In de ledenvergadering van 23 maart jl. kijkt Rob van Doorn terug naar de afgelopen periode. Hij vertelt dat hij in de beginperiode veel heeft geïnvesteerd in het kennismaken met relevante clubs zoals Fietsersbond en Milieudefensie.
6 juni 2010 maakte een toestel van Royal Air Maroc een noodlanding op Schiphol, na brand in een motor en erg lage vlucht over Spaarndam, Haarlem Noord en Oost. Daar heeft Rob veel tijd in gestoken; er zijn aanvullende afspraken gemaakt over vliegroutes. Bij de afspraken over het Aldersakkoord zijn veiligheidseisen toegevoegd. Rob vertelt dat de gemeente, daar waar het kan, overstapt op LED-verlichting. Alle overheidsgebouwen worden voorzien van elektriciteit uit windenergie, specifiek van het windmolenpark Prinses Amalia in de Noordzee.
Rob is bezig met een visie op de meeuwenoverlast. Openbare stukjes groen kunnen via convenanten door bewoners onderhouden worden als zij dat willen. Rob is doende met de ondergrondse afvalcontainers. Hij bezoekt scholen voor projecten op het gebied van duurzaamheid en ontdekt dat leerlingen veel weten, mogelijk meer dan hun ouders.
Binnenkort wordt de parkeernota gepresenteerd, het is een discussienota. Rob wil meer samenhang brengen in het parkeerbeleid. Bewoners gaan voor bezoekers, parkeergarages vóór parkeren op straat, dus moeten de tarieven van de straat hoger zijn dan in de garages. De tarieven zijn een politiek instrument. Een lid merkte op dat parkeren in de Cronjégarage nog meer gestimuleerd moet worden. Rob vind dat dit voor alle parkeergarages geldt.
Fietsparkeerbeleid komt in de nota ook aan de orde. Ondergronds parkeren op de Botermarkt zou ideaal zijn, het is wel duur.
Tussen Haarlem en Amsterdam komt een fietssnelweg, met bomen langs de weg om minder last te hebben van wind en onderweg een fietsreparatieplek. Het project kost ruim 2 miljoen, maar er komt ca. 70% subsidie. Er wordt een verdubbeling van het aantal gebruikers verwacht. Enkele leden die regelmatig naar Amsterdam fietsen hopen dat de route niet te veel langs de snelweg gaat vanwege de luchtvervuiling.
De bus naar Spaarndam wordt niet opgeheven, maar rijdt wel minder frequent. De HOV-Noord tracé is nog niet bekend, het onderzoek van de Provincie laat nog op zich wachten. De Regionale Bereikbaarheidsvisie zal besproken gaan worden. Een rechtstreekse intercity naar Utrecht weer terug krijgen is nog niet gelukt. Rob kreeg te horen van de NS dat aansluiting op het nachtnet niet gaat gebeuren dus nachtbrakers blijven aangewezen op bussen.
De gemeente bevordert groen rijden o.a. op gas. Onder Schoteroog zit een eigen gasveldje. Op proef komen er (op aanvraag) 15 elektrische oplaadpalen. Een abonnement voor één jaar kost maar 100 euro.
Rob noemt verder nog: de nota Duurzaamheid die er aan komt, de aanpak van het Reinaldapark verloopt vlot, het ecologisch beleidsplan is in de maak, afspraken over Binnenduinrand en de Bufferzone Amsterdam-Haarlem zijn gemaakt en het loskoppelen van regenwaterafvoer van het riool wordt zoveel mogelijk toegepast.
Digitaal Parkeren is een belangrijk onderwerp. De leden stellen dat er sprake is van slechte communicatie rond dit onderwerp. Rob ontkent dat niet. Rob noemt de uitslag van een enquête in de Burgwalwijk waar 50 procent tegen is en 50 procent voor. Rob constateert dat er sprake is van veel emotie bij dit onderwerp. Het College Bescherming Persoonsgegevens is nog niet klaar met het onderzoek naar het digitale systeem van bezoekersparkeren en besluitvorming wordt daarom uitgesteld.
Op de vraag of het GroenLinks geluid voldoende doorklinkt in Collegebesluiten antwoord Rob dat de afwegingen fair gemaakt worden maar dat in veel besluiten een progressief geluid zichtbaar is.