In zijn nieuwjaarstoespraak meldde Burgemeester Bernt Schneiders het voor het eerst. Een nieuw Stadsmuseum over de geschiedenis van Haarlem zou worden opgericht. Daarmee zouden allerlei historisch belangrijke voorwerpen die her en der in de stad een geïsoleerd bestaan leidden bij elkaar gebracht worden. Inderdaad, er is een soort historisch museum aan het Heiligland tegenover het FransHalsmuseum. Er zijn de oudheidkundige vondsten die in een kelder onder de Hallen tentoongesteld worden en er is bijvoorbeeld het archief aan de Jansstraat waar tal van prachtige historische kaarten opgeborgen zijn
Het idee bleef echter een tijdje rondzingen en was met vaagheden omgeven. Waar dan in de stad? Misschien wel in de Hallen als die door bezuinigingen bij het Frans Hals vrij zouden komen? Maar dat was nog lang niet zeker. Hoe zou dat museum gefinancierd moeten worden? En de exploitatie dan, die natuurlijk ook al gauw in de tonnen per jaar loopt?
In de commissie Ontwikkeling van de gemeente werden al snel vragen gesteld door enige attente raadsleden. Hoe kon dit gebeuren in tijden van bezuinigingen waarbij juist de Haarlemse culturele instellingen erg veel geld moeten inleveren! Waar kwam dit idee vandaan? Wethouder Heiliegers stuurde daarop een uitleggerige brief naar de commissie maar gaf tegelijkertijd weinig concrete informatie. En over de locatie moest ook nog duidelijkheid worden verschaft.
Donderdag 26 mei sprak de commissie met de wethouder over de brief en –voor het eerst- over het Museumplan zelf. Alle vragen van de afgelopen weken kwamen aan de orde inclusief de vraag of de gemeenteraad er ook nog iets over te zeggen had. Dat laatste was natuurlijk een retorische vraag want de gemeenteraad heeft altijd het laatste woord, ook al zou je dat niet altijd zeggen. De hele commissie toonde zich erg kritisch. Zo kritisch dat wethouder Heiliegers voorstelde aan de commissie om nog geen toestemming te geven, maar wel vroeg om alvast aan de slag te mogen gaan met het museum.
De toon was echter gezet en ook dit voorstel werd niet erg omarmd. Uiteindelijk trok wethouder Heiliegers van Cultuur het hele plan terug. Geen draagvlak genoeg. Daarbij heeft vooral een rol gespeeld dat dit plan gelanceerd werd terwijl vooral de culturele sector heftig gekort wordt en nergens geld voor is. Anderzijds is het ook het feit dat dit museumplan min of meer uit de lucht kwam vallen niet in goede aarde bij de raadsleden gevallen.
Lukas Mulder