Op 8 juni stemt VNG-congres over concept-bestuursakkoord van het Rijk, IPO, Unie van Waterschappen en VNG. In dit bestuursakkoord staan afspraken over bezuinigingen en hervormingen op terreinen als arbeidsmarkt, jeugdzorg en de AWBZ. Een aantal taken wordt doorgeschoven van het rijk naar gemeenten en provincies.
De afspraken in het bestuursakkoord hebben soms grote financiële gevolgen. Grootste hang-up voor gemeenten zijn de financiële kaders van de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. Daarvan is nu al duidelijk dat te weinig geld beschikbaar wordt gesteld. Ook de VNG zelf geeft aan op dit punt grote zorgen te hebben. Met de Wet Werken naar Vermogen worden gemeenten verantwoordelijk voor de mensen die nu op een sociale werkplaats werken en moeten gemeenten daarnaast veel meer mensen aan het werk helpen. Daarvoor krijgt de gemeente echter onvoldoende financiële middelen, zodat gemeenten feitelijk voor een onuitvoerbare en onhaalbare opdracht worden gesteld.

GroenLinks is niet per definitie tegen het overhevelen van taken richting gemeenten. Maar wat nu gebeurt is dat het kabinet taken op de gemeente afschuift, zonder daar de bijbehorende financiële middelen tegenover te zetten.

GroenLinks heeft daarom voor de raadsvergadering van 12 mei jl. het initiatief genomen voor een motie, waarin zij het college oproept niet akkoord te gaan met overheveling van taken richting de gemeente zonder bijbehorend budget. Alle fracties in de gemeenteraad, met uitzondering van het CDA, stemden vóór de motie. Daarmee heeft de Haarlemse gemeenteraad een duidelijk signaal afgegeven richting de VNG. Het Haarlemse college van B&W heeft aangegeven niet te zullen instemmen met het bestuursakkoord tenzij er concessies worden gedaan, in het bijzonder op het terrein van de Wet Werken naar Vermogen.

 

Haarlem staat daar niet alleen in: verschillende gemeenten en provincies wijzen het bestuursakkoord af. Onder druk van gemeenten en provincies heeft de VNG inmiddels bekend gemaakt voor 8 juni opnieuw met het rijk te willen spreken over de gevolgen van de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Op 25 mei bespreekt de Tweede Kamer het kabinetsvoorstel Werken naar Vermogen, inclusief de specifieke passage uit het bestuursakkoord over de sociale werkplaats-voorzieningen. Op 1 juni houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over het bestuursakkoord.