling dat, als de betroken gemeenteraden akkoord zijn, er per project een convenant wordt afgesloten en een projectorganisatie wordt opgezet.
http://www.haarlem.nl/uploads/media/Bereikbaarheidsvisie_27_okt.pdf
http://www.haarlem.nl/fileadmin/A-Z/OenS/rapportages_2011/2011_regionale_bereikbaarheid.pdf