5 juli is een zonnige dag, zeer geschikt voor een ecologische fietstocht. Zo’n 17 GroenLinksers tonen hun belangstelling. Sommigen picknicken samen vooraf bij de verzamelplek, het bruggetje op de Fuikvaartweg aan de rand van de Zuiderpolder. Voorzitter Mirjam Fopma en raadslid Daphne Huysse introduceren Ecoloog Dick Vonk. Deze legt uit dat ecologie komt van de Griekse woorden oikos (huishouding) en logos (studie, wetenschap) en dat het dus gaat om systeemdenken. Ecologie begint bij de voordeur (zelfs als u dat niet wilt). Een Nota Ecologisch Beleid is in ontwikkeling en ook de schrijfster van deze nota: Laura Meuleman is aanwezig. Enkele GroenLinksers ruimen ondertussen gevonden plastic afval (van anderen) op.
In de nota zal aandacht zijn voor 1. technisch groen en natuur, 2. het systeem, dat duurzaam moet zijn en 3, het plezier dat mensen aan groen beleven. Er worden streefbeelden beschreven met aan de andere kant minimums. Het is een beleidsplan, geen beheerplan. Er komen richtlijnen in voor bermen en oevers waar beheerders en ontwerpers iets aan hebben. (Dan hoeven ze Dick niet meer te bellen). Aangesloten zal worden bij wat er al is, dat is een keuze. Zoals later duidelijk wordt: ambtenaren leven volgens beleid en als er geen beleid is dan is een advies van groenmensen en de ecoloog minder waard. De GroenLinksers stappen van de fiets en gaan een natuurgebiedje in langs de Zomervaart, een historische veenoever. Het blijkt een strook groen te zijn dat ontstaan is door opslag van restgrond. Er zijn veel vogels- dus zijn er veel insecten. Het gebied is ruig met veel brandnetels, of brandenetels zoals Dick zegt, zoals de enkele kortgebroekte of kortegerokte deelnemer ervaart.
Een tweede stopplek is in het Reinaldapark bij de Selimiye Moskee. De aanwezigen zijn verbaasd en verontwaardigd dat de bomen die hier al dertig jaar staan weg moeten omdat er verpakkingsmateriaal uit de vuilnisstort omhoog komt, terwijl de bacteriën alles toch al redelijk schoon hebben gemaakt. Terwijl men in de stad vaak vecht om het bestaansrecht van elke boom. Hier groeit veel brandnetel en het exotische bereklauw, dat kost weinig onderhoud en levert veel vogels op (niet veel verschillende soorten). Aan de orde komen de vele plekken die tijdenlang braakliggen zonder dat er iets gebeurt en het nut van tijdelijk laten begroeien van die plekken al of niet via een guerilla gardening actie.
Overigens plaatst de ecoloog een kritische kanttekening bij de actie van Hospers in de Waarderpolder.
Een derde stopplek is langs de Zomervaart in de Slachthuisbuurt. Dick vertelt dat bij het maaien de rand langs het water expres niet gemaaid wordt tot ongenoegen van mensen die vinden dat alles strak en glad moet, maar tot genoegen van de beestjes. De passie van Dick is toch de Beestjes. Hij vertelt dat in elk park het winterkoninkje moet zijn want daar is hondenpoep en daar komen vliegen op af die het winterkoninkje graag eet. Dick vertelt dat Haarlem geen last heeft van de eikenprocessierups omdat aan de randen kruiden staan met insecten, die de rups tegenhouden.
Aan de orde komen geveltuintjes die toch belangrijk zijn. Geveltuintjes mogen, als er bij het lichten van een tegel genoeg passeerruimte overblijft op het trottoir.
De laatste stopplek is de Prinsenhof. Een sterk gecultiveerd stukje groen, met kruiden en schijnaardbeien. Dit was vroeger een hortus Medicus; stadskruidentuin voor de monniken/biologen/artsen.
Daarna volgt een bespreking in het stadhuis. Dick pleit voor struiken, meer dan bomen, van belang voor beestje. De aanwezigen zijn van mening dat een nota ecologisch beleid belangrijk is. Er moeten hoge eisen worden gesteld aan aannemers en uitvoerders. Ook is het belangrijk dat elke bewoner binnen 5 minuten van de woning in een stuk groen kan komen. Aan Dick en Laura wordt de overweging meegegeven om in een straat niet perse 1 soort boom te planten maar bijvoorbeeld om en om twee soorten. Ook wordt gesteld dat de groene vingers, (verbindingszones), die in de stad ‘grijpen’, zoals de spoorbaan, Leidsevaart, Spaarneoever belangrijk zijn en groener moeten. Het zou mooi zijn als alles in het groen met passie en kwaliteit gebeurt. Over het groen en de keuzes moet de gemeente goed communiceren: intern, naar burgers en aannemers.
Raadslid Daphne Huysse hoort graag tips voor de beoordeling van de komende nota Ecologisch Beleid.