Naar aanleiding van krantenberichten over een stadsmuseum en een gebouwencarrousel werden kritische vragen gesteld over het niet informeren van de raad hierover. Wethouder Heiligers verwees naar de Nieuwjaarstoespraak van de Burgemeester waarin het genoemd is. Er is geen directe relatie met de CCVT en er komt een notitie maar kosten zijn nog niet bekend, want het is oriënterend. Kritiek was er op het feit dat binnenkort besloten wordt over bezuinigingen op subsidies en er blijkbaar een groot project aankomt zonder financiële dekking. Dhr. Schrama H+ claimde dat zich druk maken om financiën een rechtse zaak is, niet van links. Tot boosheid van Tenda die stelde dat aandacht voor financiën zeker ook een zaak is van links en dat dit wel gebleken is de afgelopen periode.
Cora-Yfke Sikkema had een zodanig goede motie opgesteld dat alle partijen deze ondertekenden. De motie heette: “Grip op het VRK beleid”. Zie een komend artikel op deze website.
De vergadering begon met een motie van SP over VIVA. Punt is, dat net als bij de SP; bij GroenLinks en andere partijen, de wethouder en ambtenaren, er grote bezorgdheid is over de situatie bij de VIVA thuiszorg: dreigen door de directie met faillissement en dringend aanbod (of anders…) van forse kortingvoorstellen op het salaris. Maar de zorg wordt nog geleverd aan de Haarlemse cliënten zonder contractbeuk. De wethouder bereid ambtelijk en met andere thuiszorgorganisaties een oplossing voor in de situatie dat het mis gaat. Dat kan pas ingaan op het moment dat juridisch sprake is van contractbreuk. De SP en uiteraard de Thuiszorgmedewerkers (die zich niet veilig voelen bij hun werkgever) willen nu een oplossing.Liefst gisteren al, dat de gemeente, via een coöperatie als dat kan, de medewerksters overneemt en garandeert dat de cliënten dezelfde medewerkster houdt. De SP verwijst in de motie naar de wet Kant, echter dit is nog geen wet want deze ligt bij de Eerste Kamer. De SP wilde bij de stemming, hoogst ongebruikelijk en tot ergernis van een meerderheid, een hoofdelijke stemming over de motie. (Iedereen behalve SP en actiepartij stuk voor stuk aan de SP-schandpaal).
Alle partijen vinden dat de zorg gewaarborgd moet worden, met de huidige medewerkers en het liefst met zelfde koppeling cliënt en zorgster. Abid Azannay zwaaide de thuiszorgsters alle lof toe en was boos en vond het te ver gaan dat de VIVA bobo’s een tendentieuze brief aan de cliënten heeft gestuurd.
Relevant was dat de Actiepartij via de aktiegroep “Wij zijn de thuiszorg” papieren aan de wethouder aanbood, waaruit zou blijken dat de VIVA, nu al, een aantal thuiszorgers betaald onder het CAO-loon, behorend bij de functie.
Dik Bol was vol lof over de Verbouwing van MFC De Dolfijn aan de Jan Gijzenkade. De raad was ook tevreden over het onderhoud van een aantal sportvelden.
Veel aandacht was er voor de “herontwikkeling Houthof”aan de Claus Sluterweg 125 in de hoek Westelijke Randweg-Wagenweg. HBB heeft daarvoor een plan ontwikkeld, maar de randvoorwaarden moeten nog vastgesteld worden en het bestemmingsplan aangepast. Dik Bol vond het een geschikte locatie voor de bouw en zou graag een stevige tuin op het dak zien met bomen. De afstand tot serviceflat Kinheim moet fatsoenlijk zijn. Een heldere toezegging van de wethouder, dat 30% van de woningen sociale huur/koop zal worden, moest in de pauze worden uitgelegd aan een raadslid van SP en van CDA omdat het in het raadsvoorstel onduidelijk geformuleerd was.
Het meerjarenplan bestrijding voortijdig schoolverlaten 2011-2014 was geagendeerd op verzoek van de wethouder, zodat er eens onderwijszaken in de raad aan de orde zou komen. Iedereen steunde het beleid. Merijn Snoeks van het CDA wil onderzoek naar een spijbel-sms-alert. Dat onderzoek gaat plaatsvinden. Abid Azannay nam een voorschot door te stellen dat scholen zelf al slimme afspraken hebben om ouders te bellen bij afwezigheid (wat bij veelvuldig voorkomen een voorbode is van schoolverlating).