Raadslid Cora-Yfke Sikkema introduceert als gespreksleider wethouder Rob van Doorn.
Deze deelt exemplaren van de concept kadernota Duurzaamheid uit. Rob noemt de verscheidenheid aan aspecten van duurzaamheid naast de bekende zonnepanelen. Het gaat ook om de vraag: "pak ik de fiets of de auto". Hij stelt dat het integraal onderdeel moet zijn van alle sectoren. Duurzaamheid is niet duur, het levert zelfs op de lange termijn op. De gemeente simuleert bewustwording en faciliteert; bijvoorbeeld door duurzaamheids-leningen te verstrekken bij woningisolatie.

Gekeken wordt naar hett filmpje:  http://www.youtube.com/watch?v=fRaGThwZ9bk&feature=player_embedded 

Opgemerkt wordt dat bij bedrijven veel valt te verduurzamen.

Bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen en recycling of cradle-to-cradle. Rob vertelde dat er een bedrijvenadviseur actief is vanuit de gemeente.

De gemeente is in gesprek met de Waarderpolder over asfalt aanleg met warmte opslag voor aanliggende bedrijven.

Een vraag wordt gesteld over zonnepanelen: particuliere eigenaren krijgen subsidie, maar huurders niet. Rob stelt dat de corporaties gestimuleerd worden en dat zij het projectgewijs doen, individueel wordt het nagelvast dus eigendom van de verhuurder. De huurder stelt dat het een apparaat is en hij het meeneemt als hij verhuist.

Gevraagd naar de prioriteiten van de gemeente antwoordde Rob: 1 Woningbouw- energiebesparing, 2. Economie m.n. met Industriekring Waarderpolder en 3 Verkeer en Vervoer.

Gevraagd werd of de bezuinigingen het vergroenen van de stad niet tempert. Rob denkt van niet, zijn sector moet bijdrage leveren aan bezuiniging, maar er wordt gezocht naar mogelijkheden om met minder meer te doen. Op de vraag of bewoners wat kunnen doen in het groenbeheer; antwoordde Rob, dat dit bijvoorbeeld al gebeurt in het Rozenprieel, maar dat het ook elders in de stad kan.

Na de wethouder kreeg raadslid Hessel Kruisman de vragen van het publiek, nadat hij een filmpje heeft laten zien http://www.youtube.com/watch?v=N_Be7cLMJYI over groen grondstoffen als algen en wieren. Hessel stelde dat we aan het begin staan van nieuwe ontwikkelingen. Het werken met slimme netten, dus energie delen, opwekken en aan het net teruggeven. Helaas gebruiken we nu nog maar 4% duurzame energie (dat was meer). Miele wil nu een wasmachine leveren die na 20 jaar weer ingeleverd kan worden zodat het geheel wordt hergebruikt.

Hessel zag graag een convenant met winkels zodat ieder ’s winters de deur dicht doet.

Een systeem in Engeland vindt Hessel veelbelovend  www.whipcar.com , dat is een autodeelsysteem van particulieren, via internet is alles te regelen, en het werkt.. Dus meervoudig autogebruik.

Zijn er CO2 doelen gesteld wordt gevraagd. Tenda wijst op de doelen voor een Klimaatneutrale gemeente in 2015. Hessel vertelt dat er jaarlijks een CO2 monitor uitkomt, de bedoeling is dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal is. Fer Daalderop wil dat de gemeente meer de mensen beïnvloed; het moet niet alleen van de technologie komen. Hessel vindt dat de overheid zelf wat moet doen en dat mensen gestimuleerd en bewust gemaakt moeten worden.

Nu gaan steeds meer boeren uit zichzelf biologisch produceren. Opgemerkt wordt dat het helpt dat de gemeente duurzame eisen stelt aan evenementenorganisaties, ze doen nu meer aan recycling en gebruiken biobrandstof e.d. onder die druk. Sjaak van de Aktiepartij kaart de bouwleges aan, die zou vergroend moeten worden, dan beloon je duurzame bedrijven, helaas is daar nog geen raadsmeerderheid voor.  Iemand meldt dat ProRail hun leveranciers selecteert op basis van een CO2-ladder, dat zou de gemeente bij vergunningen e.d. ook moeten doen.

Hessel wijst op het onderzoek dat er komt naar een locale energiedienst.

Een aanwezige noemt met instemming een koud land waar ze eerst de busbaan en het fietspad ijzelvrij maken en dan pas de autowegen.

Na het uitreiken van het GroeneLintje en een Pauze wordt gekeken naar de uitslag van een enquête naar de mate van duurzaamheid van leden. Uiteraard gebruiken veel leden groene energie. Moet de partij zich richten op het duurzamer worden van de leden? Tenda stelde dat de partij haar ideologie en standpunten moet uitleggen. Maar duurzaamheid aanprijzen is prima. Een kritische PvdA-er stelde dat het er om gaat wat je met die energie doet je kunt in een groot huis wonen als GroenLinkser met een jacuzzi en vliegen naar het buitenland. Iemand vond dat je niet moralistisch een vingertje naar de leden moet opheffen. Marcel Heeremans heeft daar geen probleem mee, we moeten elkaar kritisch bevragen. Zijn al die vliegreizen van GroenLinksers nodig? Is er een gedragscode zinvol: met o.a.niet meer dan 3 keer in de week vlees eten. Daarop werd geroepen: “gecontroleerd door de GL-politie”, maar zover wil Marcel niet gaan. Hij stelt dat we ook een rolmodel moeten zijn.

Anita noemt het Duurzaamheidscentrum waar inwoners gestimuleerd kunnen worden. Het zit in de keuze water-eco zie de site: http://kleverlaanzone.haarlem.nl/

Zij prijst ook het idee aan om met een collectief, een straat  o.i.d. zonneboilers te kopen en de goedkoopste prijs te bedingen.

Duurzaamheid wordt vanzelf mainstream. Een PvdA-er stelt dat de markt het wel oppikt want het levert geld op. Anderzijds stelt Hessel dat het goed is dat Europa eisen stelt aan de autoindustrie, waarop de PvdA-er het voorbeeld noemt van de Golf waarbij het voordeel weer geconsumeerd wordt doordat de auto zwaarder en comfortabeler wordt.

Afgesloten werd met de opmerking uit het publiek dat het zou schelen als bedrijven, dezelfde prijs moeten betalen voor energie, als consumenten.