Op woensdag 29 juni antwoordde het college op de beschouwingen van de raad. Het college ging ruim over haar spreektijd heen, evenals de raad door de geplande tijd voor debat. De VIVA-vrouwen op de publieke tribune werden ongeduldig toen bleek dat wethouder Jack van de Hoek als laatste zou spreken. Hij stelde uiteindelijk dat hij in de raad al zoveel woorden had gewijd aan de VIVA-kwestie dat hij het kort hield, hij begreep de VIVA-vrouwen en ging regelmatig bij ze langs. Hij zal reageren op de drie vragen die ‘Wij zijn de thuiszorg’ heeft gesteld. De SP riep “schandalig”.
De burgemeester begon met een terugblik op de collegevorming en stelde dat het een andere ‘mindset’ vroeg toen de twee oppositiepartijen D66 en GroenLinks in het college kwamen. Hij stelde trots te zijn op de benoeming van Haarlem door Elzeviers als beste stad om te wonen.
Wethouder financiën Heiliegers haalde het citaat van het CDA aan “Na het zure geeft Hij 't zoet.". Heilegers vond dat een mooi citaat, maar Merijn Snoek gaf aan dat het Hij met een hoofdletter was geschreven en dat Hij niet op Heiliegers sloeg. Waarna de wethouder zakken zoete en zure snoepjes uitdeelde.
Heiliegers benadrukte dat bezuiniging noodzakelijk is. Tenda vroeg na of het juist is dat de minima vanwege de meicirculaire van het Rijk, 460 duizend euro minder werden gekort dan verwacht, dat bleek juist maar het was nog niet verwerkt.
Achterstallig onderhoud als schuld zien zoals Merijn Snoeks had voorgesteld kan technisch niet volgens Heiliegers. Hij ziet het als een emotioneel idee. De wethouder stelde dat de gemeente blijft investeren, maar dat we minder gaan lenen.
Er is 5 ton beschikbaar voor onderzoek of innovatie bij gesubsidieerde instellingen voor aanpassing aan de bezuinigingen. Tenda vroeg om de maatschappelijke effecten van de bezuiniging t.b.v. de herijking goed te monitoren. Heiliegers gaf aan dat motie 1; om het verschil tussen één- en meerpersoonshuishoudens afvalstoffenheffing te handhaven, wordt overgenomen en het dus in 2012 niet wordt gewijzigd. SPer vd Manakker legde de motie, flauw, anders uit waarop Tenda hem boos terechtwees.
Heiliegers heeft op gebied van cultuur aan het rijk vragen gesteld over Productie huis Toneelschuur en de educatie door Holand Symfonia.
Vreemd genoeg ontraadde de wethouder een motie vanwege de dekking die bestond uit het minder uitgeven aan opslagruimte door het Frans Hals, terwijl hij later moet toegeven dat door de andere oplossing voor opslag er een ton vrijvalt. Daarop wordt CDAer Snoek boos en wijst op het ontraden vorig jaar van dekking door begrote bedragen voor de Nicolaasbrug en Rotonde Raaks (die niet doorgingen), waarna dat geld naar de algemene reserve werd gesluisd. Tenda valt hem bij. Snoek vreest dat dat weer gaat gebeuren met de voorgestelde dekking, met begrote gelden, voor het niet doorgaan van de stadionplannen. De SP voegt daar de WMO-meevallers aan toe: “waar gaan die heen”? Waarop Heiliegers antwoord dat Rijksbudgetten werkbudgetten zijn en de SP antwoord dat het toch geoormerkt geld is.
Wethouder Cassee stelt dat er kaders gemaakt worden en dat grote projecten worden heroverwogen. Een nieuwe nota Ruimtelijke Ordening gaat integraal over gebouwde en onbebouwde ruimte. De afdeling vastgoed wordt gereorganiseerd. Een digitale wijze van participatie en inspraak bij Kleverlaanzone vraagt andere aanpak. Hij klaagde dat Haarlem vol wilde inzetten op de Metropool Regio Amsterdam, maar dat blijkt dat er nog een nieuwe infrastructuurautoriteit aan gaat komen.
Wethouder Nieuwenburg wil graag investeren in duurzaamheid. Burgers investeren meer in de eigen woning nu woningmarkt vastzit. Hij wil de doorstroom-moties, graag met de raad bespreken. Er komt een woonvisie aan en een evaluatie van de woonruimteverdeling. In 2013 komt het kabinet met een nieuwe woonwet. Nieuwenburg komt met een nota over verspreiding van sociale woningen over de wijken, in sommige wijken moeten we matigen.
De SP verwijt Nieuwenburg dat het minimabeleid wordt aangetast ook al ontkent hij dat. Nieuwenburg stelt dat er een gat was en dat het is gedicht, maar dat is boekhoudkundig vanwege een tekort omdat zijn voorganger (SP Hilde vd Molen) een half miljoen structureel uit de pas liep.
Nieuwenburg deed wat laconiek over leerlingenvervoer verder dan 6km dat niet meer vergoed gaat worden. De wethouder stelde “We doen meer dan andere gemeenten en we doen wat het VNG aanbeveelt.” Over het verdwijnen van 85 ID-banen deed Nieuwenburg wreveling en verwees naar een PvdA fractie initiatief dat 14 juli wordt besproken.
Wethouder Rob van Doorn stelde dat de bezuiniging stevig ingrijpen op zijn portefeuille.
Hij was tevreden over de bereikbaarheidsvisie, die aangenomen is in de regiogemeenten en die eenheid brengt. Hij kan daarom niet ingaan op de motie van de VVD om binnen drie maanden een nota over de realisering van de Prins Bernhardlaan te maken, omdat dat moet in samenhang met de regio, er komt wel een procesnota. De VVD reageerde boos.
Rob is druk met de Parkeervisie en is o.a. in gesprek met City management. Er Is volop participatie. Eind dit jaar begin volgend jaar wordt de nota tot uitvoering gebracht.
Bij onderhoud is het zaak geen nieuwe achterstand te creëren. Er is 35 miljoen werkvoorraad. Over het vertraagd inlopen van het achterstallig onderhoud, vanwege de geringe financiële middelen wordt Rob van Doorn, vanuit verschillende hoeken verwijten gemaakt en wordt gesteld dat het onverstandig is. De VVD verwijt Rob van Doorn dat hij investeert in de openbare ruimte in plaats van achterstallig onderhoud aan te pakken Sjaak van de Aktiepartij reageert daarop: “u heeft boter op het hoofd als u de Prins Bernhardlaan snel wilt realiseren, dat kost miljoenen.” Tenda valt hem bij. Rob sluit af met de mededeling dat hij graag een Duurzaamheidscentrum aan de Kleverlaan wil realiseren.
Tenda vraagt naar de stand van zaken betreffende het onderzoek naar een Haarlemse Energie Dienst. Rob antwoord dat er in oktober een nota komt en kan al zeggen dat hij positieve reacties kreeg uit de stad.
Jack van der Hoek legt omstandig uit hoe het komt dat de raad, te laat een advies van de WMO raad over HOF 2.0 kreeg. Tenda, die WMO raden traint, stelt dat het grootste grief van deze raden is dat ze te laat om advies gevraagd worden en dan een week of minder krijgen om advies te geven. Op het verwijt van Sjaak Vrugt dat een advies nog niet is aangeleverd antwoord Jack dat hij dat “op een goede manier wil aanbieden.”
Tenda stelt vragen bij de WMO gelden, zij stelt dat ze niet goed heeft begrepen dat er 5 ton uit de WMO-reserves wordt gehaald voor bezuinigingen. “Dat kan niet terwijl u weet hoe gevoelig het ligt bij de raad.” CDAer Snoek: “Mevrouw Hoffmans is niet de domste van de raad en als zij het niet begrijpt en kan vinden in de stukken, dan wil dat wat zeggen. U probeert het door de raad te wiebelen.” Jack stelt: “het miljoen wat uitgenomen wordt,komt er weer in als dat nodig is”. PvdA Helga Koper stelt dat het toch raar goochelen is met gelden. Wethouder Heiliegers ontkent dat want: “het is transparant.”
Tenda wijst op kritiek van belangenbehartiger gehandicapten 't WEB dat vervoersvergoedingen worden verlaagd. Jack stelt dat de prognose is dat de vraag toeneemt. Bovendien is de vergoeding bovenwettelijk. Tenda stelt dat het kan aangeven dat we een sociale stad zijn. Jack waarschuwde dat een grote korting op Kontext slecht is voor de stad omdat ze dan dreigen om te vallen.
Bart Jonkers SP houdt vol en vroeg nog maar eens of de 460 duizend WMO meevaller voor de helft naar schuldaflossing gaat of teruggestort in de WMO-pot. Na geen antwoord van de wethouder financiën op deze vraag krijgt de SP ook geen antwoord van de wethouder welzijn. Op de vraag van CDA Snoek “Gaat de meevaller ‘weggewiebelt’ worden” Antwoord Jack NEE.
De burgemeester ontraadt bezuinigen op city-marketing en evenementen. Lukas Mulder wijst er op dat er geen concrete evenementen gekort worden, maar wel het reservepotje voor incidentele/spontane evenementen.
Als laatste is er nog een typische discussie met de burgemeester. Het college riep op geen moties in te dienen die geld kosten. Vorige week is er op voorstel van het college gekozen voor het goedkoopste scenario voor de veiligheid regio. Nu adviseert de burgemeester positief bij een motie om te kiezen voor een duurder scenario. De Burgemeester antwoord dat hij positief tegenover de motie staat want dat is beter voor de stad. Maar het goedkoper scenario is gekozen vanwege gebrek aan voldoende middelen; het geld is er niet. “Maar de raad gaat er over”.