(Katie Melua:) There are nine million bicycles in Beijing
That's a fact,
It's a thing we can't deny
……….………….. en waar laten we ze allemaal…
Ach, in Haarlem hebben we misschien geen 9 miljoen fietsen, maar je struikelt er vaak wel over. De meeste mensen weten dat fietsen gezond is. In Nederland hebben we ook meerdere fietsen per persoon, maar niet iedereen ziet het als een serieus vervoermiddel. Er worden enorme bedragen uitgegeven om de auto te rijden en te parkeren. Het fietsen en de fietser blijven vaak een ondergeschoven kindje. GroenLinks Haarlem is er van overtuigd, dat, om de stad leefbaar te houden, het van belang is dat meer mensen de fiets gaan gebruiken. En om fietsen te stimuleren zou het voor de bewoners van Haarlem helpen als er meer overdekte en bewaakte stallingen bij zouden komen.

Hoe staat het er mee in Haarlem. Laten we ons even beperken tot een boodschap doen in de binnenstad van Haarlem, dus het vervoer van woning naar de winkel. Het lijkt een hele toer om een comfortabele fietsroute door de stad aangelegd te krijgen. Op vele routes voert de fietser een soort overlevingstocht om veilig op de bestemming aan te komen. En wanneer je dan op zoek bent naar een droge en veilige plek voor je ‘stalen ros’ dan heb je in de binnenstad de beschikking over 1.100 plaatsen en voor de ‘bebromde’ fietsen moet je met 40 plekken toe. Dit zijn gratis stallingen verdeeld over 3 locaties (Botermarkt, Smedestraat en Tempelierstraat).  Voor die ene boodschap zijn er ook nog allerlei alternatieven: rekken voor winkels, op straathoeken, ca. 2.700 plaatsen, maar niet droog, zonder toezicht en ook voor de voetganger vaak een obstakel. En dan hebben we het nog niet over de fietsen, die her en der worden neergezet, op het trottoir of voor de winkel die de fietser bezoekt. Uit een onderzoekje blijkt dat op een drukke zaterdag in april van 2010 zo’n 1.150 fietsparkeerders buiten ‘wild’ parkeerden. Zou het dan nodig zijn om de fietsers die ‘wildparkeren’ net zo te behandelen als een autorijder door middel van handhaving? Misschien wel, maar dan is het van belang, dat er wel een stalling wordt geboden.

De ervaring leert, dat mensen een afstand van ca. 7,5 km. makkelijk met een fiets overbruggen. We weten ook nog dat het beter is voor o.a. onze gezondheid, onze portemonnaie en de CO2 vermindering. Dan kunnen we concluderen met 150.000 inwoners in Haarlem, dat, wanneer we meer stallinggelegenheid  hebben, dat bezoek aan de binnenstad van Haarlem voor ieder makkelijk is af te leggen met de fiets. Maar wanneer er nog meer mensen op de fiets stappen om naar de binnenstad te gaan, wat zeker de middenstand erg prettig zal vinden, dan riskeren we nog meer dat fietsers gaan  ‘wildparkeren’.

Het lijkt zo logisch dat investeren in goede stallingen of ‘fietsparkeren’ zich snel terugbetaalt. Een goede, inpandige stalling biedt al snel plaats aan veel fietsen, aangezien de fiets en brom-/snorfiets weinig ruimte innemen. Daarbij neem ik ook in de overweging mee dat het straatbeeld en het comfort van de voetganger er enorm op vooruit zullen gaan.

In ‘Fietsverkeer’, een tijdschrift waarin de overheidsuitgaven voor de fiets op een rij zijn gezet, wordt vermeld dat door de gezamenlijke overheden per jaar in totaal minstens € 410 mln aan het fietsen wordt uitgegeven. Dat is snel omgerekend ca. 2 tientjes per inwoner. Vooral aan fietspaden en dergelijke (57%) maar er gaat ook het nodige naar fietsparkeren (13%). Als alleen naar de gemeente worden gekeken, ligt de verhouding  anders.

Gemeenten besteden 8% van hun fietsuitgaven aan fietsparkeervoorzieningen, 30% aan beheer, exploitatie en onderhoud en 60% aan aanleg en verbetering van fietsroutes. In verhouding wordt er meer uitgegeven dan vroeger. Vergeleken met cijfers uit 1992, wordt er nu wel 75% meer uitgegeven.

 

Als de Provincie het van belang vindt om in fietsroutes te investeren, om zo de autodruk lokaal en regionaal te verminderen met de bijbehorende CO2, dan moet het toch ook voor hen noodzaak zijn om geschikte stallinggelegenheid te helpen aanleggen?

 

 

Conclusies:

GroenLinks vindt het belangrijk dat overheden (rijk, provincie en gemeenten) een extra inspanning doen om meer stallingen te realiseren. De verantwoordelijke (GroenLinks) Wethouder Rob van Doorn heeft een parkeernota aangekondigd voor auto en fietsverkeer. GroenLinks Haarlem roept Rob van Doorn op een onderzoek te doen naar de fietsparkeerbehoefte in de binnenstad. Cijfers moeten dan uitwijzen hoe groot de noodzaak is meer fietsenstallingen aan te leggen en waar deze het beste kunnen functioneren. Maar dat er nu al grote tekorten zijn, staat vast.